ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΗ
Ο Πρόεδρος επισκέφτηκε το πρωί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Ανεμογιάννη. Κατά την ομιλία του, με θέμα τον Νίκο Καζαντζάκη, ενώπιον πλήθους προσκεκλημένων, υπογράμμισε το «ρηξικέλευθο έργο» της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), την οποία εκπροσώπησε η κ. Σοφία Κανάκη, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στο Ηράκλειο, προσκεκλημένη από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αρχανών–Αστερουσίων.
Πατρίς Ηρακλείου, 5/8/2017
Το απόγευμα, ο κ. Παυλόπουλος παραβρέθηκε στο Κράσι, Ηρακλείου, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει η ΔΕΦΝΚ, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η οικογένεια Αλεξίου στο Κράσι», η οποία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του προέδρου, ύστερα από τις συνεννοήσεις της κ. Σοφίας Κανάκη με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον υποδέχτηκαν θερμά το κοινό και οι τοπικές Αρχές. Χαιρέτησε τα παρόντα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, καθώς και τον Γιώργο Στασινάκη, εκφράζοντάς του και πάλι την επιδοκιμασία του για το έργο, που επιτελεί η Εταιρεία. Ακολούθησαν ομιλίες της κ. Γιούλης Ιεραπετριτάκη, προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και του κ. Νίκου Χρυσού, συγγραφέα. Η εκδήλωση έκλεισε με κρητική μουσική, καθώς και με τραγούδια του δισέγγονου του Ζορμπά Παύλου Σιδηρόπουλου, τα οποία ερμήνευσε ομάδα μουσικών από τον Άγιο Νικόλαο.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΥΡΤΙΑ (ΚΡΗΤΗ) 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
«Σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη και τον Κόσμο ολόκληρο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τον Νίκο Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Πνεύμα που υπερασπίστηκε την ελευθερία και το πνεύμα που αναζήτησε διαρκώς την αλήθεια. Αυτές οι δύο έννοιες, αυτοί οι δύο αγώνες ταιριάζουν πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα κι από την εποχή του Καζαντζάκη, στον Άνθρωπο. Τον Άνθρωπο που δοκιμάζεται. Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πάλι σ’ αυτά που είχε πει. Να τα σκεφθούμε με το σημερινό μάτι, για να καταλάβουμε πόσο ο Καζαντζάκης παραμένει επίκαιρος».
Ο Πρόεδρος συνέχισε την περιοδεία του στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου, στο «Καμπάνειο Ίδρυμα», απένειμε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» που είχε διοργανώσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού μεταξύ των νέων της ελληνικής διασποράς στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Κεντρικής Ασίας. Ο Γιώργος Στασινάκης ήταν ένα από τα τρια μέλη της κριτικής επιτροπής.
Η ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
2017 «Έτος Νίκου Καζαντζάκη»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη
Υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
«Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση,
στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό».
(Εκδοχές πρόσληψης στη Διδασκαλία και στην Έρευνα).
Ηράκλειο Κρήτης 20-22 Οκτωβρίου 2017
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το «Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» (Εκδοχές πρόσληψης στη Διδασκαλία και στην Έρευνα).
Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Κρητικού στοχαστή, τον Οκτώβριο του 2017.
Το έτος 2017 εξ άλλου έχει ανακηρυχθεί με απόφαση (18-03-2016) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού « Έτος Καζαντζάκη. »
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ηρακλείου από 20 μέχρι και 22 Οκτωβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ η εναρκτήρια τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Σκοπός του: να διερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Να αναδείξει τις διαφορετικές εκδοχές πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα. να εξάγει συμπεράσματα από τη σύγκριση-συσχετισμό της κατάστασης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και να προωθήσει δημιουργικό διάλογο σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του στην Εκπαίδευση.
Η ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Συμμετέχουν τελικά 96 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (18 συνεδρίες), 4 κεντρικοί ομιλητές, 1 στρογγυλή τράπεζα, 10 εργαστήρια. Προσυνεδριακά, Πέμπτη,19.10.2017, θα πραγματοποιηθούν: έξι(06) παρουσιάσεις δράσεων εμπνευσμένων από το έργο του Ν.Κ. (από τις οποίες οι 4 σχολείων).
Ο αριθμός, η ποικιλία των εισηγήσεων και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εμφανίζουν πιστεύομε πως θα δώσουν τις απαντήσεις που αναμένομε στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη θεματολογία του συνεδρίου και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του.
Απώτερη φιλοδοξία μας: η συστηματικότερη και σε βάθος μελέτη του συγγραφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη.
Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς συνεδρίου, που το πλουτίζουν και του δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ύφος: στην εναρκτήρια τελετή: μουσική εκδήλωση από τα μουσικά σχολεία της Κρήτης (χορωδία, Συμφωνική ορχήστρα, κρατική ορχήστρα Αθηνών). Προσυνεδριακά (Πέμπτη 19 Οκτωβρίου): προβολή ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη «Η Οδύσεια του Ν. Καζαντζάκη» και μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Λύκειο Ηρακλείου (μελοποίηση της «Οδύσειας»).
Το πρωί της Παρασκευής 20-10: Αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του Ν.Κ. και στη συνέχεια επίσκεψη- ξενάγηση στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά. Το βράδυ της ίδιας μέρας δεξίωση των συνέδρων από τον Δήμο Ηρακλείου, στο αίθριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου ( πλατεία Λιονταριών).
Από 20.10 – 22.10 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου: Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη» από τη φωτογραφική ομάδα του συλλόγου των Φίλων τη Τέχνης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με επιμέλεια Χρήστου Τσουμπλέκα, φωτογράφου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ ΣΤΟ TV CRETA
Εφημερίδα «Πατρίς Ηρακλείου», 3/6/2017
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη
ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ
Το βιβλίο παρουσίασε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στις 16 Φεβρουαρίου, ο Θανάσης Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη.
Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πραγματεύεται τη σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά, την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, και ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά): η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια και οι περιπέτειές του, η ταφή στα Σκόπια… Επίσης έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τον Καύκασο κ.α.
Η φιλία τους ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωπο αφήκαν βαθύτερα τ’αχνάρια τους στην ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά[…] Ο Ζορμπάς μ’έμαθε ν’αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».
ΒΗΜΑgazino, 26/2/17
Πατρίς, 4/2/17
Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο, 1/4/17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προτείνει δραστηριότητες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές στα Καταστήματα Κράτησης, σε όλη της Ελλάδα. Ανταποκρινόμενη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) δραστηριοποιήθηκε με εκδηλώσεις στα Καταστήματα Κράτησης Χανίων στις 17 Φεβρουαρίου και 21 Μαΐου 2016, με τη συνεργασία του διευθυντή κ. Ιωάννη Κλαπάκη. Φέτος δραστηριοποιήθηκε ήδη στην Αλικαρνασσό Κρήτης και στον Αυλώνα.
ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ
Με πρωτοβουλία της κυρίας Σοφίας Κανάκη, υπεύθυνης της Τοπικής Επιτροπής Νομού Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις 26 Ιανουαρίου 2017 ύστερα από συνεννόηση με το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών των φυλακών.
Η κυρία Σοφία Μπάτση, νομικός και ο κύριος Δημήτρης Μιμής, ψυχολόγος, μέλη της ΔΕΦΝΚ, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση που κράτησε δύο ώρες περίπου είχε μεγάλη επιτυχία. Οι κρατούμενοι ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά.
Ο κ. Μιμής τους ενημέρωσε για τη ΔΕΦΝΚ και έκανε μια γενική εισαγωγή στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η κα Μπάτση ασχολήθηκε κυρίως με το έργο του μεγάλου Κρητικού και τα βαθιά νοήματά του, γύρω από τα οποία έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Η συμμετοχή των εγκλείστων ήταν συγκινητική. Έδειξαν μεγάλη προσοχή, έκαναν ερωτήσεις, εξέφρασαν προβληματισμούς. Φάνηκε να μίλησε στην καρδιά τους ο Νίκος Καζαντζάκης. Τόσο που δεν άφηναν τους ομιλητές να φύγουν και ζήτησαν να τους επισκεφτούν ξανά. Η κα Μπάτση και ο κ. Μιμής έφυγαν συγκινημένοι από τις θερμές εκδηλώσεις ευχαριστίας. Ένιωσαν πως πραγματικά άξιζε τον κόπο και το χρόνο που αφιέρωσαν. Όχι μόνο δεν πήγε χαμένος, αλλά κέρδισαν πολλαπλά, γιατί και πρόσφεραν και πήραν.
