Πολλοί δημιουργοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καθένας με τον τρόπο του έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από τον Νίκο Καζαντζάκη: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, συνθέτες και κινηματογραφιστές.
Η Εταιρεία μας ασχολήθηκε επανειλημμένα με τους δημιουργούς αυτούς. Έχουμε διοργανώσει εκθέσεις (στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ελβετία), μουσικοποιητικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφορές στην επιθεώρησή μας Le Regard crétois.
Παρουσιάζουμε εδώ μια σειρά από φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων, εικαστικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών κλπ., συνοδευόμενες από τις απαραίτητες πληροφορίες. Αν γνωρίζετε την ύπαρξη και άλλων έργων εμπνευσμένων από τον Καζαντζάκη, θα σας παρακαλούσαμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να τα προσθέσουμε στην ιστοσελίδα μας.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
28 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2016
Ο Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Το 1937 έφυγε για σπουδές στη Βιέννη. Αντί να σπουδάσει εμπόριο ή χημεία, όπως τον προόριζε ο πατέρας του, παρακολούθησε ταυτόχρονα τάξη σκηνογραφίας στη σχολή θεάτρου Μαξ Ράινχαρτ και ανάλογη τάξη στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελληνικής σκηνογραφίας, εισάγοντας στη θεατρική πρακτική την εναλλαγή κινητών σκηνικών με ανοιχτή αυλαία. Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με το σύνολο σχεδόν των κρατικών και ιδιωτικών θεάτρων και θιάσων και με πρωταγωνιστές όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τη Σοφία Βέμπο, τις αδελφές Καλουτά, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, την Άννα Συνοδινού, την Έλσα Βεργή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο και σκηνοθέτες όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Σολωμό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Ρενάτο Μόρντο, κ.ά., σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα.
Το πολύτιμο θεατρικό υλικό από τις 400 και πλέον παραστάσεις -αποτελούμενο από ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, σκίτσα, τεχνικά σχέδια, προγράμματα, αφίσες, επιστολές- κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Μουσείο Καζαντζάκη. Για πρώτη φορά, μετά το 1986 όπου έγινε η πρώτη και μοναδική αναδρομική του έκθεση στην Αθήνα, το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει σημαντικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής πορείας (1939-1999). Την Αναδρομική Έκθεση με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, έχουν επιμεληθεί ο μουσειολόγος Αντώνης Λεβέντης, η σκηνογράφος-εικαστικός Μαρία Χανιωτάκη και η αρχιτέκτονας Κλέλια Νίνου.
Η Έκθεση, που οργανώθηκε με τη συνεργασία των Δήμου Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων και την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και πλήθους φίλων του δημιουργού από τον χώρο του Θεάτρου, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, από 28 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2016.
Νίκος Παρασκευάς (Γκάιγκερ), Νίκος Δενδραμής (Έγκμοντ), Τηλέμαχος Λεπενιώτης (Στάυνιτς) |
Σαπφώ Αλκαίου (κα Πέτερς) και Ηλίας Δεστούνης (πάστωρ Ίμοος) |
Ηθοποιοί: Νικηφόρος Νανέρης, Κυριακή Μάλαμα, Νίκος Βεργίδης, Χρήστος Μωραΐτης, Θωμάς Παπαναστασίου, Χρήστος Δίπλας
Διευθυντής: καθηγητής Hector Garcia Cataldo, βοηθός του: καθηγητής Pablo Valenzuela
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουσκουλής,
Αθήνα, Μάιος 2013
Σκηνοθεσία : Νάσος Ζαγκότης
Δραματοποίηση (βασισμένη στη διασκευή του Κώστα Κολώτα): Ρένα Λαντζανάκη, Βέρα Περράκη, Νάσος Ζαγκότης
Μουσική: Ελένη Δρεττάκη, Μανόλης Κουναλάκης, Κωστής Τυμπακιανάκης, Γιώργος Φουρναράκης, Βέρα Περράκη, Brain Flexuous
Στίχοι τραγουδιών: Ρένα Λαντζανάκη, Βέρα Περράκη
Εφημερίδα Έθνος, Αθήνα (17-8-2013)
Παραγωγή: Dean Antonakes,
Toronto, 2013
Σκηνοθεσία, Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Μαρδάς.
