«Ναυτεμπορική», 15-1-2021
Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 15-2-2021
«Ελεύθερος Τύπος», 14/2/21
«Πατρίς Ηρακλείου», 3/3/21
«Νέα Κρήτη Ηρακλείου», 4/3/21
«Πατρίς Ηρακλείου», 10/3/21
«Χανιώτικα Νέα», 30/3/21
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», 12/4/21
Διαβάστε το άρθρο εδώ
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Ν. Αγγέλη
Τίτλος: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ…
Υπότιτλος: «Εγώ ο Ζορμπάς κι η ατέλειωτη υπόθεση, η γυναίκα».
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», 15/9/2021
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online» (Καλαμάτα), 25 Ιουλίου 2021
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», 15-7-21
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», 10 Ιουλίου 2021
«Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ»
Μετάφραση στη βουλγαρική γλώσσα: Georgi Kufov
Εκδόσεις: Enthusiast
Έτος: 2021
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», 12 Ιουνίου 2021
Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ», 20 Ιουνίου 2021
«ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ», 13 Ιουνίου 2021
Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 13/6/21
Εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», Μελβούρνη, 10/6/21
3-5 Ιούνιος 2021: ο Νικόλα Κροτσέτι απέσπασε το σημαντικό Premio Gregor von Rezzori (Φλωρεντία) για τη μετάφραση της Οδύσσειας, ως την καλύτερη μετάφραση στα Ιταλικά. Στη βραδιά ο γνωστός ηθοποιός Fabrizio Gifuni διάβασε σελίδες από το ποίημα. Αυτό το βραβείο έρχεται μετά από πολλές θετικές κριτικές και το μεγάλο ενθουσιασμό του κοινού (η Οδύσσεια έφτασε στην τρίτη έκδοση). Τον περασμένο Δεκέμβρη η εφημερίδα Corriere della Sera έκρινε την Οδύσσεια του Κροτσέτι ως την καλύτερη ποιητική μετάφραση του έτους 2020.
Για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821-2021)
και για τα 20 χρόνια του θιάσου ΘΕΣΠΙΣ
«Κρητικά Νέα», 1/4/21
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας,
Χρόνια Πολλά, Αναστάσιμες ευχές για πιο φωτεινές ημέρες!
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο συνεχίζουμε να μελετάμε το μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», μέχρι τον Ιούλιο, με την προοπτική ζωντανής συζήτησής του στη Λέσχη Ανάγνωσης. Η επιλογή του έργου έγινε με βάση τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να αίρονται οι περιορισμοί λόγω του κορωναϊού, επιθυμούμε να οργανώσουμε μία δια ζώσης συνάντηση τον Ιούλιο, ώστε να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί, πέρα από το έργο και τους στόχους του Ομίλου.
Οι υπεύθυνοι του Ομίλου
Νίκος Σκεντέρης και Βαγγέλης Ρεμπάπης
Η ‘Λέσχη Ανάγνωσης Ν.Καζαντζάκη’ στη Δανία, που δημιούργησε η Σταυρούλα Σταθουδάκη-Μαρίνου πραηματοποίησε την πρώτη της συνάντηση με επιτυχία.
Ελληνική ομάδα: Σάββατο 8/5
Δανέζικη ομάδα: Κυριακή 9/5.
Διαβάσαμε στην πρώτη μας συνάντηση το έργο: Ζορμπάς.
Για την επόμενη συνάντησή μας που θα γίνει στις 18 Ιουνίου, θα διαβάσουμε την ‘Ασκητική’. Θα ακολουθήσει και δείπνο σε Κρητικό εστιατόριο στην Κοπεγχάγη.
Λειτουργούν δύο ομάδες: ελληνική με αρκετά μέλη και δανέζικη με 3 Δανούς και δύο Ελληνίδες (κα Σταυρούλα Σταθουδάκη Μαρίνου και κα Ελίνα Σταματάτου).
Ο παράδεισος του Καζαντζάκη
«On Time», 4/5/21
«Πατρίς Ηρακλείου», 3/4/21
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
«Πατρίς Ηρακλείου», 19/3/21″
«Κυριακάτικη Kontra News», 21/2/21
Η μακέτα του εξωφύλλου σχεδιάστηκε από τον μεγάλο Ελβετό ζωγράφο Hans Erni
Περιεχόμενα του τεύχους 47, Δεκέμβριος 2020
Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας πραγματοποίησε την 1η διαδικτυακή του συνάντηση το Σάββατο 20/2/2021 7-9μμ σε πλατφόρμα zoom της Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων, που παραχώρησε ευγενικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Ομίλου Δ. Δεληγιάννης.
Ανάμεσα στους πολλούς συμμετέχοντες και εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη(ΔΕΦΝΚ) απο τη Γενεύη(Ρόζμι Πάλις και Δημήτρης Τζάνος)και απο το Δουβλίνο(Στέλλα Ξενοπούλου)κι απο το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ η Σοφία Νταλαμπέκη και η Κατερίνα Ζωγραφιστού απο το Ηράκλειο Κρήτης, που η συμβολή τους στη συζήτηση ήταν πολύ σημαντική.