Οι εκδόσεις Καζαντζάκη δώρισαν μια σειρά βιβλίων, ενώ το Μουσείο Καζαντζάκη, τέσσερις οδηγούς του.
ΑΥΛΩΝΑΣ
Στις 6 Απριλίου 2017, με πρωτοβουλία της κυρίας Μιμίκας Κριτσανίδου, υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας του Πρωθυπουργού, ο Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου του ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας), κύριος Πέτρος Δαμιανός, προσκάλεσε τις κυρίες Αθηνά Βουγιούκα και Αγάθη Μαρκάτη, μέλη της ΔΕΦΝΚ, για ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, με συγκινητική επιτυχία.
Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Βουλή, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, την Περιφέρεια Αττικής, την Επάνοδο, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το ΙΕΠ, εθελοντές και συμπαραστάτες του σχολείου, καθώς και συγγενείς των μαθητών.
Οι μαθητές, με την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντού και την εμπνευσμένη καθοδήγηση σύσσωμου του Συλλόγου των Καθηγητών του ΕΚΚΝΑ, οργάνωσαν την παρουσίασή τους, πάνω στην δομή της Ασκητικής: Εισαγωγή, Προετοιμασία, Πορεία, Όραμα, Πράξη, Σιγή.
Ξετυλίγοντας τα σκαλιά της Ασκητικής, παρενέβαλαν αφηγήσεις (πέραν της Ασκητικής) και από άλλα έργα του Καζαντζάκη. Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα: Καπετάν Μιχάλης, Αναφορά στον Γκρέκο, Ο Φτωχούλης του Θεού, Ταξιδεύοντας, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Συμπόσιο…
Παρουσιάστηκε, επίσης, θεατρικό δρώμενο, που βασίστηκε στο κινηματογραφικό έργο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, από παιδιά ‘σταυρωμένα’ κι αυτά.
Η εκδήλωση πήρε πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με τραγούδια ελληνικά, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες των μαθητών. Οι χοροί, πάντως, ήταν ελληνικοί και, τι άλλο, κρητικοί! Το αίτημα για ελευθερία και ανθρωπιά, ήταν, επίσης, πανανθρώπινο: οι μαθητές διηγήθηκαν το δικό τους «Όραμα» στις γλώσσες του τόπου τους. Το ίδιο όραμα ξεδίπλωσαν οι αισθαντικές ζωγραφιές τους, αυτές που χρωμάτιζαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους, για μία καλύτερη ζωή. Άξια, άξια τα παιδιά! άξιοι και οι Καθηγητές τους… Τυχεροί κι όσοι τους καμάρωσαν…
Άρχισε το Φεβρουάριο 2017 η ΔΕΦΝΚ, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, τις εκδηλώσεις της.
• Μεσσολόγγι, 11 Φεβρουαρίου 2017. διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ελευθερία.
• Ιωάννινα, 15 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, με θέμα Η μορφή του πρόσφυγα στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και του Γιάννη Μότσιου, πανεπιστημιακού, με θέμα Ο πρόσφυγας στα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη «Οι αδερφοφάδες» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
• Βριλήσσια, 15 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας στοχαστής του καιρού μας.
• Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο, 17 Φεβρουαρίου: Ο Καζαντζάκης και η ποίηση, η «Οδύσεια» ή η περιπέτεια ενός ελεύθερου ανθρώπου. Παρουσίαση: Γιώργος Στασινάκης, ανάγνωση: οι ηθοποιοί AnneLise Fritsch (Γενεύη) και Θάνος Λέκκας (Αθήνα). Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης και «Artefacts ensemble». Προβολή αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ελβετικής Πρεσβείας, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
• Πρέβεζα, 20 Φεβρουαρίου 2017 με την κινηματογραφική λέσχη: προβολή βιντεοταινίας για τον Καζαντζάκη, ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου του Καζαντζάκη από μαθητές και διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας σύγχρονος στοχαστής.
• Αγρίνιο, 21 Φεβρουαρίου 2017 με το Δήμο: Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής, με τη συμμετοχή των Γιώργου Στασινάκη, Γιώργου Καραβούλη και Χριστίνας Βιτσενίγου.
• Ρόδος, 23 Φεβρουαρίου 2017. Από τον Νίκο Καζαντζάκη στον Νίκο Καββαδία, θεατρικό δρώμενο από μαθητές, αναγνώσεις, κρητική μουσική, διαλέξεις.
• Σκιάθος, 25 Φεβρουαρίου 2017. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Νίκος Καζαντζάκης, με τη συμμετοχή μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου, διάλεξη του εκπαιδευτικού Γιάννη Σόλαρη και μουσική. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Σκίαθος», με Πρόεδρο τον Θοδωρή Τζούμα.
Ταχυδρόμος Μαγνησίας, 5 Μαρτίου 2017
• Βριλήσσια, 28 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα Ο Καζαντζάκης και οι νέοι.
• Σαντορίνη, 1 Μαρτίου. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το Σύλλογο Κρητών: διαλέξεις των Γιάννη Γαλαίου, καθηγητή φιλόλογου, με θέμα Ο Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης, Μαρίας Μαυρακάκη, γενικής διευθύντριας νοσοκομείου, με θέμα Η ψυχή και το σώμα στα κείμενα του Καζαντζάκη και Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Νίκος Καζαντζάκης, ένας στοχαστής του καιρού μας. Θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Καζαντζάκη από την Μαντώ Στουρνάρα.
• Βόλος, 5 Απριλίου: 14 γυμνάσια και 5 λύκεια απότισαν φόρο τιμής στον ταξιδευτή και φιλόσοφο Καζαντζάκη (ζωγραφική, γλυπτά, ποίηση, κολλάζ, βίντεο, θεατρικές παραστάσεις…). Συντόνισε η Κυριακή Δανιηλίδου, υπεύθυνη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΔΕΦΝΚ στήριξε την εκδήλωση.
• Αυλώνας, Κατάστημα κράτησης, Σχολείο 6 Απριλίου: Γνωριμία με το έργο του Καζαντζάκη. Με τη συμμετοχή μαθητών, της Αθηνάς Βουγιούκα και της Αγάθης Μαρκάτη.
• Πλατανιά (Χανιά) 30 Απριλίου: Ο φτωχούλης του Θεού. Με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικού Μαριάνθης Παπαδάκη και του τοπικού υπεύθυνου της ΔΕΦΝΚ Σήφη Μιχελογιάννη.
• Λάρισα, 5-31 Μαΐου: έκθεση ζωγραφικών έργων εμπνευσμένων από την Οδύσεια του Καζαντζάκη (βλ. Le Regard crétois, τεύχος 43, Δεκέμβριος 2016).
• Έδεσσα, 9 Μαΐου: διάλεξη του καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη-Χαράλαμπου Γουνελά με θέμα “Η προφητεία του Νίκου Καζαντζάκη για το μεταναστευτικό”.
• Νάξος, 11 Μαΐου: Παρουσίαση έργων των μαθητών.
• Κολινδρός, 14 Μαΐου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Καζαντζάκης και Ζορμπάς.
• Ρέθυμνο, 14 Μαΐου: διαλέξεις των καθηγητριών πανεπιστημίου Αλεξάνδρας Ζερβού, Ελπινίκης Νικολουδάκη και Νικόλαου Παπαδογιαννάκη, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι αρχαίοι Έλληνες.
• Λαμία, 15 Μαΐου: Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής.
• Λάρισα, 16 Μαΐου: Καζαντζάκης, κινηματογράφος και σκέψη του.
• Αθήνα, Πολεμικό Μουσείο, 17 Μαΐου: προσκεκλημένος από τον καθηγητή Αριστείδη Γιάπαλη, ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει για την Ελληνικότητα του Καζαντζάκη.
• Ξάνθη, 19 Μαΐου: διαλέξεις της δισέγγονης του Ζορμπά Εβίτας Κεχαγιά-Βαρελά και του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Καζαντζάκης και Ζορμπάς.
• Κατερίνη, 21 Μαΐου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά.
• Τρίπολις, Πανεπιστήμιο, 23 Μαΐου: γνωριμία με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
• Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Μουσικής 24 Μαΐου: ημερίδα με θέμα Ο οικουμενικός Νίκος Καζαντζάκης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Παναγιώτης Υφαντής, Αθηνά Βουγιούκα, Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Δημήτρης Γουνελάς και Παναγιώτης Δόϊκος. Αναγνώσεις, προβολή βίντεο και μουσική.
