Επιλογή Σελίδας

ΑΛΓΕΡΙΑ
 

• Στις 19 Απριλίου 2016, στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Αλγερίου, χάρη στην εξαιρετική προετοιμασία από την Πρέσβη της Ελλάδος κυρία Ιφιγένεια Κοντολέοντος και τους συνεργάτες της, ένα καλλιεργημένο κοινό αποτελούμενο από γαλλόφωνους Πρέσβεις (της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής) και αλγερινούς διανοούμενους (συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, φοιτητές) παρέστη στη διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο.» Κατά τη διάρκεια της διάλεξης προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό που μας είχε αποσταλεί από το Μουσείο Καζαντζάκη.
Ανακάλυψαν έτσι οι παριστάμενοι έναν άλλο Καζαντζάκη, ένα συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο.
Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος… Ήταν η πρώτη φορά που η συμμετοχή του κοινού σε εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ είχε τόσο έντονο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό δείχνει, εκτός των άλλων, και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παγκοσμίως για το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης του πρόσφερε 6 μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.
Μετά την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να διοργανώσουν το 2017 (60 χρόνια από το θάνατο του Καζαντζάκη) διεθνές συνέδριο στο Αλγέρι, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος».
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο αλγερινός τύπος αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θετικά σχόλια.

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

• Μπουένος Άιρες, 3 Δεκεμβρίου 2016. Επιτυχημένη διάλεξη της Νίκης Σταύρου, διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη και Επίτιμο Μέλος της ΔΕΦΝΚ. Παρουσίασε το έργο του Καζαντζάκη και τις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Συνδιοργανωτές Πολιτιστικός Σύλλογος «Nostos» και ΔΕΦΝΚ.


buenosdec16ba

buenosdec16b

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

• Σίδνεϊ. Δραστηριότητες του πρώτου εξάμηνου του 2016 του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ: Φεβρουάριος- Μάιος: σεμινάριο με θέμα Ο Καζαντζάκης και το Βυζάντιο, καθώς και ανάγνωση έργων του Καζαντζάκη. 26 Ιουνίου: απονομή βραβείων σε μαθητές και φοιτητές για τη πρωτό- τυπη ανάγνωση μυθιστορημάτων του Καζαντζάκη. Το Τμήμα δημοσίευσε το νέο δελτίο του με τίτλο Ακρίτας. Εκδίδεται κάθε τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει μελέτες, μεταφράσεις έργων του μεγάλου Κρητικού και βιβλιοκριτική.

• Μελβούρνη, 2 Ιουνίου. Ομιλία του Howard Dossor με θέμα: «Kazantzakis’ Askitiki: A Collaboration with Life» («Η Ασκητική του Καζαντζάκη: Μια συνεργασία με τη Ζωή»). Συνδιοργάνωση του τμήματος Μελβούρνης της ΔΕΦΝΚ και της ελληνικής κοινότητας.

ΑΥΣΤΡΙΑ

• Gratz, 17 Φεβρουαρίου. Ο Basilius Groen παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο του (βλ. παρακάτω το εξώφυλλο του βιβλίου) στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο.

• Gratz, 10 Μαρτίου: 200 περίπου ακροατές παρακολούθησαν τις διαλέξεις του Basilius Groen για την Ασκητική και το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και της τραγουδίστριας της όπερας Marlene Hahn για την όπερα του Martinú The Greek Passion, εμπνευσμένη από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

ΒΕΛΓΙΟ/ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

• Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου και Λουξεμβούργο, 11 Μαρτίου: διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη στα ελληνικά σχολεία ή στα σχολεία ελληνικής διδασκαλίας. Ευχαριστούμε τη Μυρσίνη Ρουμελιώτου, νέα συντονίστρια εκπαίδευσης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

• Πλόβντιβ, Πανεπιστήμιο, Μάιος: η Velichka Grozdeva, εκπαιδευτικός, διοργάνωσε ένα «φοιτητικό κουίζ» πάνω στη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη. Το Πανεπιστήμιο διοργάνωσε στις 16 Μαΐου “Βραδιά της Ελληνικής Γλώσσας”. Βραβεύτηκαν οι μαθητές με βιβλία και dvd που πρόσφερε το Μουσείο Καζαντζάκη.