Σκηνικά: Οι Αρχιτέκτονες Γιώργος Μπέης – Αλεξάνδρα Παπαγιάννη
Η διδασκαλία χορού: Αγγελική Μουρτζούκου –Δημήτρης Κεφσερίδης
Ζωντανή μουσική: Αντώνης Μπακαούκας.
Επιλογή μουσικής διασκευής: Γιώργος Μαρδάς- Παναγιώτης Σταμπόλας.
Μακιγιάζ — Βιβή Μιχαλάκη
Φωτισμός ήχος –Σπύρος Κρεμύδας – Δημήτρης Χαλόφτης
Οι ρόλοι ερμηνεύονται από τους ηθοποιούς:
Παναγιώτης Σταμπόλας (Ζορμπάς),
Στράτος Κουσκούκης (συγγραφέας)
Ελένη Οικονομάκη (Μαντάμ Ορτάνς),
Βιβή Μιχαλάκη (Χήρα),
Τάσος Πανταζής (Μαυραντώνης),
Δημήτρης Βόρδος (Ενωματάρχης),
Θωμάς Κουβάς (Παυλής),
Αθηνά Μήλεση (Μαριγώ),
Βενετία Δήμου (Γυναίκα Μαυραντώνη – Λόλα),
Βίκυ Φατούρου (Μιμιθιώ),
Μαρία Καραντώνη (Ανζενιώ -γιαγιά),
Μίμης Σαμούρης (Αναγνώστης),
Σμάρω Κόκκαλη (Λεμονιά ),
Κατερίνα Καστάνη (Δασκάλα),
Κωνσταντίνα Παπαηλία (Ηλέκτρα),
Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος (Καλόγερος),
Αιμιλία Δρίτσα (Στέλλα),
Θάκης Λάγιος(Παπάς)
Γιώργος Ζούλιας (καφετζής Παναγής- χορός),
,Άγγελος Δεληκάρης (Διονύσης ),
Θανάσης Δάνης (Καφετζής-χορός-εργάτης),
Λεωνίδας Σταμπόλας (Νεαρός α’ εργάτης )
Εύα Τσίγκρη (μοίρα-Γυναίκα β΄-χορός),
Κωνσταντίνα Τσίγκρη (μοίρα -χορός),
Θεοδώρα Πανταζή (μοίρα -χορός),
Γιώργος Λαλούσης (σερβιτόρος-Νεαρός β΄)
Σκηνοθεσία: Vatali Malakhov
Στη φωτογραφία ο Anatoli Khostokoev, στο ρόλο του Ζορμπά
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του ομογενειακού κοινού στις θεατρικές παραστάσεις του έργου «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας. Τις πέντε συνολικά παραστάσεις που δώθησαν στη Νέα Υόρκη και Βοστώνη παρακολούθησαν πάνω 1300 ομογενείς και μαθητιώσα νεολαία.
Η Θεατρική Ομάδα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ν. Υόρκης «Μίνως» και κατέστη δυνατή με τη συνεργασία του σκηνοθέτη της Θεατρικής Ομάδας Αντώνη Διαμαντή με τον πρόεδρο του Ιδρύματος ‘Πολιτισμική Κρήτη, ΗΠΑ’ και μέλος του Δ.Σ. του Cosmos FM, κ. Μανόλη Βεληβασάκη. Η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας ανέλαβε την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των δεκαεπτά (18) μελών του θιάσου, ενώ τα έξοδα διανομής και μετακίνησης στις ΗΠΑ ανέλαβαν οι Σύλλογοι Κρητών: Βοστώνης «Ροδάμανθος-Ήδη, Νέας Υόρκης «Μίνως» και το Κοινωφελές Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, Cosmos FM 91.5.