• Θάσος, 25 Μαΐου: Αθηνά Βουγιούκα με θέμα «Καζαντζάκης και Ελευθερία».
• Καβάλα, 26 Μαΐου: διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, με θέμα Η μορφή του πρόσφυγα στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
• Αλεξανδρούπολη, 27 Μαΐου: διάλεξη του καθηγητή πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων του Καυκάσου.
• Μαρούσι, φεστιβάλ ΛΕΑ, 7-19 Ιουνίου. Με την συμμετοχή της ΔΕΦΝΚ. Στη φωτογραφία ο Κώστας Μούσσας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Σφακιά, 28 Ιουνίου. Διαλέξεις για τον Καπετάν Μιχάλη με τον Κανάκη Ιερωνυμάκη, λαογράφο, και τον Σήφη Μιχελογιάννη, Αντιπρόσωπο της ΔΕΦΝΚ.
• Νάξος, 21-22 Ιουλίου: Ο Καζαντζάκης και οι νέοι: διαλέξεις και αναγνώσεις. Ο τοπικός εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ Κωνσταντίνος Σκαρβέλης οργανώνει πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες.
• Σίφνος, 23 Ιουλίου: Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη και της Μαρίας Πολενάκη και αναγνώσεις.
• Νέος Πύργος (Εύβοια), 25 Ιουλίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη».
• Κάρυστος, 26 Ιουλίου: Αθηνά Βουγιούκα και Γιώργος Στασινάκης: Γνωριμία με το έργο του Καζαντζάκη.
• Χίος, 28 Ιουλίου: Γιώργος Στασινάκης: “Καζαντζάκης ο ποιητής και ταξιδευτής”. Αναγνώσεις και μουσική.
• Κράσι, 29 Ιουλίου: Διαλέξεις της Γιούλης Ιεραπετριτάκη και του συγγραφέα Νίκου Χρυσού, με θέμα Ο Καζαντζάκης και η οικογένεια Αλεξίου.
• Πόρος, 29 Ιουλίου. Διάλεξη της Αθηνά Βουγιούκα με θέμα: «Μια εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη»
• Αίγινα, 31 Ιουλίου: διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, με θέμα Ο Καζαντζάκης και η φύση.
• Λέσβος, Δεκέμβριος: Θρησκευτικότητα και Νίκος Καζαντζάκης.
• Άγιος Νικόλαος, 22 Οκτωβρίου: Διαλέξεις του Γιώργου Αγγελάκη με θέμα «Καζαντζάκης και κινηματογράφος» και του Γιώργου Στασινάκη για την Ελληνικότητα του Καζαντζάκη.
• Καλαμάτα, Καρδαμύλη, 7 και 8 Οκτωβρίου: Η «Κρητική Ματιά»: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος.
• Καρδαμύλη (Δυτική Μάνη), 8 Οκτωβρίου: Καζαντζάκης και Ζορμπάς.
• Κέρκυρα, 13 Οκτωβρίου: «Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής».
• Πάτρα, 17 Οκτωβρίου: Γιώργος Στασινάκης: Η επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη και η σχέση του με τη Γαλλία.
• Χανιά, 23 Οκτωβρίου: Γιάννης Φίλας, Σήφης Μιχελογιάννης και Αθηνά Βουγιούκα: Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ωμότητες των ναζιστών στην Κρήτη.
• Ζάκυνθος, 25 Οκτωβρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής»
• Χαλκιδική, 3 Νοεμβρίου. Καζαντζάκης και Ζορμπάς στην Χαλκιδική.
• Αθήνα, 12 Νοεμβρίου: Ημερίδα για τον Νίκο Καζαντζάκη.
• Θεσσαλονίκη, Λέσχη Ανάγνωσης, 15 Νοεμβρίου. Διάλεξη της Γιούλης Ιεραπετριτάκη, Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη».
• Χολαργός, 8 και 9 Δεκεμβρίου: μαθητικός διαγωνισμός με την συμμετοχή της Αγάθης Μαρκάτη, δρ φιλοσοφίας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών έθεσαν υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις μας.
«ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»
ΩΚΕΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΣΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
Η ΔΕΦΝΚ, μοναδικός καζαντζακικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δρα στις πέντε ηπείρους, συνεχίζει με σοβαρότητα την προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού.
Ο Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσει σε πανεπιστήμια, σχολεία, ομογενειακούς συλλόγους και γαλλικά πολιτιστικά κέντρα τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, την ελληνικότητά του, την ποίησή του, τις ταξιδιωτικές του αφηγήσεις και τις σχέσεις του με την Κρήτη και τη Γαλλία στις εξής χώρες:
• Αυστραλία: Περθ (10 Νοεμβρίου), Αδελαΐδα (12 και 13 Νοεμβρίου), Μελβούρνη (16 Νοεμβρίου), Καμπέρα (17 Νοεμβρίου), Μπρισμπέϊν (19 και 20 Νοεμβρίου), Σίδνεϋ (22 Νοεμβρίου).
• Νέα Ζηλανδία: Ουέλινγκτον, 23 Νοεμβρίου.
• Ιαπωνία: Κιότο (26 Νοεμβρίου).
• Νότιος Κορέα: Σεούλ (29 Νοεμβρίου).
• Κίνα: Πεκίνο (1 Δεκεμβρίου), Διεθνές Συνέδριο με τη συμμετοχή 10 ομιλητών με θέμα «Ο Καζαντζάκης, 60 χρόνια μετά», Πεκίνο (2 Δεκεμβρίου), Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ.
• Ακτή Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, 8 Φεβρουαρίου 2017. Και σ’ αυτή τη χώρα πρώτη εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη. Χάρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ενώπιον 38 διανοουμένων (εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων και πολλών φοιτητών), ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για Το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική και τη Γαλλία. Ορισμένοι γνώριζαν τον Καζαντζάκη από το φιλμ “Ζορμπάς ο Έλληνας”. Οι περισσότερες ερωτήσεις τους αφορούσαν την έλξη του Καζαντζάκη για την Αφρική και πρότειναν να εμβαθύνουν στο θέμα οργανώνοντας το 2018 Συνέδριο για τις ομοιότητες του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη με τον Νιγηριανό συγγραφέα Wolé Soyinka, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, και τον Σενεγαλέζο συγγραφέα και ποιητή Léopold Sédar Senghor. Με υπεύθυνο τον καθηγητή Koffi Koffi, ιδρύθηκε παράρτημα της ΔΕΦΝΚ.
• Κονγκό, Μπραζαβίλ, 18 Σεπτεμβρίου. Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή, το έργο, ή σκέψη του και οι σχέσεις του με την Αφρική. Στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώπιον 32 φοιτητών φιλοσοφίας και υποψηφίων διδακτόρων φιλοσοφίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε τη ζωή, το έργο, τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού και την έλξη του για την Αφρική. Οι πολυάριθμές ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις πνευματικές
και φιλοσοφικές ιδέες του Καζαντζάκη και το θαυμασμό του για την Αφρική. Οι καθηγητές και φοιτητές αποφάσισαν την ίδρυση τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ και τη διοργάνωση το 2018 ενός θεματικού σεμιναρίου.
• Κονγκό, Κινσάσα, 20 Σεπτεμβρίου. Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή, το έργο, ή σκέψη του και οι σχέσεις του με την Αφρική. Παρουσία του δραστήριου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γεράσιμου Δούνη, του Πρέσβη της Ελλάδος Γεωργίου Παπακώστα, του αντιπροσώπου του Ελληνορθοδόξου Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και 45 ομογενών, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε άγνωστες πλευρές του έργου του μεγάλου Κρητικού. Το κοινό ενδιαφέρθηκε κυρίως για τις σχέσεις του με την Εκκλησία και την αντίληψή του για το Θεό. Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν την ίδρυση παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ, τη σύσταση ενός εργαστηρίου μελέτης του
έργου του Καζαντζάκη και την διοργάνωση το 2018 εκδήλωσης στο Ελληνικό Σχολείο.
• Μπουργκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, 6 Φεβρουαρίου 2017. Για πρώτη φορά εκδήλωση σ’ αυτή τη χώρα, που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσία 51 διανοουμένων (καθηγητών, συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, φοιτητών και μαθητών). Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για Το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική και τη Γαλλία. Η πλειονότητα των παρευρισκομένων γνώριζαν ελάχιστα για τον μεγάλο Κρητικό. Η διάλεξη και η συζήτηση που ακολούθησε τους έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουν το πολύμορφο έργο του συγγραφέα, την ποίησή του, την πνευματικότητά του, τις θέσεις του απέναντι στις γυναίκες και κυρίως τη μεγάλη του αγάπη για την Αφρική. Μια ομάδα θαυμαστών του, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Monique Iloubo, αποφάσισε την ίδρυση παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Νότιος Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ, Λύκειο Ελληνίδων, 23 Σεπτεμβρίου. Συνέδριο με θέμα: “Θέσεις και αντιθέσεις στο έργο του Καζαντζάκη”. Πλήθος κόσμου τίμησε το μεγάλο Κρητικό στις 23 Σεπτεμβρίου σε ένα φιλολογικό απόγευμα που οργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων, η ΔΕΦΝΚ και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Θέσεις και αντιθέσεις μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων του Νίκου Καζαντζάκη». Δραματοποιημένοι διάλογοι, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ιησού και Ιούδα, όπως και μεταξύ Καζαντζάκη και Ζορμπά, συνόδευαν τις ομιλίες. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε η απαράμιλλη δεξιοτεχνία του Καζαντζάκη να επιχειρηματολογεί με την ίδια πειθώ από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, «τηςθέσης και της αντίθεσης». Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης Ελευθέριος Κουβαριτάκης, ο Γενικός Πρόξενος Ιωάννης Χατζαντωνάκης, η Νίκη Σουρή, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, και σύσσωμα τα μέλη των διπλωματικών και παροικιακών αρχών της Νοτίου Αφρικής.
Γιοχάνσεμπουργκ, Λύκειο Ελληνίδων
• Νότιος Αφρική, Κέιπ Τάουν, 24 Σεπτεμβρίου. Η ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Για τρίτη φορά ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε στην Ελληνική Κοινότητα το έργο του Καζαντζάκη και την έλξη της Αφρικής. Οι ομογενείς ανακάλυψαν έναν άλλο Καζαντζάκη και με τη βοήθεια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Φώτη Σουσαλή, θα οργανωθεί νέα εκδήλωση για τους νέους το επόμενο έτος.
• Νότιος Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ, 26 Σεπτεμβρίου. Παρουσίαση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στη σχολή SAHETI. Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Σχολείου που ίδρυσε ο Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος του Μαντέλα και επίτιμο μέλος της ΔΕΦΝΚ. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε λεπτομερώς το πολύπλευρο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική. Οι νέοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα με την κυρία Τόνια Παπάζογλου, υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος του σχολείου, θα οργανωθεί το επόμενο έτος διαγωνισμός.
Γιοχάνσεμπουργκ, Σχολείο SAHETI
• Τυνισία, Τύνιδα, 4 Φεβρουαρίου 2017. Η Fatma Ben Fdihila, ποιήτρια, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, οργάνωσε μια πρωτότυπη ημερίδα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη: μια ματιά στους νέους. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό της κυρίας Θηρεσίας-Παρασκευής Αγγελάτου, Πρέσβη της Ελλάδος. Ακολούθησε διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Σχέσεις του Καζαντζάκη με τη νεολαία και την εκπαίδευση. Στη συνέχεια, 72 μαθητές, προετοιμασμένοι από τους καθηγητές τους, παρουσίασαν εκτεταμένα σε θεατρική μορφή και διάλογο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού με έμφαση στο “Ζορμπά”. Άλλοι μαθητές εξέθεσαν έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα κυρίως από την Οδύσεια. Μίλησαν επίσης με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού για την Ελλάδα και την Κρήτη (ιστορία, μυθολογία, γεωγραφία). Τέλος μια ομάδα ερμήνευσε ελληνική μουσική, τραγούδι και χορό.
Η εκδήλωση είχε τρία πολύ θετικά συμπεράσματα:
– Εντυπωσιακό το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών για την Πατρίδα μας, την οποία επιθυμούν να επισκεφτούν, ιδιαίτερα την Κρήτη.
– Την διοργάνωση νέας εκδήλωσης γύρω από τις ταξιδιωτικές διηγήσεις του Καζαντζάκη.
– Οι επιθεωρήτριες εκπαίδευσης θα προτείνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τους να συμπεριληφθεί το έργο του Καζαντζάκη στη διδασκαλία του μαθήματος λογοτεχνίας.
ΑΣΙΑ
• Αρμενία, Εριβάν, 5 Μαΐου. διάλεξη της καθηγήτριας Liza Karimyan, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα Γνωριμία με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
• Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, 24-28 Απριλίου. Γύρω από το έργο και τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη σ’ αυτή τη χώρα. Τις εκδηλώσεις αυτές διοργανώνει η καθηγήτρια Saida Mehiyeva, Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Βιετνάμ, Ανόϊ, 4 Δεκεμβρίου. Γνωριμία με το Νίκο Καζαντζάκη, το έργο του και οι σχέσεις του με την Γαλλία.
• Γεωργία, Τιφλίδα, 18 Μαΐου. Φεστιβάλ “Χρυσόμαλλο Δέρας”, εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη και τη Γεωργία.
• Γεωργία, Τιφλίδα, 29 Σεπτεμβρίου. Γύρω από το έργο του Καζαντζάκη και τις μεταφράσεις του στα Γεωργιανά.
• Ιαπωνία, Κιότο, 27 Νοεμβρίου. Ο Καζαντζάκης και η Ιαπωνία.
• Κίνα, Πεκίνο, 13 Απριλίου. προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Zorba the Greek και διάλεξη. 21 Μαΐου: θεατρική παράσταση. 1η Ιουλίου: διάλεξη της Προέδρου του Τμήματος του Πεκίνου Έλενας Αβραμίδου για τον Νίκο Καζαντζάκη.
• Κίνα, Πεκίνο, 21 Μαΐου. Θεατρική παράσταση
• Κίνα, Πεκίνο, 1 Ιουλίου. Διάλεξη της Έλενας Αβραμίδου για τον Καζαντζάκη.
• Κίνα, Πεκίνο, 2 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ.
• Λάος, Βιεντιάν, 5 Δεκεμβρίου. Το έργο, η σκέψη του Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία.
• Νότιος Κορέα, Σεούλ, 12 Μαρτίου. διάλεξη της ‘Ελενας Αβραμίδου, με θέμα Νίκος Καζαντζάκης: ταξίδια στην Κίνα. Την εκδήλωση διοργανώνουν το ελληνικό τμήμα του Hankuk University for Foreign Languages, το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ και ο Κορεατο-ελληνικός Σύλλογος.
• Νότιος Κορέα, Σεούλ, 29 Νοεμβρίου. Γύρω από την “Αναφορά στον Γκρέκο”.
• Ουζμπεκιστάν, Μπουχάρα, 11 Απριλίου. διάλεξη του καθηγητή Suxrob Bobokalonov, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα Τα ταξίδια του Καζαντζάκη στην Κεντρική Ασία.
• Ταϋλάνδη, Μπανγκόκ, 6 Δεκεμβρίου. Το έργο, η σκέψη του Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία.
ΕΥΡΩΠΗ
• Αυστρία, Γκράτς, Σεπτέμβριος. Η νέα μετάφραση της “Οδύσειας” του Καζαντζάκη στα γερμανικά.
• Αυστρία, Βιέννη, 16-18 Οκτωβρίου: Μεγάλη απότιση φόρου τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρατς Basilius Bert Groen, εκπρόσωπος της Εταιρείας μας, θα μιλήσει για την Ασκητική.
• Βέλγιο, Βρυξέλλες, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, 24 Νοεμβρίου: Σκυταλοδρομία ανάγνωσης της «Ασκητικής» του Καζαντζάκη.
• Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάλε, 24 Νοεμβρίου: διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η ελευθερία».