 

ΓΑΛΛΙΑ

• Κεμπέρ, 14 Ιανουαρίου: ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Temps Libre, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε με θέμα Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία.

• Γκρενόμπλ, 3, 4 και 14 Μαρτίου: σημαντικές εκδηλώσεις του Γαλλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ που εστιάζονται στο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Ο Georges και η Françoise Braoudakis προτείνουν: προβολή της ταινίας και συζήτηση, διαλέξεις με θέμα: Δύο ελεύθεροι άνθρωποι: ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργης Ζορμπάς και Ο Ζορμπάς, ένας οικουμενικός ήρωας του καιρού μας, από τον Αλέξη Ζορμπά στο Ζορμπά τον Έλληνα: από το βιβλίο στην εικόνα, τη μουσική και το χορό. Διοργανωτές των εκδηλώσεων, η ΔΕΦΝΚ, η Ελληνική Κοινότητα της Γκρενόμπλ « Orphée» και ο Γαλλοελληνικός Σύλλογος της Γκρενόμπλ.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

• Μόναχο, 21 Φεβρουαρίου: συνεδρίαση των μελών του Τμήματος για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων το 2017, επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

• Πράγα, 9 Απριλίου: η Michaela Stampachova, εκπαιδευτικός, διοργάνωσε, στη Λέσχη Φιλελλήνων, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης, το έργο του και η σκέψη του.

ΕΛΒΕΤΙΑ

• Λωζάνη, 15 Μαρτίου: ύστερα από πρόσκληση του Λογοτεχνικού Κύκλου της Λωζάνης, ο Γιώργος Στασινάκης έδωσε διάλεξη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, το έργο του, η σκέψη του και οι δεσμοί του με την Ελβετία.

• Saint-Gall, 20 Μαρτίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη στο ενοριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

ΕΛΛΑΔΑ

• Αθήνα. Από το Νοέμβριο 2015, η Αθηνά Βουγιούκα μελετά, μαζί με τα μέλη της γαλλόφωνης ομάδας «Athènes- Accueil», το μυθιστορηματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Έχουν εξεταστεί, μέχρι τώρα, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Σε προσεχή συνάντηση θα αρχίσει η μελέτη της Αναφοράς στον Γκρέκο.

• Λάρισα, 29 Ιανουαρίου: παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Αρκουδέα Το χαμένο Νόμπελκαι μπαλέτο της Ρούλας Καραφέρη βασισμένο στην Ασκητική. Η ΔΕΦΝΚ είναι συνδιοργανώτρια αυτής της εκδήλωσης.

• Πειραιάς, 10 Φεβρουαρίου, Ελληνογαλλική Σχολή «Saint-Paul», σε συνεργασία με την ΔΕΦΝΚ: ομιλίες των μαθητών για τα μυθιστορήματα Ο Φτωχούλης του Θεού και Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Kαζαντζάκη και έκθεση εικαστικών έργων. η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, χάρη στην εργασία των μαθητών, των καθηγητών και των καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές συνεργάστηκαν με τον γνωστό εικαστικό Μανώλη Αποστολάκη και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο. Οι μαθητές, με την προτροπή του Μ. Αποστολάκη και εμπνευσμένοι από τα έργα του Καζαντζάκη, αποτύπωσαν το εικαστικό τους στίγμα σε λευκές σελίδες το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για τρεις εικαστικές δημιουργίες σε μέταλλο που φιλοτέχνησε ο Μ. Αποστολάκης. Το δρώμενο διήρκησε δύο ημέρες και έλαβε χώρου εξολοκλήρου στους χώρους του σχολείου. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες των έργων.

• Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου: ο Γιώργος Στασινάκης έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης του Γενικού Επίτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα Η ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

• Αθήνα, Ιταλικό Ινστιτούτο, 12 Φεβρουαρίου: Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Ιταλία». Συμμετέχουν ο Νίκος Μαθιουδάκης: Ταξιδεύοντας-Ιταλία, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Σγουρίδου: Ο Άγιος της Ασίζης και ο Ποιητής της Φλωρεντίας: συνοδοιπόροι του Καζαντζάκη, η υποψήφια διδάκτορας Lenda Bianco: Η «Ασκητική» και η «Θεία Κωμωδία», ο Γεράσιμος Ζώρας: Ο Καζαντζάκης και ο Πιραντέλο, Gilda Tentorio, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Πάβιας: Μεταφράζοντας τον Καζαντζάκη στα ιταλικά.

• Χανιά, 17 Φεβρουαρίου. Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. 21 Μαΐου. Προβολή του φιλμ “Ζορμπάς” και συζήτηση με τη συμμετοχή του Σήφη Μιχελογιάννη, υπεύθυνο τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος και Γιώργου Στασινάκη.

 

Χανιώτικα Νέα, 4/6/2016

• Αθήνα, Αμερικανικό Κολλέγιο «Pierce», 18 Φεβρουαρίου: ομιλίες των μαθητών για το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και την Ασκητική.

• Λαμία, 22 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη. Τη διάλεξη διοργάνωσαν η ΔΕΦΝΚ και ο Δήμος Λαμίας.

 

• Χανιά, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, 26 και 27 Φεβρουαρίου.
«Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη. “Χτυπάμε” το φανατισμό και το ρατσισμό».
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΑΚ, καθώς και η διεξαγωγή της αντίστοιχης Ημερίδας που αφορούσε τη διαθεματική προσέγγιση του Μαθήματος των Θρησκευτικών, μέσα από την «κρητική ματιά» του Νίκου Καζαντζάκη, με τίτλο: «Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη. “Χτυπάμε” το φανατισμό και το ρατσισμό». Στην τελική της μορφή η παρούσα δράση –με τη συνδιοργάνωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.)– πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη των μαθητών στην ΟΑΚ, με τη διεξαγωγή επιστημονικής Ημερίδας και τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ανταλλάξουν σκέψεις, να κάνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου που αναπτύσσεται στις κοινωνίες μας και δεν είναι άλλο παρά ο ρατσισμός, αλλά και να έλθουν σ’ επικοινωνία μεταξύ τους. Με διαδραστικό τρόπο μίλησαν μέσα από τα κείμενα των μεγάλων συγγραφέων Νίκου Καζαντζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη.
Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και να ανακαλύψουν την παράδοσή μας μέσα από τη μουσική και την επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής.
Πιο αναλυτικά, από 24 έως 27 Φεβρουαρίου 2016, η ΟΑΚ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, μαθητές από τα σχολεία: 4ο Καζούλειο Γυμνάσιο Ρόδου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου και Πατριαρχικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Χανίων, στα πλαίσια της παραπάνω Ημερίδας. Ακολούθως, στο Πρόγραμμα της Ημερίδας της Παρασκευής 26ης Φεβρουαρίου 2016, συμμετείχαν οι μαθητές του 4ου Καζουλείου Γυμνασίου Ρόδου, με θέμα: «Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη», οι μαθητές από το 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, με θέμα: «Στην άκρα του κόσμου ένας υποφέρει, εμείς φταίμε» και οι μαθητές από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Χανίων, με θέμα: «Οι έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας μέσα από το συγγραφικό έργο των Νίκου Καζαντζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη».
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καθώς και ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, Υπεύθυνος του Τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.
Ακολούθως, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, έλαβε χώρα η πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «“Φτάσε όπου δεν μπορείς!”. –Ο Δομήνικος που έγινε “El Greco”–», με ηλεκτρονική παρουσίαση Power Point και συζήτηση, με ξενάγηση στους χώρους όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και προβολή της ταινίας «El Greco» του κ. Γιάννη Σμαραγδή.
Τέλος, η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. σε συνεργασία με την ΟΑΚ προχωρούν στη διοργάνωση –τον προσεχή Απρίλιο– αντίστοιχης εκδήλωσης στο 4ο Καζούλειο Γυμνάσιο Ρόδου, καθώς και στην προετοιμασία πανελληνίου μαθητικού συνεδρίου με την προοπτική να γίνει διεθνές.