Η ερμηνεία των εθελοντών ηθοποιών αλλά και η διασκευή και σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή ενθουσίασαν το κοινό που απήλαυσε το ελεύθερο πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη και τα επίκαιρα μηνύματα του για τον άνθρωπο και την ζωή.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις έγινε πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Κρήτης, της Ελλάδας και ευρύτερα του Ελληνικού πνεύματος και της ομογένειας» λέει ο κ. Βεληβασάκης. «Τα μηνύματά του διαχρονικά και οικουμενικά πέρασαν μέσα από την εκπληκτική διασκευή του έργου και την ερμηνεία των εθελοντών ηθοποιών της Ιεράπετρας. Η ανταπόκριση που έτυχαν οι παραστάσεις καταδεικνύει τη δίψα και διάθεση του ομογενειακού κοινού για ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα τα οποία δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας».
Η θεατρική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας είναι μία ερασιτεχνική ομάδα που λειτουργεί από το 1996. Από το 2001 συνεργάζεται με τον ηθοποιό Αντώνη Διαμαντή ο οποίος διδάσκει και σκηνοθετεί τα θεατρικά έργα της ομάδας που έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Ομάδα διοργανώνει στην Ιεράπετρα κάθε χρόνο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου καθώς και Διεθνή Θεατρικά Σεμινάρια και θεατρικές Συναντήσεις.
«Το ταξίδι στις ΗΠΑ και η άμεση επαφή με τους ομογενείς ήταν μία δυνατή εμπειρία» μας λέει ο σκηνοθέτης του έργου. «Υπήρξε ένα θετικό πολιτισμικό σοκ καθώς διαπιστώσαμε ότι στην Αμερική υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, μία προέκταση αν θέλετε της γενέτειρας. Μιλάγαμε παντού την ελληνική γλώσσα η οποία και πιστεύω πως είναι ο θεμέλιος λίθος του Ελληνισμού και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως ύψιστο αγαθό».
Ο Αντώνης Διαμαντής στην προσπάθειά του να διασκευάσει το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη ‘Ο Βίος κι η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά’ εμβάθυνε στο έργο και τη ζωή του μεγάλου στοχαστή και λογοτέχνη. «Ο Συγγραφέας απαιτεί πλατιά ψυχή, μεγάλη καρδιά, δίψα για ελευθερία, έλλειψη προκατάληψης και αγάπη για την μάθηση» λέει ο σκηνοθέτης. «Θα έλεγα ότι δυστυχώς ο Καζαντζάκης υπήρξε προφήτης για τη σημερινή εποχή καθώς προείδε την φυλακή του πνεύματος του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από το έργο του και τους ήρωες των μυθιστορημάτων του μας δείχνει τον δρόμο για την λύτρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της αυτοματοποιημένης και ‘βιομηχοποιημένης’ σκέψης της εποχής μας. Είμαστε δέσμιοι κυρίαρχων κοινωνικών πιστεύω που δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο ούτε σε ατομικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο οδηγώντας μας σε αδιέξοδα».