Πρώτα παρουσιάστηκε απο την Ελένη Παντελοδήμου το 2ο τεύχος του λογοτεχνικού-επιστημονικού περιοδικού του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών(ΠΟΚΕΛ)»Λεξωτεχνίες»,που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο και που είναι αφιερωμένο στον Ν.Καζαντζάκη με 4 κείμενα (Κ.Πάνου, Γ.Στασινάκη, Β.Λιαπή και Β.Ρεμπάπη) και στον Κ.Κούμα.
Ακολούθησε η παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του Γ.Στασινάκη, Προέδρου της ΔΕΦΝΚ, «Δρόμοι Ζωής-στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989-2019″(Καπα Εκδοτική) απο τον Νίκο Σκεντέρη, συνυπεύθυνο της Ομάδας και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, που ολοκληρώθηκε με προβολή βιντεοταινίας.
Η πρόταση για μελέτη του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» μέχρι τον Απρίλιο έγινε απο όλους δεκτή, με την προοπτική ζωντανής συζήτησης μέχρι τότε(ας σημειωθεί οτι θα προηγηθεί τον Απρίλιο διαδικτυακή συζήτησή του στην Παγκόσμιο Λέσχη Ανάγνωσης της ΔΕΦΝΚ).Η επιλογή του έργου έγινε λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων απο την Επανάσταση του 1821.Στον «Καπετάν Μιχάλη» αναφέρθηκε ο Β.Ρεμπάπης ,ως συνυπεύθυνος της Ομάδας.
Ο Πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ Αργύρης Γιουρούκης αναφέρθηκε στο πώς σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί το ΠΟΚΕΛ όταν επανέλθουμε σε «κανονικότητα» τόσο για δράσεις στα σχολεία όσο και για τη λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης.
Ο Δ.Δεληγιάννης πρότεινε τη διοργάνωση webinar(στρογγύλης τράπεζας)μετά απο 1 περίπου μήνα με ομιλητές μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σε θέμα που θα επιλέξουμε.
Η θεματολογία που προτάθηκε για το επόμενο διάστημα ήταν:
Κινηματογράφος και Νίκος Καζαντζάκης(ο Ν.Σκεντέρης ανέφερε οτι πρόταση των υπευθύνων της Ομάδας να αναπτύξει το θέμα ο πανεπιστημιακός Αθ.Αγάθος έγινε απο τον ίδιο δεκτή).
Οι γυναίκες και ο Νίκος Καζαντζάκης(με το θέμα έχει ασχοληθεί και μιλήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η Ρόζμι Πάλις, που θα μπορούσε το καλοκαίρι να μιλήσει για το θέμα).
Κατασκευή οπτικοακουστικού υλικού πάνω στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη
(κόμικς, ταινίες κ.α.),αξιοποιώντας την εμπειρία μελών της ΔΕΦΝΚ.
Ο Δ.Τζάνος ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου τεύχους της ετήσιας έκδοσης της ΔΕΦΝΚ «Κρητική Ματιά» στην Αθήνα και η Ρόζμι Πάλις μετέφερε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του Γ.Στασινάκη για τις εκδηλώσεις αγάπης στο πρόσωπό του.
Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούνε σύντομα οι Φίλοι του Νίκου Καζαντζάκη διαδικτυακά.
από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης»
Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά
Ιστορικός/Αρχαιολόγος- Συγγραφέας
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΕΦΝΚ
Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης του Ιρλανδο-ελληνικού Συνδέσμου: «Μνημονεύοντας το Iερό ήχος και αρχιτεκτονική ορίζοντας το τοπίο» «Memorialising the Sacredsound and architecture defining the landscape» στο Δουβλίνο, διάβασα αποσπάσματα πεντάλεπτης διάρκειας από το μυθιστόρημα «Ο Καπετάν Μιχάλης», που αναφέρονται στη φύση της Κρήτης, όπως μου ζητήθηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Partick Sammon.
Η ιδέα-πρόταση ήρθε από την Στέλλα Ξενοπούλου, μέλος της ΔΕΦΝΚ, υπεύθυνη της Αναγνωστικής Επιτροπής έργων Ν. Καζαντζάκη στο Δουβλίνο, με την οποία θα συνεργαστούμε στο project «Καζαντζάκης και φύση». Έχοντας μελετήσει και καταγράψει ήδη τις αναφορές στη φύση στο συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο των μελλοντικών δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ, επέλεξα αποσπάσματα στα οποία ο μεγάλος μας Κρητικός στοχαστής αναφέρεται σε ήχους, χρώματα, αρώματα και εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης με ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώση και με τη μοναδική γλωσσική του ικανότητα.
Το κείμενο αναγνώστηκε στην ελληνική γλώσσα, την επόμενη ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ η μετάφραση στην αγγλική έτρεχε στην οθόνη με φωτογραφία του Ν. Καζαντζάκη.