 

• Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου. Πλημμύρισε Κρήτη η φιλόξενη αίθουσα πολιτισμού «Υδρία» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που μας παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από το Ίδρυμα πολιτισμού Τ. Φάλκου & Τ. Αρβανιτάκη. Η αγέρωχη λεβεντιά του Καπετάν Μιχάλη, το πείσμα και ο οικουμενικός λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, πλαισιωμένος από τη μουσική της Κρήτης γέμισε τις ψυχές όλων των φίλων που παρακολούθησαν την εκδήλωση της Τοπικής Επιτροπής Δ.Ε.Φ.Ν.Κ στην πόλη μας με θέμα, «Ο Καπετάν Μιχάλης και η Κρήτη του Ν. Καζαντζάκη». Θερμά ευχαριστήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης: Αθηνά Βουγιούκα, Μιμή Λίτου, Παραστατίδου Ιφ., Παπανικολάου Αθ., και τον ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε, Έκτορα Καλούδη. Από καρδιάς ευχαριστήρια και στους μουσικούς: Καραπατόγλου Στέλιο, λύρα και Στεργιανόπουλο Λευτέρη, λαούτο.

• Ζάκυνθος, 19 Μαρτίου: διαλέξεις του φιλόλογου Γιώργου Φιορεντίνου με θέμα Το έργο του Καζαντζάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη με θέμα Οι δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ και η σκέψη του Καζαντζάκη. Τη διάλεξη διοργανώνουν η ΔΕΦΝΚ και η περιφέρεια.

• Ρέθυμνο, 19 Μαρτίου: ο Αχιλλέας Ζιμετάκης, τοπικός υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου διοργανώνουν βραδιά αφιερωμένη στον Γκρέκο. Ομιλητές: η φιλόλογος Μαρία Κωστάκη, ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός και η φιλόλογος και ψυχολόγος Έφη Μουκουβάλα-Κλόντζα.

• Θεσσαλονίκη, από τις 12 έως τις 15 Μαΐου: Είχαμετην ευκαιρία να συναντήσουμε στο περίπτερο της ΔΕΦΝΚ φίλους από διάφορες χώρες, ενώ παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Στις 12 Μαΐου διάλεξη του Πανεπιστημιακού Γουνελά με θέμα “Νίκος Καζαντζάκης, ο πρόσφυγας της ελληνικής λογοτεχνίας”. Χαιρετισμός του Γιώργου Στασινάκη. Συντονισμός Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ιστορικός-αρχαιολόγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

• Λάρισα, 29 Μαρτίου: «Η αγωνία και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Ο Δήμος Αγιάς με την ομάδα ιστορικής έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης» και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη και με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, διοργανώνουν την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου ( Κούμα 28) εκδήλωση-αφιέρωμα στην αγωνία και το έργο του Ν. Καζαντζάκη.
Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:
– Εισήγηση για το βίο του Ν. Καζαντζάκη και προβολή Φωτογραφικού και ηχητικού υλικού από τον κ. Γιάννη Μανίκα
– Αναφορά στο έργο του από τον κ Οδυσσέα Τσιντζιράκο
– Ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Ν. Καζαντζάκη από τους Αντώνη Γκουντάρα- Δήμαρχο Αγιάς, Αρχοντή Κ. Αχιλλέα και Καλέση Βάσω.

• Χανιά, 22 Απριλίου. “Όταν ο μικρός πρίγκηπας συναντά τον Καζαντζάκη στον δρόμο της αναζήτησης”. Την εκδήλωση με τίτλο “Προσεγγίζοντας την ψυχή του Βιβλίου του Εξυπερύ – δράσεις και αλληλεπιδράσεις” διοργάνωσαν το ελληνικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ, οι εκδόσεις Ραδάμανθυς και το βιβλιοπωλείο Koukoubook. Μίλησαν ο συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας Χρήστος Τσαντής και ο υπεύθυνος Τομέα Κρήτης του ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

• Παλαιόχωρα, 22 Μαΐου. Διαλέξεις της Αρχόντισσας Παπαδερού και Σήφη Μιχελογιάννη για τον Νίκο Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Τοπική Επιτροπή Χανίων της ΔΕΦΝΚ, Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων και ο Δήμος Καντάνου Σελίνου.