«Θα ήταν ευχής έργον οι ομογενείς και κυρίως οι νεότεροι και γεννημένοι στις ΗΠΑ να γίνουν κοινωνοί του έργου του Καζαντζάκη διαβάζοντας τα βιβλία του. Εύχομαι στο άμεσο μέλλον οι ομογενείς και στη Βοστώνη αλλά και στη Ν.Υόρκη να αποκτήσουν μια Δανειστική Βιβλιοθήκη με Ελληνικά βιβλία Λογοτεχνίας, Ιστορίας αλλά και Φιλοσοφίας, για να μπορούν να έρχονται σε άμεση επαφή με την Ελληνική γλώσσα,κάτι που θεωρώ ως τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού Πολιτισμού» καταλήγει ο κ. Διαμαντής. «Ο Καζαντζάκης ήταν υπαρξιστής που αναζήτησε την αλήθεια στην παρατήρηση της φύσης και του περιβάλλοντος. Ότι εναντιώνεται στη φύση και στο περιβάλλον ουσιαστικά εναντιώνεται στη φύση του ανθρώπου και τον κάνει δυστυχή και στενόχωρο. Και ακριβώς αυτό είναι το κύριο μήνυμα του έργου του Καζαντζάκη το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε με την καρδιά και όχι με την λογική».
«Ο Αντώνης Διαμαντής πέτυχε μέσα από το λόγο, την εικόνα και τη μουσική να ζωνανεύσει το πνεύμα του Καζαντζάκη που μίλησε στην ψυχή μας και μας ταρακούνησε», λέει ο κ. Βελιβασάκης.
«Ζούμε σε δύσκολες εποχές και πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από την προσωπικότητα του Αλέξη Ζορμπά. Δανειζόμενος εκφράσεις του θα έλεγα ‘ας πέσουμε και εμείς με τα μούτρα στη δουλειά και στην ζωή..’ και να μην φοβόμαστε τίποτε, ‘μήτε Θεό, μήτε διάολο’. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στις ιδέες και τις δυνάμεις μας και ας πιστέψουμε ότι καλύτεροι καιροί είναι μπροστά μας! Μόνον έτσι θα τους δημιουργήσουμε! Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με κάθε τρόπο»
Οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους ρόλους επί σκηνής είναι ερασιτέχνες και εθελοντές της θεατρικής ομάδας της Ιεράπετρας. Πρόκειται για τους: Γιάννη Κατσιδονιότης, Γιώργο Μηλιό, Λένα Φραγκούλη, Θωμάς Λιάγκος, Νίκος Ζυγάκης, Νίκο Ασπραδάκη, Πόπη Δασκαλάκη, Γιάννη Τσαντηράκη, Nίκος Τσαγκαράκη, Πόπη Κονταξάκη, Κατερίνα Κονταξάκη, Τασούλα Χρυσοφάκη, Σοφία Τσαντηράκη, Δέσποινα Μεταξάκη, Σοφία Κονταξάκη.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης ήταν η ζωντανή μουσική που έγραψε ειδικά για τις ανάγκες του έργου ο Νίκος Μαστοράκης. Την τριμελή ομάδα που έπαιξε ζωντανά στην παράσταση αποτελούσαν οι Ν. Μαστοράκης (Φωνή, κιθάρα, λαούτο, μάντολα), Χ. Παπαδάκης (Φωνή, λύρα) και Μ. Δουλούμης (Φωνή, λαούτο, μπουζούκι). Τα σκηνικά και τα κουστούμια ετοίμασε ο σκηνογράφος : Νίκος Κόνιαρης.
Παίζουν: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Μαρία Φραγκούλη, Αλέξανδρος Μιτρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάνος Χασάπης
Σκηνικά-κοστούμια: Βενετία Νάση
Φωτισμοί: Γεωργία Μιχοπούλου
Μακιγιάζ: Ειρήνη Λουκάκη
Υπεύθυνη παραγωγής: Ευγενία Φραγκιαδάκη
Η Διδώ Λυκούδη
Τα παρακάτω έργα έχουν εκτεθεί σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εταιρεία μας στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία, ή έχουν παρουσιαστεί στην επιθεώρησή μας Le Regard crétois, σε βιβλία και σε άλλες λογοτεχνικές επιθεωρήσεις, ή βρίσκονται στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ή μας έχουν αποσταλεί από τους ενδιαφερομένους καλλιτέχνες.