• Βουλγαρία, Πλοβντίβ, 25 Μαΐου. Αναγνώσεις έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε διάφορες γλώσσες. Στις 25/05/2017 στο Πανεπιστήμιο Φιλιππούπολης (University of Plovdiv) το Τμήμα Νεοελληνικων Σπουδών διοργάνωσε μία συγκινητική Νύχτα του Νίκου Καζαντζάκη με πυρήνα την μαραθώνια ανάγνωση έργων του Κρητικού σε διάφορες γλώσσες. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την ΔΕΦΝΚ και την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου με αφορμή την 60ετία από το θάνατο του συγγραφέα και την 15χρονη λειτουργία του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών. Χαιρετιστήριο μήνυμα για την πρωτότυπη πρωτοβουλία έστειλε η κα Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Καζαντάζκη στη Μυρτιά Κρήτης, ενώ στην ίδια την εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στο τετράγλωσσο DVD-Rom για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα που υλοποιήθηκε από το Μουσείο. Οι παρευρισκόμενοι είδαν επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη βιογραφία της Ελένης Καζαντζάκη «Ο Ασυμβίβαστος», βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενα του Καζαντζάκη. Στην ανάγνωση συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές και προσκεκλημένοι που παρουσίασαν τα λόγια και τις σκέψεις του Καζαντζάκη σε 7 γλώσσες: ελληνικά, βουλγαρικά, γερμανικά, ρωσικά, ιταλικά, σερβικά, αγγλικά. Εξ αποστάσεως και με βιντεάκια στον μαραθώνιο ανάγνωσης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες συμμετείχαν απόφοιτοι του Τμήματος, καθώς και ο Έλληνας ποιητής Στέλιος Σαριβασίλης. Για τους συμμετάσχοντες πραγματοποιήθηκε κλήρωση λαχείου έργων του Ν. Καζαντζάκη, καθώς και απονομή επαίνους με το πορτραίτο του συγγραφέα. Στη συνέχεια προβλήθηκε 20λεπτο απόσπασμα από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» («Celui qui doit mourir»), 1957, με την Μελίνα Μερκούρη, υποτιτλισμένη στη βουλγαρική γλώσσα μέσω των ελληνικών υποτίτλων από τους φοιτητές της ειδικότητας Βαλκανολογίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την Velichka Grozdeva.
• Γαλλία, Μασσαλία, 20 Ιανουαρίου. Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής στη Μεσόγειο, ανάγνωση από τον ηθοποιό Christian Lucciani, και με το Τρίο «À Cordes et à Coeur». Anne Pernice Vassilitchikoff, τραγούδι, Stéphane Pernice, τραγούδι και Imad Mohadi-Mahrobi, παραδοσιακά κρουστά.
• Γαλλία, Κορσική (Κόρτε και Μπάστια), 23 & 24 Ιανουαρίου. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη με θέματα: Γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και Καζαντζάκης και Κρήτη.
• Γαλλία, Γκρενόμπλ, 7 & 25 Μαρτίου. Ο Καζαντζάκης και ο Γκρέκο: η συνάντηση των δύο μεγάλων δημιουργών, διαλέξεις των Georges και Françoise Braoudakis, μελών της ΔΕΦΝΚ. Αναγνώσεις από τον Νικόλαο Πρέκα.
• Γαλλία, Μπορντό, 25 Ιουνίου. Ο Καζαντζάκης ο Μπέρξον και ο Βουδισμός.
• Γαλλία, Νίκαια, 4 Νοεμβρίου. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Ο αφηγητής και ο Ζορμπάς στο μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», δύο πρόσωπα εκ διαμέτρου αντίθετα.
• Γαλλία, Παρίσι, 2 και 3 Δεκεμβρίου. Συνέδριο: “Ο Καζαντζάκης και η Ελευθερία”.
• Γαλλία, Στρασβούργο, 7 Δεκεμβρίου. Το ουτοπικό ταξίδι του Καζαντζάκη, ενός Μεσογειακού συγγραφέα.
• Γερμανία, Μόναχο, 11 Μαρτίου. η Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Εύα Τσιγκανά και ο Σύλλογος Κρητών θα διοργανώσουν τιμητική εκδήλωση με θέμα Η οικουμενικότητα του Καζαντζάκη και οι γερμανικές επιδράσεις του, με τη συμμετοχή του καθηγητή Ιωάννη Ζελέπου. Προβλέπονται επίσης προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας.
• Γερμανία, Μόναχο, 26 Νοεμβρίου.
• Δανία, Κοπενγχάγη, 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
• Δημοκρατία της Τσεχίας, Πράγα, 7 Δεκεμβρίου. Παρουσίαση της μετάφρασης του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη “Οι Αδερφοφάδες”, από την Γεωργία Ζερβά.
• Ελβετία, Γενεύη, 27 Ιανουαρίου. διάλεξη της Προέδρου του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlish για τον Νίκο Καζαντζάκη, στη Λέσχη Γυναικών του ΟΗΕ.
• Ελβετία, Ζυρίχη, 29 Απριλίου. διάλεξη, με θέμα Ο Καζαντζάκης, η Κρήτη και η ελληνική διασπορά του Πόντου.
• Ελβετία, Λουγκάνο, 10 Ιουνίου. Ο Νίκος Καζαντζάκης, μετά την αποτυχία εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά, ταξιδεύει το 1918 στην Ελβετία, ιδιαίτερα στην ιταλόφωνη περιοχή της. Διαμένει στην Gandria όπου το 2015 εντοιχίσαμε αναμνηστική πλάκα.
Εφέτος, η ΔΕΦΝΚ, η Ελληνική κοινότητα και ο Δήμος του Λουγκάνο οργάνωσαν μια επιτυχημένη εκδήλωση που ετέθει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βέρνη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης, η Gilda Tentorio, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, μίλησε για τον «Καζαντζάκη και την Ελβετία». Ο Roberto Genazzini, συγγραφέας και ποιητής, παρουσίασε το βιβλίο του «Ο Έλληνας φίλος» στο οποίο αφιερώνει ένα ποίημα στον Νίκο Καζαντζάκη. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία» που δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Η εκδήλωση έγινε στα ιταλικά και γαλλικά.
• Ελβετία, Γενεύη, 2 Νοεμβρίου. Ένας άλλος Καζαντζάκης: ο ποιητής και ο ταξιδευτής.
• Ιταλία, Τεργέστη, 21 Απριλίου. Χάρη στη μεγάλη βοήθεια της Μαρίνας Κέδρου – Παπά, επιτίμου προξένου της Ελλάδας και σε συνεργασία με τον Στυλιανό Ρίτσο, Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας, ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε, ενώπιον 75 Ελλήνων και Ιταλών διανοουμένων, το έργο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού. Οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν από το πολύπλευρο έργο του και την επικαιρότητα της σκέψης του. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Για την καλύτερη γνωριμία με τη ζωή και το έργο του, αποφασίστηκε η ίδρυση τοπικού παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Ιταλία, Παλέρμο, 24 Απριλίου. Η αίθουσα του «Instituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici – Bruno Lavagnini» ήταν μικρή για να συμπεριλάβει το εκλεκτό κοινό των εκπαιδευτικών και συγγραφέων. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2017, που περιέχει πολλά άγνωστα στοιχεία για την γνωριμία τους, τα ταξίδια τους και τη μεγάλη αμοιβαία εκτίμησή τους. Η συζήτηση επέτρεψε επίσης την καλύτερη γνωριμία με το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Όπως και στη Τεργέστη οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν τοπικού παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα στην Renata Lavagnini, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας και επίτιμη πρόξενο της Ελλάδος και στον Vincenzo Rotolo, καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου.
• Ιταλία, Μιλάνο, 3 Μαΐου. Καζαντζάκης και το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
• Κάτω Χώρες, Άμστερνταμ, Πανεπιστήμιο, 25 Οκτωβρίου: Ο Καζαντζάκης στις Κάτω Χώρες. Οι καθηγητές πανεπιστημίου Basilius Bert Groen και Hero Hokwerda, υπεύθυνοι της Εταιρείας, θα μιλήσουν για τους δεσμούς του Καζαντζάκη με αυτή τη χώρα (επισκέψεις, επαφές), για τη γλώσσα του μεγάλου Κρητικού και για το έργο του μεταφραστή.
• Κύπρος, 30 Οκτωβρίου: διάλεξη της Αγάθης Μαρκάτη, διδάκτορος φιλοσοφίας, με θέμα τον Φτωχούλη του Θεού.
• Λεττονία, Ρίγα, 28 Φεβρουαρίου. Η καθηγήτρια αρχαίων και νέων ελληνικών του Πανεπιστημίου της Ρίγας και πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τους φοιτητές της με την μετάφραση της «Ασκητικής». Φέτος, υποδέχθηκε τον Γιώργο Στασινάκη ο οποίος παρουσίασε το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Οι φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και εκδήλωσαν την επιθυμία να εμβαθύνουν ορισμένες πτυχές του έργου του.
• Λουξεμβούργο, Δεκέμβριος. Νίκος Καζαντζάκης και Κρήτη.