• Βώροι Πυργιωτίσσης (Κρήτη), 22 Μαΐου 2016 Στό πλαίσιo του εορτασμού των 28 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η Τοπική Επιτροπή Νομού Ηρακλείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώσε εκδήλωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Μεσαράς και τον πολιτιστικό σύλλογο Βώρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, με γενικό θέμα: “Νίκος Καζαντζάκης, ένα συγγραφικό φαινόμενο διαρκείας.”
Χαιρετισμοί:
Αρμουτάκης Γιώργος, δήμαρχος Φαιστού
Μωυσιάδου Ελένη, γραμματέας Τοπικής Επιτροπής Ν.Η. της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.
Εισηγητές:
-Κανάκη Σοφία, εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής Ν.Η. της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη:
“Νίκος Καζαντζάκης, από τα μέσα του εικοστού στις αρχές του 21ου αιώνα.”
-Χριστόφορος Βαλλιάνος, δ/ντής του Ιδρύματος “Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας:
“Οι επισκέψεις του Νίκου Καζαντζάκη στον επιστήθιο φίλο του Χαρίλαο Στεφανίδη.”
-Μιμής Δημήτριος, ψυχολόγος, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Ν.Η:
“Προσέγγιση των παιδικών αναμνήσεων του Νίκου Καζαντζάκη: ο Κύρης: μια διαρκής εσωτερική διαμάχη.”
Το πρόγραμμα εκλείσε με το παιδικό τμήμα “της χορωδίας του Νότου”, των Βώρων, πού ερμηνεύσε τραγούδια της επιλογής του.

• Αθήνα, 22 Νοεμβρίου: Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα για την “Αναφορά στον Γκρέκο” στον Πολιτιστικό Κύκλο “ATHENES-ACCUEIL”.

• Σαλαμίνα, 27 Νοεμβρίου. ΠροσκεκλημένΗ από την λέσχη ανάγνωσης, η Αθηνά Βουγιούκα θα μιλήσει για την “Ασκητική”.

Η.Π.Α.

• Σαν Φρανσίσκο, 13 Φεβρουαρίου: ο Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Θανάσης Μασκαλέρης διοργανώνει βραδιά για το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Παρουσίασε τις διαφορές ανάμεσα στην παλαιά μετάφραση του βιβλίου στα αγγλικά και την πρόσφατη μετάφραση από τον καθηγητή Peter Bien. Ακολούθησε ανάγνωση στα ελληνικά και τα αγγλικά της τελευταίας μετάφρασης.

• Νέα Υόρκη, Ιούλιος: συνάντηση μελών και συμπαθούντων.

ΙΣΡΑΗΛ

• Τελ Αβίβ, 25 Μαΐου: ο πρόεδρος του ισραηλινού τμήματος της ΔΕΦΝΚ Daniel Daliot μίλησε για τις σχέσεις του Καζαντζάκη και την θρησκεία στην Εκκλησία.

ΙΤΑΛΙΑ

• Πανεπιστήμιο της Παβία, 22 Φεβρουαρίου-11 Απριλίου. Η Gilda Tentorio, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Ιταλικού Τμήματος, έδωσε σειρά μαθημάτων για τον Νίκο Καζαντζάκη (ο ταξιδευτής, ο μεταφραστής, ο ποιητής, ο συγγραφέας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την Οδύσσεια και τον Αλέξη Ζορμπά).

• Παβία, 10 Οκτωβρίου: ταξιδιωτικές διηγήσεις του Νίκου Καζαντζάκη. Με τη συμμετοχή των: Gilda Tentorio, πρόεδρο του Ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Γιώργου Στασινάκη, Andrea Di Gregorio, μεταφραστή και Malva Bogliotti, σοπράνο. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Πολιτιστικός Σύλλογος “Παρθενών” με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου στο Μιλάνο.

