Για το ζήτημα του μη αφορισμού του Καζαντζάκη, παραπέμπουμε στο βιβλίο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, Ο ένθεος και κατατρεγμένος Νίκος Καζαντζάκης, Αθήνα, 2005, εκδόσεις Ιωλκός, καθώς και στο άρθρο του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα Νανάκη, «Η Εκκλησία και ο Νίκος Καζαντζάκης» (βλ. Σημειώσεις-Σχόλια της ιστοσελίδας μας).
Η κυρία Τσατσανίδου μας έστειλε αποσπάσματα ενός βιβλίου του Μενέλαου Ιερεμίου Γραμματικόπουλου με τίτλο 50 Χρόνια στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί γίνεται λόγος για δύο συναντήσεις, το 1927 και το 1936, με τον Νίκο Καζαντζάκη στο χωριό Tsh-Svar (Κρυφή Καμπάνα) της Γεωργίας.
Το 1928, ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον συνταξιδιώτη του Παναΐτ Ιστράτι επισκέφτηκαν τον τάφο του Ουκρανού ποιητή Taros Schevtchenko στο Kaniev.
Στο βιβλίο επισκεπτών διαβάζουμε αυτές τις λίγες λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη στα ελληνικά και τα ρωσικά.
Ευχαριστούμε το φίλο μας Serguei Feodossiev για την αποστολή αυτού του ντοκουμέντου.
Η επιστολή αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση και αναδημοσιεύτηκε από τον τύπο, καθώς και από εκατοντάδες χρήστες ιστοσελίδων, facebook, twitter κλπ. Ο φίλος μας Βασίλης Βασιλικός την ανέφερε πρόσφατα κατά την παρουσίαση του βιβλίου ενός πολιτικού.
Στο τεύχος 38 (Δεκέμβριος 2011) δημοσιεύουμε ένα εξίσου σημαντικό κείμενο, για ένα ζήτημα ελάχιστα γνωστό: την απέλαση του Νίκου Καζαντζάκη από την Αγγλία!
Επισημαίνουμε ότι η Αθηνά Βουγιούκα έδωσε διάλεξη στη Βιάννο, ένα μαρτυρικό μαρτυρικό χωριό της Κρήτης, στις 18 Νοεμβρίου 2012, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Κρήτη του μαρτυρίου. Το κείμενο αυτής της διάλεξης διανεμήθηκε σε έναν άλλο τόπο μαρτυρίου, το Χαϊδάρι (κοντά στην Αθήνα), όπου πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση στις 18 Μαΐου 2013.
Υπενθυμίζουμε ότι από τους συγγραφείς ζητήθηκε να δηλώσουν τα 20 βιβλία που αξιολογεί ο καθένας ως τα καλύτερα, σύμφωνα πάντα με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, την κρίση τους για την επιρροή που άσκησαν ή άλλα κριτήρια που καθορίζουν τις επιλογές τους. Στα βιβλία αυτά μπορούσαν να περιλαμβάνονται τίτλοι πεζογραφίας, μυθιστορήματα ή διηγήματα, ποιητικές συλλογές (μεμονωμένες, συγκεντρωτικές ή άπαντα) και θεατρικά έργα.
Τα 100 βιβλία που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις δημοσιεύονται κατά αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο των συγγραφέων, και όχι με βάση τις προτιμήσεις που συγκέντρωσαν, αφού στις προθέσεις της έρευνάς μας δεν είναι να θέσουμε συγγραφείς και βιβλία σε «ανταγωνισμό», αλλά «να καταδειχτούν προτιμήσεις, επιρροές, τάσεις, τροφοδοτώντας τη συζήτηση που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας.»
Μεταξύ των βιβλίων είναι και τέσσερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη: Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ο Καπετάν Μιχάλης και ο Χριστός ξανασταυρώνεται.
Μετά τις αντιδράσεις
Επίσης το συνεργείο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αποκατέστησε το Σταυρό, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί το οριζόντιο τμήμα του και οι εργασίες θα συνεχιστούν με το πέτρινο τμήμα του, ενώ η υπηρεσία πρασίνου θα ευπρεπίσει την περίμετρο του μνημείου.
Με δηλώσεις της η αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είναι θλιβερό και καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη, καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον τόπο ανάπαυσης του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που έχει αποτελέσει και τόπο προσκυνήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτονται το μνημείο.