• Λονδίνο, 28 Ιανουαρίου 2017. “Εκδήλωση λόγου και μουσικής” που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας, με μεγάλη επιτυχία ο πατήρ Βασίλειος Παπαθανασίου, πρωτοπρεσβύτερος του Ελληνορθοδόξου Καθεδρικού Ναού Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε, για Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη τις σχέσεις του με την Κύπρο και τη σκέψη του. Οι διακεκριμένοι μουσικοί Γιώργος Ζαχαρίας, βιολί, και Χαρά Κωστογιάννη, πιάνο, ερμήνεψαν έργα των Eugène Ysaÿe, Bela Bartok και Maurice Ravel. Παρευρέθηκαν ο Πρόξενος της Ελλάδος, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και άλλοι 65 ακροατές. Κατά γενική ομολογία, ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση.
Νορβηγία, Όσλο, 14 Οκτωβρίου: Πολιτιστική συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νορβηγία (Αρχαιότητα, Αναγέννηση), Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Max Tau (μεγάλος φίλος του συγγραφέα μας). Συμμετέχουν: Arne Ruste, ποιητής και Egil Wyller, μεταφράστρια. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Ελληνονορβηγικός Πολιτιστικός Σύλλογος και το Νορβηγικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ με Πρόεδρο την Kyriaki Samuelsen.
• Ουγγαρία, Βουδαπέστη. Έργο και σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
• Ουκρανία, Μαριούπολη, 4 & 5 Απριλίου. Για πρώτη φορά η Ελληνική αυτή πόλη που ιδρύθηκε με απόφαση της Αυτοκράτειρας Αικατερίνη της Δευτέρας το 1779, διοργάνωσε «Ημερίδες Καζαντζάκη». Με την μεγάλη βοήθεια της Γενικής Προξένου της Ελλάδος Ελένης Γεωργοπούλου, της συντονίστριας εκπαίδευσης Χρύσας Ταμίσογλου, των καθηγητριών της μοναδικής σε όλο τον κόσμο σχολής Ελληνικής Φιλολογίας και της Ελληνικής κοινότητας, πολυάριθμο κοινό είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση της ζωής και το έργο του Καζαντζάκη από τον Γιώργο Στασινάκη και συζήτηση με τους διδάσκοντες και φοιτητές της έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης. Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε χαιρετισμούς των κυρίας Γεωργοπούλου, της συντονίστριας εκπαίδευσης και του Αντρέι Σαβένκο Προέδρου του Ουκρανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», παρουσίαση και μετάφραση χαρακτηριστικών φράσεων του Καζαντζάκη ιδιαίτερα από την «Αναφορά στο Γκρέκο». Απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
• Πορτογαλία, Λυσσαβόνα, 26 Οκτωβρίου. Ο Καζαντζάκης και η Ευρώπη (Νίκος Καζαντζάκης και José Saramago).
• Ρωσία, Μόσχα, 7 & 8 Απριλίου. Πάνω από 100 άτομα μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Ελλάδος Ανδρέας Φρυγανάς και μέλη της Ελληνικής πρεσβείας, απόφοιτοι, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων έλαβαν μέρος στην εκδήλωση – στρογγυλή τράπεζα «Νίκος Καζαντζάκης και Ρωσία – ο επίκαιρος Νίκος Καζαντζάκης». Ήταν συνδιοργάνωση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, της ΔΕΦΝΚ, του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης της Μαριούπολης και των εν Μόσχα αποσπασμένων εκπαιδευτικών Πέτρου Καλογερόπουλου, Διονυσίου Μαρούλη, Γεωργίας Παπαδοπούλου και της Ινέσσας Εφραιμίδου. Συμμετείχαν επίσης τα τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο Lomonosov, Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ….). Ανοίγοντας την εκδήλωση η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στο μέγεθος της προσωπικότητας του Νίκου Καζαντζάκη. Πνεύμα εξαιρετικά ανήσυχο και ερευνητικό καταπιάστηκε με όλα τα πνευματικά προβλήματα της εποχής του. Ήταν ένας περιηγητής, ένας οδοιπόρος της ανθρώπινης σκέψης. Σπούδασε, μετέφρασε, έγραψε, ταξίδεψε, περιηγήθηκε σε χώρες, σε φιλοσοφίες, σε ιδεολογίες, θρησκείες και πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής του. Άφησε ένα πολυσχιδές έργο: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, ταξιδιωτικές αφηγήσεις, βιβλία για νέους, κινηματογραφικά σενάρια. Απεύθυνε χαιρετισμό η Πρεσβευτής – Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας Δέσποινα Πούλου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους φορείς και επιστήμονες που συνέβαλλαν στην εμβάθυνση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
– Επιστημονικές εισηγήσεις των Γ. Στασινάκη, Διονύση Μαρούλη, Πέτρου Καλογερόπουλου, Αλεξέι Σοκολιούχο, Ξένιας Σλίμοβα και Όλγας Μπρόμπροβα.
– Αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη.
– Μουσικό ιντερμέτζο
– Εκδηλώσεις σε τρία σχολεία
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν με μεγάλη επιτυχία η Δώρα Γιαννίτση και ο Διονύσης Μαρούλης.
• Ρωσία, Μόσχα, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, 8 Σεπτεμβρίου: διάλεξη του Διονύση Μαρούλη, με θέμα Η ματιά του Καζαντζάκη πάνω στη Ρωσία.
• Σερβία, Νόβι Σαντ. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Η μορφή του πρόσφυγα στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
• Σλοβακία, Μπρατισλάβα, 31 Μαρτίου. Για πρώτη φορά οργανώθηκε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου, μεγάλη εκδήλωση. Την οφείλουμε ιδιαίτερα στην Πρέσβη της Ελλάδος Λουίζα Μαρινάκη, γνωστή για το ενδιαφέρον της για τον Νίκο Καζαντζάκη όταν ήταν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μασσαλία και Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιορδανία. Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή του Προξένου της Ελλάδος Νίκου Φούγια και της εκπαιδευτικού Σοφίας Χατζηγιαννάκη. Παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου Νέαρχος Πάλας, πάρα πολλοί φοιτητές, καθηγητές και μέλη της Ελληνικής κοινότητας. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και τη σκέψη του. Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τη σημασία και την επικαιρότητα των «μηνυμάτων» του μεγάλου Κρητικού και αποφάσισε την ίδρυση Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Σλοβενία, Κόπερ, 22 Απριλίου. Ως γνωστόν, οι ρίζες του Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, είναι από αυτή την πόλη. Οι τοπικές και ελληνικές αρχές έχουν τοποθετήσει ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα προς τιμήν του. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε θεατρικό έργο γι’ αυτόν. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 ετών από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού, ο πρέσβης της Ελλάδος Νικόλαος Πρωτονοτάριος κατέθεσε στεφάνι και μίλησε για το έργο του πρώτου Κυβερνήτη. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το θεατρικό έργο του Καζαντζάκη που αναφέρεται στη δολοφονία του Καποδίστρια. Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος του Κόπερ, η επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος στην Τεργέστη, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Τεργέστης, πολλοί εκπαιδευτικοί και θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη από τη Σλοβενία και την Ιταλία.
• Σουηδία, Στοκχόλμη, Νοέμβριος: διάλεξη του Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Φώντα Παγκαλιά, με θέμα Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
• Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, 29 Μαΐου. Πρώτη εκδήλωση στην Τουρκία με την ευκαιρία των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Κατάμεστη η αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Απηύθυνε χαιρετισμό ο δραστήριος Γενικός Πρόξενος Ευάγγελος Σέκερης. Κατόπιν προβλήθηκε βιογραφικό ντοκυμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης 1883 – 1957» του Μουσείου Καζαντζάκη. Ο Γιάννης Γιγουρτσής, εκπαιδευτικός – φιλόλογος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, υπεύθυνος του τουρκικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, μίλησε με θέμα «Ο Καζαντζάκης στον κόσμο. Η παγκόσμια απήχηση του έργου του και η ΔΕΦΝΚ». Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε «Έναν άλλο Καζαντζάκη. Τον ποιητή και τον ταξιδευτή». Τέλος η Νταμλά Ντεμίροζου, καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έκανε μια γενική επισκόπηση του έργου του Καζαντζάκη στην Τουρκία. Η εκδήλωση, που έγινε στα ελληνικά και τουρκικά, τελείωσε με πολλές ερωτήσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτες και ομογενειακοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, Διευθυντές και μαθητές των ομογενειακών σχολείων. Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυπληθής συμμετοχή Τούρκων φοιτητών και διανοουμένων, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Ελληνική λογοτεχνία.
• Λος Άντζελες, 12 Μαρτίου. Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης και του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Φίλιππος Τρέβεζας, διοργάνωσε ενώπιον 250 ατόμων μια πρωτότυπη θεατρική εκδήλωση με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης, ταξιδεύοντας με το φως και το σκοτάδι».