ΚΑΝΑΔΑΣ

• Τορόντο, 19 Ιανουαρίου, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά με τη Νίκη Γερμανή. 22 Φεβρουαρίου, Μελοποιημένα έργα του Καζαντζάκη με τη Βούλα Βέτση. 14 Μαρτίου, Η αλήθεια για το μη αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη με τη Βούλα Βέτση. 18 Απριλίου, Ασκητική με τη Νίκη Γερμανή. 23 Μαΐου, «Ο Πρίγκιπας» του Μακιαβέλι (μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη) με τον Σπύρο Παράσχη. 9 Ιουνίου, Βούδας. Φιλοσοφικές ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη με τη Φωτεινή Χατζηνικολάου.

• Τορόντο, 14 Νοεμβρίου: Διάλεξη της Κατερίνας Μαργαρίτη με θέμα: «Το μυθιστόρημα Ο Τελευταίος Πειρασμός»

ΚΙΝΑ

• Πεκίνο. Η Έλενα Αβραμίδου, Πρόεδρος του Τμήματος του Πεκίνου της ΔΕΦΝΚ, μίλησε την 1η Απριλίου για τον Ζορμπά, με προβολή της ταινίας Zorba the Greek. Στις 26 Ιουνίου έδωσε διάλεξη, με θέμα Η Κίνα με το βλέμμα του Καζαντζάκη.

• Πεκίνο, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, ελληνικό περίπτερο, 26 Αυγούστου: ο μεταφραστής Li Chenggui και η ιστορικός και ερευνήτρια Que Jianrong μίλησαν για τη μετάφραση του “Ζορμπά” στα κινέζικα.

img_9260_1 img_9281_1

ΚΟΝΓΚΟ (Κινσάσα)

• Λουμπούμπασι. Η εκπρόσωπός μας Έφη Ζαχαροπούλου δίδαξε πέρυσι στους μαθητές του λυκείου το έργο του Καζαντζάκη. Εφέτος προγραμματίζει την προβολή των ταινιών Zorba the Greek και Celui qui doit mourir, με ιδιαίτερη υπογράμμιση του θέματος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

ΜΑΛΤΑ

• Βαλέτα, Alliance française, 16 Μαρτίου: πρώτη εκδήλωση για τον Καζαντζάκη σ’ αυτή τη χώρα, χάρη στην Πρέσβη της Ελλάδος κυρία Χρυσούλα Καρυκοπούλου-Βλαβιανού. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε Το έργο και τη σκέψη του Καζαντζάκη και τους δεσμούς του με τη Γαλλία. Παρέστησαν: η Πρέσβης της Γαλλίας, ο μορφωτικός ακόλουθος, η διευθύντρια της Alliance française και εκπαιδευτικοί.

ΜΕΞΙΚΟ

• Πόλη του Μεξικού, 17 Μαΐου: το τοπικό Τμήμα διοργάνωσε διαλέξεις για τον Καζαντζάκη και το έργο του, με τον Πρέσβη της Ελλάδος Πέτρο Παναγιωτόπουλο, τον ορθόδοξο ιερέα Δαμιανό και την καθηγήτρια πανεπιστημίου Άννι Παπαβασιλείου-Χρυσομαλάκου.

• Πόλη του Μεξικού, 26 Οκτωβρίου.

ucsj-cartel-2

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

• Όσλο, 5 Νοεμβρίου: Συνάντηση πολιτισμών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και την Ινδία με αφετηρία το παιδικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Μέγας Αλέξανδρος». Η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομη παρουσίαση του Νίκου Καζαντζάκη και του ως άνω βιβλίου, ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, ζωντανή μουσική και χορό από την Ελλάδα και το Αφγανιστάν, παρουσίαση πολιτιστικών στοιχείων από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και την Ινδία, φαγητό.
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία ανάμεσα στο Νορβηγικό Τμήμα της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νορβηγίας.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ

• Σεούλ, 27 Αυγούστου: Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 8ο συνέδριο του πανεπιστημίου Hankuk, του Κορεατοελληνικού Συλλόγου και του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Το κεντρικό θέμα ήταν η Αναφορά στον Γκρέκο. Η συμμετοχή του κοινού ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα.