Καζαντζάκης, Θεοτοκόπουλος, Κορνάρος Ασπασία Παπαδοπεράκη: χάλκινο άγαλμα, 2006 |
|
Ελένη Γεωργίου Καζαντζάκη: ελαιογραφία, |
τεύχος 15, 1998 |
Fanny Giustiniani: ελαιογραφία, |
Philippe Fabian: Όφις και Κρίνο, |
Petros Hovaghimian: ελαιογραφία, |
Jean-Claude Lorand: Ο φτωχούλης του Θεού, |
Hiromi Miyamoto: Αλέξης Ζορμπάς, |
Angela Pipikios: Ο τελευταίος πειρασμός, |
Μερόπη Πρέκα: Στον Καζαντζάκη, |
Claude Raimbourg: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, |
Μελάνι, 1990 (Γαλλία) |
Nikos Kikileas: ελαιογραφία |
Χρήστος Ρηγανάς: χάλκινη προτομή, |
Catherine Bolle: ξυλογραφία |
Τάκης Καλμούχος: σκίτσο, 1929 και ανάγλυφο, 1945
Margot Krug-Grosse: ακουαρέλα |
Ρένα Τσολάκις: ακουαρέλα |
Arlt-Aeras: ξυλογραφία |
Θανάσης Απάρτης: χάλκινη προτομή, 1958 |
Χρήστος Σανταμούρης: πρωτότυπες οξυγραφίες |
Χρήστος Σανταμούρης: μικτή τεχνική |
Jenny Goethals: γλυπτό από ρητίνη |
Jenny Goethals, Γαλλία, 2013 Αδελφοποίηση των Μουσείων Gunsbach, 2013 |
Φ. : ξυλογραφία, Ηράκλειο 1960 (Ελλάδα) |
Κώστας Γιαννάκος: ελαιογραφία, 1960 |
Αλέκος Φασιανός: χαρακτικό, |
Volodymyr Soubyra: χαρακτικό,
Φ. : σκίτσο, |
Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας: σχέδιο Γιάννης Γουδέλης Ο Καζαντζάκης ξανασταυρώνεται |
Γιάννης Στεφανάκις: σκίτσο, |
Στέργιος Ρουμελιώτης: σκίτσο, |
Yvon Briand: σκίτσο, |
Μιχάλης Αρφαράς: σκίτσο, |
η λέξη, no 139 Μάιος-Ιούνιος 1997 |
Μάιος-Ιούνιος 1997 |
Πέτρος Ζουμπουλάκης: σκίτσο η λέξη, no 139, Μάιος-Ιούνιος 1997 |
Δώρα Καραβά: σκίτσο, |
τεύχος 15 Νοεμβρίου 2007 |
Το Βήμα, |
Μάρτιος-Απρίλιος 2007 |
Βλασίδης: σκίτσο, |
Θρακικά Χρονικά, Ξάνθη, 1977 |
Ομπρέλα, τεύχος 77, |
Ιλισός, τεύχος 8, Δεκέμβριος 1957 |
Έφη Ξένου: σκίτσο, Εφημερίδα «Τα Νέα», 2 Μαρτίου 2013 |
Athens Review of Books, τεύχος 76, Σεπτέμβριος 2016 |
Rober Wild: σκίτσο, |
Vazquez de Sola: σκίτσο |
Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα “Le Canard Enchaîné” στις 6 Ιουλίου,
επ’ευκαιρία της επανέκδοσης του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη “Ελευθερία ή Θάνατος”.