• Τάμπα Φλώρινα, 11 Μαρτίου. Πάνω από 70 έλληνες, μεταξύ των οποίων και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, τίμησαν μεγαλοπρεπώς τον μεγάλο συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή. Με την ενεργό υποστήριξη του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Βελιβασάκη παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις: Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μελέτη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη ιδρύοντας ένα παράρτημα της ΔΕΦΝΚ.
• Νέα Υόρκη, 7 Μαΐου. Η εκπαιδευτικός Ε. Νατσιοπούλου θα παρουσιάσει στους μαθητές της και στο κοινό το έργο του Καζαντζάκη. Η ΔΕΦΝΚ στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
• Σαν Φρανσίσκο, 31 Μαρτίου. Ο Καζαντζάκης και η Φύση.
• Κοννέκτικατ, 5 με 7 Ιουνίου. Επίσκεψη των μελών του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ στο Μουσείο Καζαντζάκη.
ΚΑΝΑΔΑΣ
• Βανκούβερ, 19 Μαρτίου. Με την υποστήριξη της Ελληνικής κοινότητας και ιδιαίτερα της Έφης Καραπιδάκη, ο Γιώργος Στασινάκης έκλεισε την περιοδία του στον Καναδά με διάλεξη για το έργο και τη σκέψη του Καζαντζάκη. Το πολυπληθές κοινό έμαθε άγνωστες πτυχές του τόσο επίκαιρου συγγραφέα και στοχαστή. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος παρευρέθη στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό. Το κοινό ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
• Γκράνμπι, 1η Οκτωβρίου: αναγνώσεις της Ασκητικής από τους ηθοποιούς JoAnn Quérel και France Arbour.
• Μόντρεαλ, 13 Μαρτίου. Χάρις στην εξαιρετική διοργάνωση της καθηγήτριας Χρυσούλας Πετιμεζά, 45 άτομα άκουσαν την ομιλία του Γιώργου Στασινάκη για το έργο και την σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για τις διάφορες επιδράσεις στο έργο του και τις σχέσεις του με το Ζορμπά. Η Χρυσούλα Πετιμεζά ανέλαβε την αναδιοργάνωση του τμήματος και την οργάνωση εκδηλώσεων γύρω από την πνευματικότητα του Καζαντζάκη και απευθυνόμενη κυρίως στους νέους.
• Μόντρεαλ, 14 Μαρτίου. Έργο και σκέψη του Καζαντζάκη.
• Μόντρεαλ, 12 Νοεμβρίου. Το νεοϊδρυθέν Παράρτημα του Μόντρεαλ της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εκδήλωση (αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη για την 60ή επέτειο από το θάνατό του) με θέμα: «Εξήντα χρόνια και μια αιωνιότητα μέσα από το χρόνο, τον κόσμο, τις γενιές, την παιδεία, τον πολιτισμό» την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Ζακυνθίων στο Λαβάλ.
Τρεις ώρες, παρουσιάσεων, ομιλιών, ποιημάτων, τραγουδιών, χορών, μουσικής μαγείας, όλα με πηγή και έμπνευση από τον μεγάλο Καζαντζάκη, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και με δίψα και την ευχή για περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις, 250 άτομα. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος παιδιά, νέοι, λιγότερο νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών από 9-89 ετών, χορευτές, τραγουδιστές, ομιλητές, Ζορμπάδες και διανοούμενοι νοτισμένοι όλοι στο καζαντζακικό πνεύμα. Στην ομιλία της, πρόεδρος της ομάδας, Χρυσούλα Πετιμεζά είπε: Είμαστε εδώ μαζί με όλους εσάς για τα 60 χρόνια από το θάνατο τού μεγάλου στοχαστή, φιλόσοφου, ποιητή και για να συνεχίσουμε το όραμά του που υπαγορεύεται μέσα από το έργο του και που συνίσταται στις αξονικές γραμμές που περιστρέφεται η ανθρώπινη ύπαρξη: τη συνειδητότητα, την ελευθερία, τον αγώνα, την αγάπη, την ευθύνη και το χρέος. Μέσα από την παρακαταθήκη, που μας άφησε μέσα από τις ρήσεις του, μας προτρέπει να αναλάβουμε το βαρύ μας χρέος απέναντι στον άνθρωπο. «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει» και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο». Η αθρώα συμμετοχή στο γιορτάσι τούτο για τον Καζαντζάκη από όλους εμάς σηματοδοτεί την ανάληψη του χρέους μας απέναντι στον άνθρωπο εδώ και τώρα.
Τα σχόλια στο ραδιόφωνο και στον τύπο ήταν θετικότατα και απίστευτα ενθαρρυντικά. Εκφράστηκε έντονα η εξής νοσταλγία και επιθυμία: ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα οργανωθούν κι ένα άλλες τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ανεβάζουν τον άνθρωπο.
H ομάδα του Μοντρεάλ της (ΔΕΦΝΚ), οδεύει προς την πραγματοποίηση του καζαντζακικού οράματος.
• Τορόντο, 17 Ιανουαρίου. Δύο πρωτότυπες διαλέξεις ενώπιον θαυμαστών του μεγάλου Κρητικού. Η Βούλα Βέτση, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μίλησε για Το όνειρο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η Μαγδαλινή Αγραφιώτη, ψυχολόγος, για τον Ρόλο των ονείρων στη καθημερινή ζωή – Φρόυντ και Καζαντζάκης.
• Τορόντο, 18 Μαρτίου. Με την ενεργό υποστήριξη του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και της Ελληνικής κοινότητας, πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τη διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη «Νίκος Καζαντζάκης, ένας στοχαστής του καιρού μας». Το κοινό έθεσε πολυάριθμες ερωτήσεις γύρω από τη διάλεξη και γενικά γύρω από τη ζωή του μεγάλου Κρητικού. Η εκδήλωση έκλεισε με Κρητική μουσική και τραγούδια.
• Τορόντο, 4 Απριλίου. Καπετάν Μιχάλης, από το μέλος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Βίκυ Καρπέτα.
• Τορόντο, 19 Ιουνίου. Τερτσίνες, από όλη την τοπική ομάδα της ΔΕΦΝΚ.
• Τορόντο, 26 Νοεμβρίου. Ζωή και έργο του Καζαντζάκη με αναγνώσεις, χορούς και τραγούδια. Μέσα στο 2017 το Τμήμα Τορόντο της ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε την δεύτερη μεγάλη παρουσίαση προς τιμή του συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, στη πόλη του Τορόντο – Καναδά. Ο εορτασμός έγινε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στο Πολυμενάκειο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, στις 4:00 το απόγευμα.
Ομιλήτρια ήταν η κα Βούλα Βέτση, που είναι και η Πρόεδρος του Τμήματος Τορόντο, η οποία αναφέρθηκε στη Ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η παρουσίαση συμπεριέλαβε αναγνώσεις κομματιών από τα έργα του συγγραφέα, και παρουσίαση μικρών ΒΙΝΤΕΟ με αναφορές στην ζωή του.
Οι αναγνώσεις / απαγγελίες έγιναν από την Ειρήνη Στούμπου, Ουρανία Κορέντος, Ανδρέα Μπατάκη, Ανδρέα Παράσχη και από την Διδάκτωρα Μαρία Λυχνάκη.
Επίσης παίχτηκαν μουσικά κομμάτια αφιερωμένα στο Νίκο Καζαντζάκη από Κρήτες Μουσικούς (Αλέξανδρος Παπαδάκης, Γιάννης Βεργανδής και Γιώργος Ψαράκης) που βρέθηκαν στο Τορόντο για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.
Δεν παραλείφθηκαν και οι όμορφοι Κρητικοί χοροί από την Νεολαία του Συλλόγου Κρητών, που έδωσαν ένα θαυμάσιο χρώμα στον εορτασμό.
Συνδιοργανωτές αυτής της παρουσίασης ήταν ο Σύλλογος Κρητών «Η ΚΝΩΣΣΟΣ» και η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
• Αργεντινή, Μπουένος Άϊρες (Διεθνής έκθεση βιβλίου), 12 Μαΐου. Το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
• Αργεντινή, Μπουένος Άϊρες, Μουσείο του Βιβλίου και της Γλώσσας, 1 Σεπτεμβρίου. Με μεγάλη επιτυχία διάλεξη της Cristina Quiroga για το θέατρο του Καζαντζάκη.
• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 10 Μαρτίου. Το δυναμικό τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ με πρόεδρο τον Miguel Zorrozua Ibarlerea προωθεί με σημαντικές εκδηλώσεις το έργο του Νίκου Καζαντζάκη: θέατρο, δοκίμιο, μυθιστόρημα… Η τελευταία εκδήλωσή του, ήταν αφιερωμένη στις «4 γυναίκες στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη όπως περιγράφονται στην Αναφορά στον Γκρέκο» . Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου πρότεινε διοργάνωση επόμενων εκδηλώσεων προς τους νέους και εάν είναι δυνατόν ενός καλλιτεχνικού διαγωνισμού.
• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 9 Απριλίου. “Τέσσερις άνδρες στη ζωή του Καζαντζάκη”.
• Βραζιλία, Σάο Πάολο 11 Ιουνίου. Τέσσερις σταθμοί για την πνευματική πορεία του Καζαντζάκη.
• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 2 Σεπτεμβρίου: Η επικαιρότητα του Νίκου Καζαντζάκη 60 χρόνια μετά το θάνατό του, με τη συμμετοχή των Ασπασίας Παπαζανάκη, Carlos Eduardo de Magalhaes, Marisa Donatiello και Silvia Ricardino.
• Κούβα, Αβάνα, 13 Ιανουαρίου 2017. Τρίτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ που επιμελήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κυρία Ρόζα Ιερεμία, πρέσβης της Ελλάδος. Ενώπιον 55 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων επτά πρέσβεις ή αντιπρόσωποι πρεσβειών από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και Κουβανών καθηγητών, φοιτητών, συγγραφέων, ποιητών και Ελλήνων που διαμένουν στην Αβάνα, ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν άλλο Καζαντζάκη, τον στοχαστή, τον ποιητή, την πνευματικότητά του και την επικαιρότητα των θέσεών του για τη λογοτεχνία, τη φύση και τους λατινοαμερικανικούς, ευρωπαϊκούς, αραβικούς και αφρικανικούς πολιτισμούς.
• Κούβα, Σαντιάγο, 16 Ιανουαρίου 2017. Πρώτη εκδήλωση σ’ αυτή την ιστορική πόλη, Στην κατάμεστη αίθουσα (πάνω από 65 ακροατές) της Alliance Française, o Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε τη ζωή, το έργο, τις ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με τη Γαλλία. Οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν ουδεμία γνώση του μεγάλου Κρητικού. Στη συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολύμορφο έργο του, το δέσιμό του με την γενέτειρά του, αλλά και το άνοιγμα σε άλλους λαούς και πολιτισμούς. Η εκδήλωση τελείωσε με μία θετική ανταπόκριση. Μία ομάδα διανοουμένων αποφάσισε να ιδρύσει τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ.
• Μεξικό, Πόλη του Μεξικού, 8-9 Μαρτίου 2017: «Jornada Griega» Ζορμπάς: η ψυχή του ανθρώπου που τραγούδάει
Δραματοποιημένη ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων από το έργο Ζορμπάς ο Έλληνας του Νίκου Καζαντζάκη.
Η λογοτεχνία σαν ένα ταξίδι: Το ταξίδι του βλέμματος
Από το έργο αφιερωμένο στα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη, τρεις συγγραφείς μιλάνε σχετικά με την ιδέα του ταξιδιού.
Συμμετέχοντες: Javier Martinez Στέινς, Miriam Mabel Martínez, León Plascencia NOL. Παρουσιαστής και συντονιστής: Rocío Ceron.
Καζαντζάκη και η Εκκλησία (Πατέρα Δαμιανό)
Μια διάλεξη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Μέγας Καζαντζάκης (Sara García Peláez)
Η Sara García Peláez παρουσιάσει τους προβληματισμούς της για το έργο Ο Μέγας Αλέξανδρος.
Προβολή της ταινίας Ο Τελευταίος Πειρασμός
Ο Τελευταίος Πειρασμός του Μάρτιν Σκορσέζε, με βάση το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
• Μεξικό, Πόλη του Μεξικού, 22 Μαΐου: «Feria Internacional de las Culturas Amigas».
Oμιλία του Mauro Rivera με θέμα «Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη 60 χρόνια μετά από το θάνατό του». Πρόσκληση από την Πρεσβεία της Ελλάδος. Διοργάνωση της Κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού.
• Μεξικό, Πόλη του Μεξικού,3 Ιουνίου: «Feria Internacional de las Culturas Amigas».
Η Sara García Peláez παρουσιάσει τους προβληματισμούς της για το έργο Ο Μέγας Αλέξανδρος. Πρόσκληση από την Πρεσβεία της Ελλάδος. Διοργάνωση της Κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού.
• Μεξικό, Πόλη του Μεξικού, 16-20 Οκτωβρίου: Αφιέρωμα στον Νίκου Καζαντζάκη 60 χρόνια μετά από το θάνατό του. Μια εβοδμάδα με ομιλίες και σινεμά.
• Παναμάς, Πόλις του Παναμά, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, 17 Αυγούστου. Συμμετοχή της ΔΕΦΝΚ με ομιλίες για τον «Ποιητή Καζαντζάκη» των: Salvador Medina Barahona, Νικόλας Λιακόπουλος και Άλκης Κόλλιας.
• Παναμάς, Πόλη του Παναμά: 23-27 Οκτωβρίου.
• Ουρουγουάη, Μοντεβίδεο, 25-26-27 Οκτωβρίου. Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Τμήμα Ουρουγουάη, και με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Νίκη Σταύρου], παρουσιάζουν:
Το μουσικο-θεατρικό έργο «Ο Νίκος και ο Ζορμπάς».
Σενάριο, βασισμένο σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη, του Fernando Toja, πολύ γνωστός καθηγητής, σκηνοθέτης και ηθοποιός της Ουτουγουάης.
Έχει παραχωρηθεί αίθουσα στο Auditorio Nacional del Sodre για τις καλύτερες δυνατές ημερομηνίες: 25-26-27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον κρατικό οργανισμό, αντίστοιχο με αυτόν της Λυρικής Σκηνής, που διαθέτει ορχήστρες, χορωδίες, εθνική ραδιοφωνία, τα εθνικά μπαλέτα και την κρατική σχολή χορού της Ουρουγουάης.
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Χορηγεία: Fundacion Maria Tsakos.
• Χιλή, 8-9 Νοεμβρίου.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
• Αίγυπτος, Κάιρο. 19 Ιουνίου Παρουσίαση της μετάφρασης στα αραβικά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Καζαντζάκης και η Μεσόγειος».
• Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, 17 Νοεμβρίου.
• Ιορδανία, Αμμάν, 23 Μαρτίου. Γύρω από το έργο του Καζαντζάκη. Καζαντζάκης και Αραβικός κόσμος.
• Ισραήλ, Τελ Αβίβ, 26 Οκτωβρίου. Ο Καζαντζάκης και ο ιουδαϊσμός.
ΩΚΕΑΝΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
• Αδελαΐδα, 12 Νοεμβρίου. Ο διαχρονικός Καζαντζάκης.
• Αδελαΐδα, Alliance Française, 13 Νοεμβρίου. Καζαντζάκης: έργο, σκέψη και σχέσεις του με τη Γαλλία.
• Καμπέρα, 17 Νοεμβρίου. «Καζαντζάκης και Κρήτη».
• Μελβούρνη, 17 Αυγούστου. Διάλεξη του καθηγητή Alfred Vincent με θέμα: «El Greco, man, myth and manner».
• Μελβούρνη, 14 Νοεμβρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης με θέμα: “Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη”.
• Μελβούρνη, 15 Νοεμβρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη στους μαθητές του Κολεγίου “Oakleigh Grammar School”.
• Μπρίσμπεϊν 20-21 Μαΐου. Στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Σύλλογος Κρητών, η ΔΕΦΝΚ και η Ελληνική Κοινότητα απότισαν φόρο τιμής στον Καζαντζάκη με έκθεση και διαλέξεις.
• Μπρίσμπεϊν 19 Νοεμβρίου. Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής.
• Μπρίσμπεϊν, Alliance Française, 20 Νοεμβρίου. Έργο, σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και σχέσεις του με τη Γαλλία.
• Περθ, 10 Νοεμβρίου. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη στο Ελληνικό Σχολείο και στους Συλλόγους Κρητικών και Μακεδόνων.
• Σίδνεϊ, 1 Απριλίου. Νίκος Καζαντζάκης, ο υπαρξιακός.
• Σίδνεϊ, 22 Νοεμβρίου. «Ελληνική ταυτότητα του Καζαντζάκη».
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
• Ουέλινγκτον, 23 Νοεμβρίου. Ζωή και έργο του Καζαντζάκη.