Κείμενο ανάγνωσης
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο μεγάλος Κρητικός στοχαστής, έζησε τα νεανικά του χρόνια, αρχές του 20ού αι., στην Κρήτη, βίωσε την ποικιλότητα της φύσης και την αγάπησε βαθιά. Σε όλα του τα έργα απεικονίζει με λατρευτικό σεβασμό όσα οι πέντε αισθήσεις του, πάντα ως ανοιχτές κεραίες, αλιεύουν· αφουγκράζεται, οσφραίνεται, παρατηρεί, γεύεται, αγγίζει και μιλάει για το φυσικό κάλλος σε ουρανό, γη και θάλασσα.
«Ο Καπετάν Μιχάλης», Νίκος Καζαντζάκης, αποσπάσματα
Η Κρήτη απλώθηκε […] αλάκερη, με τα βουνά, τους κάμπους και τ’ ακρογιάλια της, με τις ελιές, τις χαρουπιές και τ’ αμπέλια της, με τα χωριά και με τους ανθρώπους της…κάθεται ο παππούς κάτω από τη γριά λεμονιά της αυλής του […] και βιγλίζει μπροστά του, συλλογισμένος, το βουνό. Τρυφερό φεγγίζει σήμερα, θαμπωμένο από την καταχνιά. Νοτισμένος ο αγέρας, γεμάτος δροσοσταλίδες, συντάζεται η βροχή να πέσει απάνω στη γης, Κρυώνει ο κόσμος. (σελ. 354) ένα συννεφάκι μαύρο, μικρό σαν ασκί γεμάτο βροντόνερο στον ουρανό, ανέβαινε, φάρδαινε, μαύριζε, ο ήλιος κατσιούφιασε.
Ακούστηκαν μακρινές απόκουφες βροντές…ο ουρανός τώρα είχε σκεπαστεί, κίτρινες χλωμές αστραπές άναβαν κι έσβηναν, ο αέρας έτριζε σα μεταξωτό υφαντό που σκίζεται. (σ. 147)
Είχε πια ξεσπάσει η μπόρα… έπεφταν τ’ αναστάλαγα νερά, γίνουνταν νεροσυρμές οι στράτες… Μπόρα ήταν, δε βάσταξε μισή ώρα. βουνίσιος αέρας φύσηξε, σκίστηκαν τα σύννεφα, χύθηκαν λοξές δροσερές οι αχτίδες του ήλιου απάνω στη μουσκεμένη πολιτεία. Γέλασαν τα καλντιρίμια, ξετίναξαν τα σπουργίτια απάνω στις στέγες τις βρεμένες φτερούγες τους… απ’ τις αυλές ξεχύθηκε η μυρωδιά από το βροχοδαρμένο αγιόκλημα, τη μαντζουράνα, το βασιλικό(σ. 150)
Απ’ το παραθύρι έμπαινε η μυρωδιά της ανθισμένης λεμονιάς· μια μέλισσα μπήκε, περιτριγύρισε τα τέσσερα κεφάλια, είδε πως δεν ήταν ανθισμένα δέντρα, έφυγε.(σ.159)
Είχε βασιλέψει ο ήλιος, ανέβαινε από τα χώματα η νύχτα και πίσω στην ουρά της τα αρίφνητα ζούδια της, τριζόνια, ποντίκια, σαλιγκάρια κάτω στη γης, νυχτοπούλια στον αγέρα· κι ένα αεράκι κατέβηκε από το βουνό, δροσερό…
Έσταζε το φεγγάρι, μοσκοβολούσε το αγιόκλημα και το γιασεμί, μέσα στο περιβόλι κελαηδούσε ερωτευμένο, απελπισμένο το αηδόνι και πέρα από τα λιμανιώτικα ακούγονταν η θάλασσα που αναστέναζε κι αυτή και χτυπούσε τα στήθια της στα μπεντένια. (σ. 170)
[…]Δεξιά τους ξεσπούσε η θάλασσα μπλε σκούρα, χτυπούσε αγριεμένη την Κρήτη, πισωδρομούσε, ξανάπαιρνε φόρα και μούγκριζε. Ζερβά τους σπλαχνικός πράσινος κόσμος, μύριζε το νέο χορτάρι, ένα νιογέννητο γαϊδουράκι κυλιόταν απάνω στη χλόη… (σ.182)
Από τη μια μεριά τα βουνά, από την άλλη το Κρητικό πέλαγος κι από πάνω ένας ουρανός γαλάζος, όλο χνούδι, που χόρευε με χίλια τσαλίμια ο Αποσπερίτης.
Οι αστυνομικοί της Κρήτης πραγματοποίησαν αφιέρωμα για το Νίκο Καζαντζάκη
«Ναυτεμπορική», 15-1-2021
Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 15-2-2021
«Ελεύθερος Τύπος», 14/2/21
«Πατρίς Ηρακλείου», 3/3/21
«Νέα Κρήτη Ηρακλείου», 4/3/21
«Πατρίς Ηρακλείου», 10/3/21
«Χανιώτικα Νέα», 30/3/21
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», 12/4/21