«Χανιώτικα Νέα», 24 Φεβρουαρίου 2021
Νίκος Νομικός: πορτρέτο, 2009 (Αυστραλία) |
Ν. Περαντίνος και Ντ. Φερεντίνος |
Γαλλία, 1971 |
Slavcho Slavchev, Pazardzik, Βουλγαρία 2017
Geneviève Couteau: Αλέξης Ζορμπάς, |
Φρόσω Ευθυμιάδη: |
Chainrich Fegkele-Menigkchof: |
1948 (Ελλάδα) |
Νίκος Αρμουτίδης: χάλκινη προτομή, |
1955 (Γαλλία) |
|
Gogy Farias, Μεξικό 2017
Βαλασάκης Στάυρος, Αθήνα, 2017
Χαράρε, 2012
Ρέθυμνο και Ηράκλειο 2013
Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική (βλ. στήλη «Κείμενα» στην ιστοσελίδα μας). Εξάλλου, τα κείμενά του, πεζά ή ποιητικά, αναδίνουν συχνά μια μουσικότητα του λόγου, κάτι που θα είχε ασφαλώς απήχηση στους συνθέτες που εμβάθυναν στο έργο του.
– Μανόλης Καλομοίρης, Ο Πρωτομάστορας, όπερα από το ομώνυμο θεατρικό έργο |
– Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Ο Πρωτομάστορας, όπερα από το ομώνυμο θεατρικό έργο |
– Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για την ταινία «Zorba the Greek» |
– Μίκης Θεοδωράκης, μπαλέτο Ζορμπάς |
– Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για την τραγωδία Καποδίστριας |
– Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για την τραγωδία Χριστόφορος Κολόμβος |
– Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Καπετάν Μιχάλης |
– Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά |
– Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδια από τον Καπετάν Μιχάλη |
– Μάνος Χατζιδάκις, μουσική για την τραγωδία Μέλισσα |
– Αργύρης Κουνάδης, μουσική για την τραγωδία Μέλισσα |
– Νίκος Μαμαγκάκης, Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές (από τον Ζορμπά) |
– Νίκος Μαμαγκάκης, Η μεγάλη λαϊκή λειτουργία (το φινάλε περιέχει μελοποιημένο το «Πιστεύω» από την Ασκητική) |
– Νίκος Μαμαγκάκης, τραγούδια από την Οδύσσεια |
– Δημοσθένης Στεφανίδης, 6 ωδές από την Οδύσσεια (Γερμανία) |
– Γιάννης Μαρκόπουλος, μουσική για την τραγωδία Κούρος |
– Στέλιος Βασιλειάδης, μουσική για την τραγωδία Κούρος |
– Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, μουσική για τη θεατρική διασκευή του Καπετάν Μιχάλη |
– Αλέκος Ξένος, μουσική για τη θεατρική διασκευή του Καπετάν Μιχάλη |
– Φοίβος Ανωγειανάκης, μουσική για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Ο Χριστός ξανασταυρώνεται |
– Στέφανος Βασιλειάδης, μουσική για την τραγωδία Βούδας |
– Ηρακλής Θεοφανίδης, Ο Τελευταίος Πειρασμός, όπερα πάνω σε λιμπρέτο από το ομώνυμο μυθιστόρημα |
– Φαίδων Πρίφτης, τραγούδια «Μωυσής» και «Λένιν» από τις Τερτσίνες |
– Κώστας Μουντάκης, τραγούδια από την Αναφορά στον Γκρέκο |
– Γιώργος Λυκούδης, μουσική για την τραγωδία Καποδίστριας |
– Δημήτρης Μαραγκόπουλος, μουσικό θέαμα από την Ασκητική |
– Χρύσα Αποστολάτου, μουσικό θέαμα από την Ασκητική |
– Νάσος Παναγιώτου, μουσική για την τραγωδία Κούρος |
– Νάσος Παναγιώτου, μουσική για την τραγωδία Καποδίστριας (Κύπρος) |
– Richard Cahn, μουσική για την τραγωδία Κούρος (Η.Π.Α.) |