img_7145 img_7158

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

• Βουδαπέστη, 11 Απριλίου: διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης και η ποίηση και της φιλολόγου, ποιήτριας Λίνας Μπασούκου με θέμα “Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο. Σκηνικές προσεγγίσεις σε παιδαγωγικό πλαίσιο”. Τις διοργανώνει το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ με επικεφαλής την καθηγήτρια πανεπιστημίου Dora Solti.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

• Σκόπια, Σκόπια, 16 Μαΐου: 22 μέλη και συμπαθούντες της ΔΕΦΝΚ, μεταξύ των οποίων η Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελά, δισέγγονη του Ζορμπά, επισκέφτηκαν τον τάφο του περίφημου Ζορμπά. Ευχαριστούμε τον Γεράσιμο Αλεξάκη, ακόλουθο Τύπου του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος, για τη συμβολή του στην προετοιμασία αυτής της συγκινητικής επίσκεψης. Την ίδια ημέρα, ο Γιώργος Στασινάκης έδωσε διάλεξη, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα Η ζωή, το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Η διάλεξη τέθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Τους ευχαριστούμε.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

• Ελσίνκι, 19 Απριλίου: ο Φινλανδοελληνικός Σύλλογος του Ελσίνκι και η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσαν διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Φινλανδία. Προβολή βίντεο του Μουσείου Καζαντζάκη.

Η ΔΕΦΝΚ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Ολοκληρώθηκε στις 16 Μαϊου 2016 με επίσκεψη στον τάφο του Γιώργη Ζορμπά στο κοιμητήριο Butell στα Σκόπια, η δραστηριότητα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη στα πλαίσια της φετινής συμμετοχής της στη ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ στη Θεσ/νίκη. Παρουσία της δισέγγονης του Ζορμπά Εβίτα Κεχαγιά (Κεχάεφ), του Γιώργου Στασινάκη, Προέδρου της Δ.Ε.Φ.Ν.Καζαντζάκη των μελών & φίλων της Τοπικής Επιτροπής Θεσ/νίκης. Με συγκίνηση εναποθέσαμε λιγοστά κρίνα στον εγκαταλειμμένο από καιρό τάφο, όπου κείτεται από το 1941 το σύμβολο του ελεύθερου ανθρώπου του Ζορμπά,το alter ego του Ν. Καζαντζάκη. Μετά την επίσκεψη στο νεκροταφείο ο Γ. Στασινάκης έδωσε διάλεξη με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου και του Γραφείου Τύπου του, καθώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου με θέμα: «Η ζωή, το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη». Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους η Πρέσβης της Γαλλίας στα Σκόπια με μέλη του Γαλλικού Ινστιτούτου, πλήθος διανοουμένων των Σκοπίων, έλληνες επιχειρηματίες και όλα τα μέλη του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου.

Είχε προηγηθεί (Παρασκευή 13/3) η διάλεξη του καθηγητή Δ-Χ. Γουνελά, καθηγητή Α.Π.Θ με θέμα «Ν. Καζαντζάκης,ο πρόσφυγας της νεοελληνικής λογοτεχνίας», και βεβαίως η ανακοίνωση του Γ. Στασινάκη για τα μελλοντικά σχέδια της Δ.Ε.Φ.Ν.Καζαντζάκη εν όψη της ανακήρυξης από τον υπουργό Πολιτισμού Α. Μπαλτά, του έτους 2017 ως «Έτος Ν’ικου Καζαντζάκη». Πολλές και ενδιαφέρουσες οι επαφές με το διεθνές περιβάλλον των εκδόσεων αλλά πέρα και πάνω απ’ όλα το συγκινητικό ενδιαφέρον του κοινού για τον μεγάλο μας συγγραφέα που 60 σχεδόν χρόνια από τον θάνατό του εξακολουθεί να είναι ο πλέον μεταφραζόμενος Έλληνας συγγραφέας στο εξωτερικό, ενώ ο ήρωάς του Ζορμπάς, εξακολουθεί το γοητευτικό του ταξίδι στον χρόνο, συμπαρασύροντας και άλλους καλλιτεχνικούς χώρους επιβεβαιώνοντας έτσι τον διαλογικό χαρακτήρα ως γνήσιο έργο τέχνης.