– Mortor Achter, μουσική για τη θεατρική διασκευή της Οδύσσειας (Η.Π.Α.) |
– Thomas Beveridge, η Οδύσσεια τραγουδημένη (Η.Π.Α.) |
– Rodolphe Arizaga, μουσική για την τραγωδία Χριστόφορος Κολόμβος (Αργεντινή) |
– Peter Gabriel, μουσική για την ταινία του Scorsese “The Last Temptation of Christ” από το μυθιστόρημα Ο Τελευταίος Πειρασμός (Η.Π.Α.) |
– Theo Gresse, μουσική για την τραγωδία Σόδομα και Γόμορρα (Γερμανία) |
– Serge Thérepnine, μουσική για την τραγωδία Σόδομα και Γόμορρα (Η.Π.Α.) |
– Schlefer, μουσική για την τραγωδία Σόδομα και Γόμορρα (Η.Π.Α.) |
– Bohuslav Martinu, «Τα Ελληνικά Πάθη», όπερα πάνω σε λιμπρέτο από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Τσεχοσλοβακία) |
1916, Ελληνικός Μουσικός Θίασος. Δ/ση: Α. Κονταράτος. Επιμέλεια: Μ. Λιδωρίκης
Ζυρίχη, 1961 Η Charlotte Martinu και η Ελένη Καζαντζάκη |
Στρασβούργο, Απρίλιος 1991 |
– Sandor Sokolai, “Ecce homo”, όπερα πάνω σε λιμπρέτο από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Ουγγαρία) |
– Georges Auric, μουσική για την ταινία «Celui qui doit mourir» από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Γαλλία) |
– Ingve Ingman, μουσική για τη θεατρική διασκευή του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Φινλανδία) |
– Sparre Olsen, μουσική για τη θεατρική διασκευή του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Νορβηγία) |
– John Kander, Ζορμπάς, μουσική κωμωδία (Η.Π.Α.) |
– Horacio De Tomasso, μουσική για τη θεατρική διασκευή του Φτωχούλη του Θεού (Αργεντινή) |
• Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, με τίτλο “Celui qui doit mourir” [Εκείνος που πρέπει να πεθάνει], 1957, με σκηνοθέτη τον Ζιλ Ντασσέν και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. |
• Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, με τίτλο “Zorba the Greek” [Ζορμπάς ο Έλληνας], 1965, με σκηνοθέτη το Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνιστή τον Άντονυ Κουήν. |
• Ο τελευταίος πειρασμός, με τίτλο “The last temptation of Christ” [Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού], 1986, με σκηνοθέτη τον Μάρτιν Σκορσέζε και πρωταγωνιστή τον Ουίλιαμ Νταφόε. |
Η Ελένη Καζαντζάκη στην Κριτσά της Κρήτης όπου γυρίστηκε το φιλμ Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, η Ειρήνη Παππά |
Ο Ουίλιαμ Νταφόε στο φιλμ Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού που γυρίστηκε στο Μαρόκο
«Άχι τα περαζούµενα, άχι τα περασµένα,
άχι και να γιαέρνανε το χρόνο σκιάς µιά µέρα»
Η πικραµένη αυτή Κρητική µαντινάδα µας πεταλουδίζει στο νου µου τον τελευταίο καιρό και λέω:
Άχι κιόλας να γύριζαν η δύναµη κι η νιότη, ας είναι και για µένα µια µέρα και να πεταχτώ στην Κρήτη, να σφιξω το χέρι ολωνών σας αγαπηµένοι µου συµπατριώτες, που βοηθάτε µε τόση αγάπη κι αφοσίωση το µεγάλο έργο που καταπιάστηκαν στην Κρήτη οι καλοί µας φίλοι, ο Ενρύ Μπεράρ και ο Ζυλ Ντασσέν κι οι ξακουστοί συνεργάτες τους.
Ο κινηµατογράφος είναι σήµερα µεγάλη δύναµη, πολύ µεγαλύτερη από το βιβλίο. Ένα βιβλίο µπορεί να διαβαστεί από 20, 30, 100 χιλιάδες ανθρώπους, όταν είναι γραµµένο σε γλώσσα που την καταλαβαίνουν. Μα το φιλµ θα το δουν εκατοµµύρια µάτια κι εκατοµµύρια καρδιές θα συγκινηθούν και θα χαρούν ως τα πέρατα της γης. Έδωκε ο θεός και µια µεγάλη κινηµατογραφική ταινία γυρίζεται τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και µάλιστα στο αρχοντονήσι µας, στην Κρήτη. Λίγοι άνθρωποι στην ξενητιά κατέχουν τους αγώνες της και τα δάκρυα και τα αίµατα που έχυσε για την ελεφτερία· τώρα θα δουν, για πρώτη φορά, τα βουνά και τα σπίτια της και τους ανθρώπους και θα καταλάβουν, για πρώτη φορά, πως εδώ στην άκρα της Εβρώπης, υπάρχει ένα νησί που απάνω από την καλοπέραση και την εφτυχία, απάνω κι από τη ζωή ακόµα, λαχταρίζει την ελεφτερία.
Γιαφτό, αγαπηµένοι συµπατριώτες, σας χαιρετώ από τη µάβρη ξενητιά και σας εφχαριστώ για την πολύτιµη βοήθειά σας να εκτελεστεί ένα τόσο µεγάλο και δύσκολο έργο. ∆εν µπορώ ακόµα νάρθω κοντά σας µα σας στέλνω τη γενναία συντρόφισα της ζωής µου, τη γυναίκα µου, να σας φέρει το χαιρετισµό µου. Αφτή θα δει µε τα µάτια της και θα µου πει γυρίζοντας, τα όσα Κρητικά θάµατα είδε. Όµως νάστε σίγουροι και να µη στενοχωριέστε. Είµαι µαζί σας κι ας µη µε βλέπετε. Κάθουµε σε µια πέτρα κι ακούω τις κουβέντες σας και τα γέλια. Σας θωρώ. Σας ακούω και ξανάρχουνται η δύναµη κι η νιότη.
Ο Ανταίος, ένας αρχαίος ήρωας, όσες φορές ένιωθε τη δύναµή του να ξεθυµαίνει, άγγιζε το χώµα της πατρίδας του και ξανάνιονε. Όµοια κι εγώ τόρα, αγαπηµένοι µου συµπατριώτες, µίλησα µαζί σας σας άγγιξα και ξανάνοιωσα. Ο Θεός να σας έχει καλά και νάναι µαζί σας πάντα.
με θέμα: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι Ελεύθερος»
Στα πλαίσια της χρονιάς Νίκου Καζαντζάκη και για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από τον θάνατό του ο οργανισμός Νηρωή, το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας και Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην Αρχαία Ολυμπία κατά την διάρκεια του 26ου Διεθνούς Συνέδριου Φιλοσοφίας (28-31 Ιουλίου 2017) με θέμα: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι Ελεύθερος».
Η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της χρονιάς σε άλλα επίσης μέρη όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης (Ελλάδα και εξωτερικό).
Καλούμε τους φίλους του Νίκου Καζαντζάκη να συμμετάσχουν στην έκθεση αποστέλλοντάς μας 2 φωτογραφίες έκαστος εμπνευσμένες από το θέμα «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι Ελεύθερος» μέχρι τις 7 Ιουλίου 2017.
Οι 3 καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν στην Αρχαία Ολυμπία ενώ τα ονόματα των συμμετεχόντων φωτογράφων θα παρουσιαστούν με τις φωτογραφίες και στα Δελτία τύπου σε τοπική και πανελλαδική προβολή.
Κόστος συμμετοχής για κάθε φωτογράφο (2 φωτογραφίες): 10 ευρώ (μέσω Paypal ή τραπέζης)
Αποστολή φωτογραφιών στο niroi.org@gmail.com
Προθεσμία αποστολής: 10 Ιουλίου 2017
Προδιαγραφές φωτογραφιών: διαστάσεις 30χ40cm στα 300dpi ανάλυση και JPG format, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες.