Επιλογή Σελίδας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 13-14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020


Εφημερίδα «Πατρίς» 7/2/2020

Μαθητές του Εσπερινού συνεχίζουν ενεργά στην Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Καζαντζάκη

Με την συμμετοχή των μελών της τοπικής επιτροπής Ηρακλείου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και των μαθητών δύο τμημάτων της Β’ Τάξης (Α1 και Α2) του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την Φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη, λειτουργεί και φέτος η «Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη.

Στην ομάδα της φετινής αναγνωστικής περιόδου (2019-2020) θα μελετηθούν και θα συζητηθούν στις συναντήσεις της Λέσχης τα έργα: «Ο Τελευταίος Πειρασμός», στις 29 Ιανουαρίου 2020 και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» στα τέλη Απριλίου 2020.

Μάλιστα στην επόμενη συνάντηση (29-1-2020), ανέλαβαν οι ίδιοι οι μαθητές να παρουσιάσουν τον Τελευταίο πειρασμό στην αναγνωστική ομάδα. Βέβαια, ο κινητήριος μοχλός είναι η ενθάρρυνση της φιλολόγου κ. Πιταροκοίλη και της Διευθύντριας του σχολείου κ. Αντωνίας Μαρμαρέλη που με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες τους ανοίγουν ορίζοντες στους μαθητές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στην αναγνωστική ομάδα δεν είναι παθητικοί ακροατές. Μελετούν και συμμετέχουν ισότιμα σε μια ελεύθερη συζήτηση για τον συγγραφέα και το υπό μελέτη έργο.

Τους οφείλονται συγχαρητήρια γιατί μετά από μια κοπιώδη ημέρα- έχουν όλοι επαγγελματικές υποχρεώσεις- βρίσκουν τη δύναμη και τη θέληση να φοιτήσουν σε ένα σχολείο και να παίρνουν μέρος σε δράσεις όπως η Λέσχη Ανάγνωσης έργων του Ν. Καζαντζάκη.


Εφημερίδα «Πατρίς», 27/1/20

ΟΤΤΑΒΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟς ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ


Απο αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Μακράκης, Μαρία Μακράκη, Εμμέλεια Καρδαρά, Βούλα Buckthought, Γιάννης Καραδάκης,
Κάθη Δημητρίου, Ολγα Λόλη, Γιώργος Πιτσικούλης, Αντώνης Βανικιώτης (Πρόεδρος, οιν Οττάβας), Μάνος Ορφανός.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Βέλγιο
• Βρυξέλλες, Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο, 31 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη «Ο Καζαντζάκης και οι νέοι».

Γαλλία
• Το Γαλλικό Τμήμα προτίθεται, για μια καλύτερη γνωριμία των νέων με τον μεγάλο Κρητικό, να δημοσιεύσει σε «κόμικς» τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ελλάδα
• Ηράκλειο, 12ο Γυμνάσιο, 18 Μαρτίου. Χάρη στον καθηγητή Χρήστο Σολάκη, ο Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
• Αθήνα, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων. Η Σχολή διοργανώνει τους 10ους αγώνες δημιουργικής έκφρασης αφιερωμένους στον Νίκο Καζαντζάκη. Οι εργασίες θα κατατεθούν πριν τις 2 Μαρτίου και η βράβευση θα γίνει στις 28 Μαρτίου. Ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και οι νέοι».
• Αγρίνιο. Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ΄ τάξης Γυμνασίου ανθολογείται απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», η φιλόλογος Μαρία Ν. Αγγέλη, αφού δίδαξε το συγκεκριμένο απόσπασμα, παρότρυνε τους μαθητές και μαθήτριες να μελετήσουν ολόκληρο το βιβλίο του Καζαντζάκη. Τα παιδιά συμφώνησαν να παρουσιάσουν αυτό το βιβλίο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ανέλαβαν, επίσης, να γράψουν μια εργασία με θέμα: «Ο Ζορμπάς και οι γυναίκες…»
Οι τρεις καλύτερες θα σταλούν στον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ, ο οποίος θα επιβραβεύσει τα παιδιά, όπως τους υποσχέθηκε κατά την επίσκεψη, διάλεξη και συζήτηση στο 2ο Γυμνάσιο στις 24 Οκτωβρίου 2019.
• Τρίκαλα, Μουσικό Σχολείο, 24 Μαρτίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και οι νέοι» και μουσικό πρόγραμμα. Ιρλανδία
• Δουβλίνο, Ελληνική Κοινότητα, Ελληνικό Σχολείο, 8 Φεβρουαρίου: Η Βασιλική Πλούμπη, φιλόλογος και ο Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσουν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ιταλία
• Μπολώνια, Κλασικό Λύκειο Minghetti, Φεβρουάριος. Η Gilda Tentorio, πρόεδρος του ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ θα μιλήσει με θέμα: «Ο Καζαντζάκης μεταφραστής του Δάντη». Συνδιοργανώνεται με την ελληνική κοινότητα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Διδακτωρική διατριβή

Ο Μάλαμας Καρύδας, τοπικός αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει στο ΑΠΘ διατριβή με θέμα: «Οι φιλοσοφικές και φιλολογικές διαστάσεις της δοκιμιακής γραφής του Καζαντζάκη».

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Κομοτηνή, 13 και 14 Μαρτίου,
«Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έθνους».

Οργανώνεται από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη ΔΕΦΝΚ.
Τέλη Δεκεμβρίου 2019, έγιναν δεκτές οι ακόλουθες συμμετοχές. Ο πλήρης κατάλογος θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες της ΔΕΦΝΚ και του Πανεπιστημίου.
• Αγάθη Μαρκάτη, Δρ Φιλοσοφίας, Πανεπιστημιακός, Αθήνα: «Bergson-Nietzsche-Καζαντζάκης: εκλεκτικές συγγένειες».
• Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη: «Ο Βουδισμός και η ινδική παράδοση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».
• Φούκουντα Κόσουκε, Μελετητής του Νίκου Καζαντζάκη, Κιότο: « Νίκος Καζαντζάκης: Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία και την Κίνα».
• Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Ελευθέρου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Βρυξέλλες: «Η στροφή του Καζαντζάκη προς τον σοσιαλισμό».
• Μιχάλης Πάτσης, Δρ Φιλοσοφίας, συγγραφέας, Αθήνα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο σύνορο κομμουνισμού και μετακομμουνισμού».
• Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής ελληνισμού, Γενεύη: «Η έλξη της Ανατολής: Κεντρική Ασία και Αραβο-αφρικανικός κόσμος».

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ

Αργεντινή
• Μπουένος Άιρες, Πολιτιστικό Κέντρο Cooperación, 15 Νοεμβρίου 2019. Διαλέξεις με μεγάλη επιτυχία με θέμα: «Νίκος Καζαντζάκης, η κραυγή της ελληνικότητάς του στον Αλέξη Ζορμπά» και «Το θεατρικό έργο του Καζαντζάκη και η Λατινική Αμερική» από την καθηγήτρια Cristina Quiroga και την Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρο του Συλλόγου «Νόστος» και του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών και άλλων σημαντικών επιστημονικών φορέων. Μετά τις διαλέξεις, παρουσιάστηκε σε μορφή μουσικού θεάτρου η παράσταση του έργου «Zorba el Griego».

Βέλγιο
• Λιέγη, 30 Ιανουαρίου. Προσκεκλημένος από τους Συλλόγους «Hélios» και «Liège-Athènes du Nord», ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και η Ευρώπη».

• Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου. Εκδήλωση του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ στο Βέλγιο που θα περιλαμβάνει χαιρετισμό του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονυσίου Καλαβρέζου και διαλέξεις του Λάμπρου
Κουλουμπαρίτση και του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική».

Βραζιλία
• Σάο Πάολο, 8 Δεκεμβρίου 2019. Το δραστήριο τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ έλαβε μέρος στο Φόρουμ του Συλλόγου «Atene». Τα μέλη διάβασαν κείμενα του Καζαντζάκη για τον Διόνυσο. Η Ασπασία Παπαζανάκη έδωσε διάλεξη για την διχοτομία Απόλλων και Διόνυσος στο μυθιστόρημα Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Ελβετία
• Λουγκάνο. Μετά την αποτυχία του λιγνιτωρυχείου στη Στούπα, ο Καζαντζάκης φτάνει το 1918 στη Ζυρίχη. Τον φιλοξενεί ο φίλος του Γιάννης Σταυριδάκης, πρόξενος της Ελλάδας. Μαζί με την παιδαγωγό και φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη («Μουντίτα») επισκέφτεται την Ανατολική Ελβετία και το Τιτσίνο. Διαμένουν στην Γκάντρια κοντά στο Λουγκάνο. Το 2015 η ΔΕΦΝΚ τοποθέτησε μία αναμνηστική πλάκα. Η «Rivista di Lugano», του Αυγούστου 2019 δημοσίευσε αυτή την πλακέτα. Ο Καζαντζάκης είναι πλέον γνωστός στην Ιταλόφωνη Ελβετία.
• Γενεύη. Το Ελβετικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ ετοιμάζει εκδήλωση βασισμένη στο μυθιστόρημα Όφις και κρίνο.

Ελλάδα
• Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου και Γρεβενά, 9 Φεβρουαρίου. Η Έλενα Αβραμίδου, καθηγήτρια Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιου του Πεκίνου και Πρόεδρος του Κινέζικου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, παρουσίασε ενώπιον πολυπληθούς κοινού το βιβλίο της «Νίκος Καζαντζάκης, η απω-ανατολική ματιά».

• Ηράκλειο, Λέσχη Ανάγνωσης. Οι Κατερίνα Ζωγραφιστού, Σοφία Νταλαμπέκη και Μαρία Ζαχαριάκη θα παρουσιάσουν στις 29 Ιανουαρίου το μυθιστόρημα Ο Τελευταίος Πειρασμός και τον Απρίλιο τον Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.
• Καρδίτσα, 24 Μαρτίου. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη για την «Ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη» και του Τάσου Λεύκα, προέδρου της ΠΕΛ «Γύρω από τον Καζαντζάκη». Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των βιβλίων «Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία» από την φιλόλογο Κατερίνα Σταθοπούλου και «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» από τον Απόστολο Ζώη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ. Η Ελένη Τσιρογιάννη, ποιήτρια, τοπική αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ, θα συντονίσει την εκδήλωση.

• Θεσσαλονίκη, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μας πληροφόρησε ότι η Έκθεση, προγραμματισμένη αρχικά από τις 7 μέχρι τις 10 Μαΐου 2020 θα λάβει χώρα από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι την 1 Νοεμβρίου 2020.

Ελβετία
• Γενεύη, κατοικία του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας, 5 Μαρτίου 2020. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μέση Ανατολή». Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ (15-21 Φεβρουαρίου 2020). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελβετικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, που προεδρεύει η Rozmi Pahlisch.

Ιρλανδία
• Δουβλίνο, 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Εκδήλωση από την Ελληνική κοινότητα και την ΔΕΦΝΚ.

Ισραήλ και Παλαιστίνη
• Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Ράμαλα, Τελ Αβίβ, Φεβρουάριος. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη. Ευχαριστούμε τις γαλλικές και ελληνικές αρχές για την υποστήριξή τους.

Καναδάς
• Οττάβα, 12 Ιανουαρίου. Συστατική Γενική Συνέλευση του νέου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Συγχαίρουμε θερμά την Κατερίνα Δημητρίου, συντονίστρια.
• Τορόντο. Το δυναμικό αυτό τμήμα που προεδρεύει η Βούλα Βέτση μας κοινοποίησε τον κατάλογο των εκδηλώσεών του για το 2020.
• Οττάβα, 16 Φεβρουαρίου 2020. Το νέο Τμήμα παρουσίασε στο Σύλλογο Κρητών ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καζαντζάκη.
• 26 Μαρτίου 2020: – Εντυπώσεις απο το έργο Ταξιδεύοντας Ισπανία, από τη φίλη Αγγελική Γουναροπούλου.
• 29 Απρίλη 2020: – Ψυχολογική Ανάλυση χαρακτήρων του έργου Καπετάν Μιχάλης, από τη Ψυχολόγο Μαίρη Κωνστανταρέα.
• 28 Μαΐου 2020: – Φιλοσοφική Σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη μέσα απο την Ασκητική, από τη Φιλόλογο Χρύσα Μυλοπούλου.
• 25 Ιουνίου 2020: – Μορφές «Ελευθερίας» στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, από τη Πρόεδρο του Τμήματος Βούλα Βέτση.
• 24 Σεπτεμβρίου 2020: – Η θέση της Γυναίκας στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, από τη φίλη Βίκυ Καρπέτα.
• 29 Οκτωβρίου 2020: – Ταξιδεύοντας Μεσόγειο (Μορέας-Αίγυπτος-Ισραήλ), από τη φίλη Μαίρη Σαράμπαλου.
• 26 Νοεμβρίου 2020: – Γιατί ο Καζαντζάκης μελετάται ακόμη και σήμερα? από το φίλο μας Σπύρο Παράσχη.
• 17 Δεκεμβρίου 2020: – Ερωτήματα (Φιλοσοφικά/Κοινωνικά ) που παρουσιάζονται στο έργο του Καζαντζάκη, από τη φίλη Φωτεινή Χατζηνικολάου.

Κούβα
• Σαντιάγο. Το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, που προεδρεύει η Dianelis Zaldivar, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Δημιούργησε μία σελίδα facebook «Sociedad Amigos Nikos Kazantzaki. Santiago de Cuba» και οργάνωσε στις 20 και 28 Φεβρουαρίου 2020 προβολή της ταινίας «Ο Τελευταίος πειρασμός του Χριστού».

ΤΕΧΝΕΣ

• Το 1918, το Μέγαρο Μουσικής παρουσίασε το «Φτερωτό Άλογο» σαν έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η ΔΕΦΝΚ διαμαρτυρήθηκε επίσημα στη διεύθυνση του Μεγάρου, διότι ο Καζαντζάκης δεν έγραψε ποτέ τέτοιο
έργο. Φέτος το Μέγαρο παρουσιάζει εκ νέου το «Φτερωτό Άλογο» σβήνοντας το όνομα του Καζαντζάκη. Ήταν καιρός να αναγνωρίσει το Μέγαρο το λάθος του.
• Ο Σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, μετά την «Δικιά μας Μαρία Κάλλας», γύρισε στη Μάνη νέο φιλμ με τίτλο «Βίος και Πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά. Μια ταινία ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα». Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Καλαμάτα στις 23 Φεβρουαρίου.

• Ο Κρητικός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης μετά την επιτυχία του «Νησιού» θα αρχίσει το 2020 τα γυρίσματα του νέου του φιλμ «Ξανασταυρώνεται». Η ταινία «είναι μια αλληγορία για την απάθεια της σύγχρονης κοινωνίας μπροστά στη διαφθορά και την υποκρισία».

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ

Ο κορονοϊός δεν μας επέτρεψε δυστυχώς την οργάνωση πολλών εκδηλώσεων που είχαμε προγραμματίσει. Ωστόσο, χάρη στην επιμονή των φίλων μας και στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες – εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες – να προβάλουμε το έργο του συγγραφέα μας, κυρίως στο Μόντρεαλ, την Οττάβα, το Μπουένος Άιρες, το Αγρίνιο (Ελλάδα), τη Μαδρίτη και να πραγματοποιήσουμε με τηλεδιάσκεψη δύο συνέδρια στο Κυότο (Ιαπωνία) και στην Κομοτηνή (Ελλάδα).
Το άλλο μεγάλο γεγονός των επόμενων μηνών είναι η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στο Μόντρεαλ στις 17 Οκτωβρίου 2020.
Η επιθεώρηση «Le Regard crétois / Κρητική ματιά» κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1990. Το επόμενο τεύχος του Δεκεμβρίου 2020 περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα του Καζαντζάκη και μελέτες εξαιρετικών μελετητών.
Ανάμεσα στις νέες δημοσιεύσεις αναφέρουμε και δύο ανέκδοτα έργα του συγγραφέα μας: Ημερολόγιο του Αγίου Όρους και Ο Ανήφορος.
Τέλος, αναφέρουμε την συνεχιζόμενη εκτίμηση για τον Καζαντζάκη από ένα ποικίλο κοινό (πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στην Ελλάδα, δηλώσεις καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, αθλητών….)

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

Η εφημερίδα της Αθήνας «Έθνος» δημοσίευσε την 1η Απριλίου 2018 τα αποτελέσματα μια έρευνας της Kapa Research και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μεταξύ 12.000 Ελλήνων της διασποράς. Στο ερώτημα: «Όταν σκέφτεστε την Ελλάδα, ποιοι καλλιτέχνες και συγγραφείς σας έρχονται στο νου;», 33% επέλεξαν τον Καζαντζάκη και 32% τον Καβάφη.
Η Εταιρεία ProRata οργάνωσε από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου 2020 μια πανελλήνια έρευνα για τις 35 «σπουδαιότερες» προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν άτομα άνω των 17 ετών. Ανάμεσα στους συγγραφείς, τη δεύτερη θέση κατέχει ο Καζαντζάκης μετά τον Οδυσσέα Ελύτη.
Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Corriere de la Serra» της 28ης Ιουνίου 2020, ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Olivier Guez προτείνει το μυθιστόρημα Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη ανάμεσα στα 10 βιβλία που θα έπρεπε να διαβαστούν το καλοκαίρι.
Τέλος, διαβάζουμε καθημερινά στις ελληνικές εφημερίδες ότι μια πληθώρα συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών, αθλητών, πολιτικών, δημοσιογράφων αναφέρουν τα βιβλία του συγγραφέα μας και αποσπάσματα από τα έργα του.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 23 ΚΑΙ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

«Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έργου»
Διοργανώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Τ.Γ.Φ.Π.Π.Χ.) και ΔΕΦΝΚ.

ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ, ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ, ΠΑΤΡΑ

https://youtu.be/n1FW_arpHZA

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ) ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, το Ελληνικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ πραγματοποίησε την Γενική του Συνέλευση και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1. Προτεραιότητες για τα επόμενα έτη
– Εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, σε σχολεία, συνοικίες, χωριά σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, Περιφέρεια, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους.
– Ημερίδα με θέμα: «Πώς οι σύγχρονοι Κρήτες συγγραφείς αντιμετωπίζουν το έργο του Καζαντζάκη».
– Συνέδρια με θέματα: «Καζαντζάκης και φύση» και «Καζαντζάκης ταξιδευτής».
– Ενίσχυση της Λέσχης Ανάγνωσης, που λειτουργεί από το 2018 στο Ηράκλειο από τη Τοπική Επιτροπή Νομού Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ.
– Προβολή της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard crétois / H Κρητική ματιά, η οποία δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 1990, στα γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει ανέκδοτα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, ξεχασμένα ή αδημοσίευτα ακόμα, αξιόλογες μελέτες, μαρτυρίες, ανέκδοτες φωτογραφίες κ.ά.
– 2021, 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία: Οργάνωση πολλών εκδηλώσεων στην Κρήτη με βάση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης και υποστήριξη της Όπερας για το ομώνυμο μυθιστόρημα που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕΚ με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.

2. Αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Εξελέγησαν ομόφωνα και παμψηφεί:
– Πρόεδρος: Σήφης Μιχελογιάννης, πρώην Βουλευτής – νομικός, Χανιά.
– Α΄ Αντιπρόεδρος: Νίκος Χρυσός, συγγραφέας (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Αθήνα, με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου.
– Γενική Γραμματέας: Σοφία Νταλαμπέκη, μαθηματικός, ειδική στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, Ηράκλειο.
– Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Ζαμπία Αγριμάκη, ιστορικός, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθήνα, με καταγωγή από το Ηράκλειο.
– Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας: Χρυσούλα Αγογλωσσάκη, ποιήτρια, Αθήνα, με καταγωγή από τις Αρχάνες.

3. Αποφάσεις για την Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ, που θα συγκληθεί στο Μόντρεαλ στις 17 Οκτωβρίου 2020:
Απονομή ειδικών διακρίσεων:
– Μουσείο Καζαντζάκη.
– Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
– Λέσχη Ανάγνωσης Έργων Ν. Καζαντζάκη, Ηράκλειο.
– Αντωνία Μαρμαρέλη, Λυκειάρχη και Δέσποινα Πιταροκοίλη, Φιλόλογο, Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.
– Α’ και Β’ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου των σχολικών ετών 2018-19 και 2019-20.

Επανεκλογή
1.Του Σήφη Μιχελογιάννη, πρώην Βουλευτή – νομικού, Χανιά και
2.Της Κατερίνας Ζωγραφιστού, καθηγήτριας γαλλικών, υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Montpellier, Ηράκλειο, ως μέλη της νέας Συντονιστικής Επιτροπής (Κεντρικό όργανο της ΔΕΦΝΚ, που εδρεύει στη Γενεύη).

Εκφράζουμε σε όλους τα θερμά μας συγχαρητήρια.

2020- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ

31 Ιανουαρίου 2020 «Ανακαλύπτοντας τις πτυχές του χρέους στα έργα του Καζαντζάκη» από την Ευαγγελία Τσαλκίδου, (φιλόλογος), αντιπρόεδρος του Τμήματος Μοντρεάλ, OASIS SAINT MARTIN
21 Φεβρουαρίου 2020: «Η έκφραση της Ελευθερίας στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη» από την Ελευθερία Μπαμιατζόγλου, (Φιλόλογος), Τμήμα Μοντρεάλ, OASIS SAINT MARTIN
8 Μαρτίου 2020: «Πάνω απ’όλα το έργο» Προβολή ταινίας συζήτηση ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ
3 Απριλίου 2020: «Τα αυθεντικά ερωτήματα του Νίκου Καζαντζάκη» Αντώνης
Χουντάλας (ηλεκτρονική παρουσίαση)
6 Ιουλίου 2020 « Συνακροατές με τον Γκρέκο- Βαδίζοντας στην κόκκινη γραμμή του Καζαντζάκη» από Χρυσούλα Πετιμεζά ( Εκπαιδευτικός) Πρόεδρος Τμήμα Μοντρεάλ, OASIS SAINT MARTIN, Παρουσίαση στο πάρκο, BERNARD LANDRY, LAVAL


10 Αυγούστου 2020 Μερος 2ο «Η συνέχεια της κόκκινης γραμμής- Βαδίζοντας στ’αχνάρια» Ειρήνη Τουρκομανώλη, (Εκπαιδευτικός), PARK GOUIN, ΜΟΝΤΡΕΑΛ

23 Οκτωβρίου 2020 Μερος 3ο «Η συνέχεια της κόκκινης γραμμής- Βαδίζοντας στ’αχνάρια» Ειρήνη Τουρκομανώλη, (Εκπαιδευτικός), Ηλεκτρονική παρουσίαση
27 Νοεμβρίου 2020 «Η γυναίκα στο έργο του Καζαντζάκη» ΄Αρτεμις Λαγοπούλου ( Δημοσιογράφος, Θέατρο)

NOΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ: ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.
ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ,
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)

Κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μπίζος, ο γνωστός δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριν Ραμαπόζα, χαιρετίζοντας τον μεγάλο αυτόν υπερασπιστή των καταπιεσμένων δήλωσε:

«Έπεσε ένα αξιοσέβαστο δένδρο, ένα δένδρο που προσέφερε σκιά στους πατριώτες αυτής της μεγάλης χώρας, αλλά επίσης και στους φτωχότερους και στους πλέον ευάλωτους».
Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γιώργος Στασινάκης, είχε την τιμή να τον συναντήσει πολλές φορές και θυμάται:

«Το 2001, συναντάω για πρώτη φορά τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Μπίζο, τον πολύ γνωστό δικηγόρο του Nelson Mandela, έναν άνθρωπο εξαιρετικής πνευματικής εντιμότητας. Μου μιλά για τις συνθήκες της αναχώρησής του από την Ελλάδα το 1941, με βάρκα μαζί με τον πατέρα του σε ηλικία 14 ετών. Η βάρκα καταλήγει στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια, εγκαθίσταται στη Νότιο Αφρική, όπου σπουδάζει νομικά και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας ακέραιος άνθρωπος, θαρραλέος αγωνιστής, ένας από τους ελάχιστους λευκούς που πάλεψε ενάντια στο απαρτχάιντ. Θυμάται το κλίμα της εποχής, τα προσωπικά κι επαγγελματικά προβλήματα που του προκάλεσαν οι πεποιθήσεις του, την ίδρυση το 1974 μιας φημισμένης Σχολής, του SAHETI (South African Hellenic Educational and Technical Institute, Νοτιοαφρικανικό Ελληνικό Εκπαιδευτικό και Τεχνικό Ινστιτούτο).

Το 2012, χάρη στον Γιώργο Μπίζο, συναντώ τη Ναντίν Γκόρντιμερ, μεγάλη αγωνίστρια κατά του απαρτχάιντ, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1911. Και οι δύο εκφράζουν τον θαυμασμό τους για το έργο του Καζαντζάκη, υπογράφουν την Διεθνή αίτηση της ΔΕΦΝΚ για την επανέκδοση των έργων του μεγάλου Κρητικού και γίνονται αυθόρμητα μέλη της.

Στις επόμενες συναντήσεις μας, το 2015 και 2017, μου εκφράζει τις ανησυχίες του για την εξέλιξη της κατάστασης στη Νότιο Αφρική. Οι φόβοι του δυστυχώς βεβαιώθηκαν, διότι οι διάδοχοι του Μαντέλα ξέχασαν τους αγώνες τους, τις υποσχέσεις τους και ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τα προσωπικά συμφέροντα και τη διαπλοκή. Η πάλη ξεχάστηκε. Ίσως αυτό είναι το πεπρωμένο των επαναστάσεων; Του αναφέρω μία δήλωση του Καζαντζάκη το 1929 για την εξέλιξη της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία:

«Η πραγμάτωση του ιδανικού ελάττωσε την ψυχή του αγωνιζόμενου για το ιδανικό, οι ψυχές φτάνοντας σε μία ισορρόπηση που τους φαίνεται βολική, δε θέλουν πια να προχωρέσουν. Οι επαναστάτες έγιναν βολεμένοι, οι βολεμένοι γρήγορα καταντούν συντηρητικοί και σιγά σιγά οι συντηρητικοί γίνουνται αντιδραστικοί».

Συμφωνεί με αυτή την τοποθέτηση. Μου επιβεβαιώνει κάθε φορά τον μεγάλο του θαυμασμό για το έργο του Καζαντζάκη, του οποίου διάβασε όλα τα βιβλία και τον επηρέασαν πολύ στη ζωή του. Το 2013, η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ, που συνέρχεται στη Μελβούρνη, τον ανακηρύσσει επίτιμο μέλος. Μια μικρή ανταμοιβή για μια μεγάλη προσωπικότητα».


Γιοχάνεσμπουργκ, 2012: Ο Γιώργος Στασινάκης με τον Γιώργο Μπίζο

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2020, ΚΙΟΤΟ, ΕΤΗΣΙΟ (ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

1) Σάτο Γιόσικι (SATO Yoshiki), Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Policy Studies του Πανεπιστημίου Ντόσισα, Η πολιτική και κοινωνική διαίρεση στο Ελληνικό Κράτος
– « Ο Εθνικός Διχασμός » και Ο Νίκος Καζαντζάκης –

2) Σόνοχαρα Τέτσουγια (SONOHARA Tetsuya), Μεταφραστής
Μεταφράζοντας τον «Καπετάν Μιχάλη»

3) Γιοσικάουα Χιροάκι (YOSHIKAWA Hiroaki), Υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα της Ιαπωνολογίας του The Graduate University for Advanced Studies / Μέλος της Japan Society for the Promotion of Science
Ο Καζαντζάκης και ο Ιστράτι μέσα στο σοβιετικό διεθνές δίκτυο

4) Κόσουκε Φουκούντα (FUKUDA Kosuke), Επισκέπτης ερευνητής στο Φιλοσοφικό Τμήμα στο ΑΠΘ.
Ο Καζαντζάκης και η Ιαπωνία.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, δημοσιεύθηκε έρευνα της Εταιρείας «Prorata” με το ερώτημα ποιες θεωρούνται οι σημαντικότερες προσωπικότητες της Νεότερης Ελλάδας στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, της ιστορίας και του αθλητισμού. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες χάρισαν στην Κρήτη την πρωτιά στο χώρο της ζωγραφικής με πρώτο τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (51%), της πολιτικής με πρώτο τον Ελευθέριο Βενιζέλο (56%), της μουσικής με τους Μάνο Χατζηδάκη (62%) και Μίκη Θεοδωράκη (59%) κρητικής καταγωγής και οι δυο και στο χώρο της λογοτεχνίας με τον Νίκο Καζαντζάκη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με 40%, ενώ το προβάδισμα έχει ο Οδυσσέας Ελύτης με 52%. Φυσικά, ο Θ. Κολοκοτρώνης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) από τον χώρο της ιστορίας.

Θα επικεντρώσω τα σύντομα σχόλια μου στα αποτελέσματα που αφορούν τη λογοτεχνία. Οπωσδήποτε τα ονόματα που αναφέρονται πάνω στον πίνακα με τα ποσοστά είναι εξαιρετικά σημαντικά. Τα παραθέτω όλα: Ο. Ελύτης, Ν. Καζαντζάκης, Κ. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Δ. Σολωμός, Α. Παπαδιαμάντης Κ. Παλαμάς, Π. Δέλτα, Κ. Βάρναλης. Όλοι αυτοί οι ποιητές και συγγραφείς άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας. Συγκρίσεις ανάμεσά τους, ίσως δεν πρέπει να γίνονται, γιατί πρόκειται για διαφορετικούς δημιουργούς που ο καθένας έδωσε ένα έργο με την προσωπική του σφραγίδα. Άλλωστε πρωταθλητισμός στην τέχνη δεν υπάρχει.

Ανάμεσα τους υπάρχουν δυο νομπελίστες ποιητές. Ο Ελύτης και ο Σεφέρης. Κι αν η μικροψυχία κάποιων το είχε επιτρέψει, ο Ν. Καζαντζάκης θα είχε χαρίσει στην πατρίδα μας ένα τρίτο Νόμπελ. Κρίμα!! Απ’ ότι φαίνεται όμως το έργο του έχει κερδίσει πολλά βραβεία στις καρδιές και στην αναγνωστική προτίμηση των Ελλήνων. Αναφέρομαι μόνο τους Έλληνες, μιας και η δημοσκόπηση αφορά την Ελλάδα. Όμως ο Καζαντζάκης έχει κατακτήσει και το διεθνές κοινό με την υπέροχη πένα του. Έχει χιλιάδες πιστούς αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στις πολύ καλές μεταφράσεις των έργων του σε πάρα πολλές γλώσσες.

Για εμάς τους Κρητικούς, Θεοτοκόπουλος-Βενιζέλος-Καζαντζάκης είναι κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητάς μας. Το λέει ψιθυριστά η μαντινάδα

«Κρήτη δε θα σ’ αφήσουνε ο χρόνος να σε φθείρει

ο Καζαντζάκης κι οι νεκροί απού ’ναι στ’ Ακρωτήρι.»

Κατερίνα Ζωγραφιστού
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Στα πλαίσια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Επικοινωνία, Πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΙΑΚΕ) καιπραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου 2020, βραβεύτηκε η εισήγηση της Υπ. Δρ Κ. Ζωγραφιστού, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ καιτης Δρ. Α. Δρακούλη, μέλους της τοπικής επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ,με θέμα: «Η ανάγνωση της λογοτεχνίας ως ισχυρό μέσο επίτευξης “αποτελεσματικής” μάθησης». Η μελέτη κατέγραψε την πορεία του πρωτότυπου διδακτικού-μαθησιακού εγχειρήματος «Διαβάζοντας Καζαντζάκη στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση» και κατέδειξε ότι η αξιοποίηση της Λέσχης Ανάγνωσης των έργων του παγκοσμίου κύρους Κρητικού συγγραφέα, ως μέσου μάθησης με υποκατάσταση, οδήγησε τους συμμετέχοντες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε “αποδοτική” μάθηση σε γνωστικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αναλύθηκαν, επίσης, τα μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία επιτεύχθηκαν και προτάθηκε η περαιτέρω αξιοποίηση του των έργων της πεζογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση.

Στο εν λόγω εγχείρημα, το οποίο διοργανώνει τα δύο τελευταία χρόνια η τοπική επιτροπή Ηρακλείου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, συμμετέχει ομάδα ενηλίκων μαθητών (Α’ και Β’ τάξη) του Γενικού Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους κ. Δέσποινας Πιταροκοίλη και την υποστήριξη της διευθύντριας του Λυκείου κ. Αντωνίας Μαρμαρέλη οι οποίες υλοποιούν στο σχολείο τους εξαιρετικές παιδευτικές πρωτοβουλίες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Στο ένθετο La Lettura της εφημερίδας Corriere della Sera (της 28ης.06.2020, σελ.2) o διάσημος Γάλλος συγγραφέας Olivier Guez επιλέγει 10 βιβλία για το καλοκαίρι, τα οποία πρέπει κάποιος να διαβάσει αν θέλει να αισθάνεται Ευρωπαίος πολίτης. Πρώτο στη λίστα είναι… ο Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη (μεταξύ άλλων προτείνονται ο Ivo Andric και η Virginia Woolf). Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

«Όλοι έχουν δει την ταινία στην οποία ο Anthony Quinn χορεύει, όμως ποιος έχει διαβάσει το αριστούργημα του Καζαντζάκη; Το βιβλίο Ζορμπάς αφηγείται τις περιπέτειες δύο αντιφατικών χαρακτήρων στην Κρήτη: του αφηγητή που είναι ένας ανήσυχος συγγραφέας/μηχανικός και του Ζορμπά, «ενός πανύψηλου ξερακιανού» με μάτια «περγελαστικά, θλιμμένα, ανήσυχα, όλο φλόγα». Ο Ζορμπάς έχει γοργό, ευκίνητο περπάτημα, παίζει σαντούρι και κατάγεται από ένα χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου. Είναι πολυταξιδεμένος, ένας «καλοζωισμένος Σεβάχ Θαλασσινός», ένας ημίθεος. Σ’ όλη τη ζωή του, “έπεφτε με τα μούτρα”στη δουλειά, στο κρασί και στον έρωτα.

Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί στο κατάστρωμα ενός φέριμποτ στο ενδιάμεσο δύο ηλιόλουστων νησιών του Αιγαίου. Ο αναγνώστης βυθίζεται σε ένα βιβλίο-κόσμο, κατά το ήμισυ ποίηση, κατά το ήμισυ οδύσσεια, το οποίο πραγματεύεται περί του Θεού, των καρπών, του παράδεισου. Θυμάμαι, το βιβλίο το «ρούφηξα»· ήμουν τότε στην Πάρο, δεκαεπτά χρόνια πριν. Σπανίως ένιωσα τόσο μεγάλη χαρά και ενέργεια διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα».

Βραβείο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» ΓΡΑΦΟΥΝ

Το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» μου άρεσε πολύ και με έκανε να θέλω να διαβάσω και άλλα βιβλία του. Η εργασία που έκανα με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα το βιβλίο και ωφελήθηκα πολλά πράγματα από αυτή. Ακόμη γνώρισα και τον κύριο Στασινάκη ο οποίος είναι πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και μου έλυσε κάθε απορία που είχα σχετικά με τον συγγραφέα. Μιλούσε τόσο όμορφα για τον Καζαντζάκη λες και τον ήξερε χρόνια. Τέλος η συμμετοχή μου σε αυτή την εργασία μου έμαθε να διαβάζω πιο προσεκτικά τα βιβλία, να σκέφτομαι και να έχω κρίση. Θα ήθελα στο μέλλον να συμμετάσχω ξανά σε κάτι παρόμοιο.

Μαθήτρια του Γ’3
Δήμητρα Πασχέντη

MICHEL PICCOLI ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν πρόσφατα το θάνατο του μεγάλου Γάλλου ηθοποιού Michel Piccoli.
Αναφέρθηκαν στη σημαντική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Δεν ανέφεραν όμως ένα ενδιαφέρον γεγονός. Το 1948, σε ηλικία 23 ετών έλαβε μέρος σε μία παράσταση στο Παρίσι της τραγωδίας του μεγάλου Κρητικού «Ιουλιανός ο Παραβάτης».
Το έργο παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη Γαλλία. Παραθέτουμε φωτογραφία και αφίσα της παράστασης. Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Καζαντζάκης χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ν. Καζαν».

Η Ελένη Καζαντζάκη θυμάται με συγκίνηση αυτή την παράσταση στο βιβλίο της «Ο Ασυμβίβαστος» (Εκδόσεις Καζαντζάκη, Αθήνα, 1977): «Πρί φύγει από το Παρίσι, ο Νίκος είχε δώσει την άδεια στον Georges Carmier, νέο, γεμάτο φλόγα ηθοποιό και σκηνοθέτη, ν’ ανεβάσει τον «Ιουλιανό τον Παραβάτη» στο διαγωνισμό για τους θιάσους των νέων. Παρακολουθεί όλες τις δοκιμές. Παλιά σεντόνια και μερικά μέτρα τσίτι από την Ελλάδα, που η κυρία Carmier έβαψε μόνη της, έντυσαν τον αυτοκράτορα, το Δεσπότη και τους πολεμιστές τους… Σε μιά μικρή αίθουσα, παρακολουθήσαμε την γενική δοκιμή. Ο Νίκος όμως έφυγε, δίχως να περιμένει την πρεμιέρα. Όσο για μένα, έφυγα μετά την πρεμιέρα για το Εβιάν».

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ 15ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΓΣ)
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΜΟΝΤΡΕΑΛ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 τελέστηκε το τρισάγιο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, με την ευκαιρία της 63ης επετείου του θανάτου του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή. Έγινε σε στενό κύκλο προσώπων, λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον covid 19.

Ορισμένοι άνθρωποι αδίκησαν τον Καζαντζάκη όσο ζούσε. Του στερήσαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τον θεώρησαν άθεο, ενώ ο ίδιος αναζητούσε τον Θεό μια ολόκληρη ζωή. Φοβήθηκαν αυτόν που δεν φοβόταν τίποτα.

Τώρα όμως όλοι ξέρουμε. Ο Καζαντζάκης ήθελε να είναι ελεύθερος. Ήταν έτοιμος για νέες Οδύσσειες. Του δώσαμε τον πηλό και μας έφτιαξε Καρυάτιδες με το λογοτεχνικό του έργο. Έκανε γνωστή την σύγχρονη Ελλάδα στα πέρατα της Γης.

Ο Καζαντζάκης μας έμαθε ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε ακόμη και μπροστά στην άβυσσο . Η μνήμη του είναι αιώνια. Το έργο του είναι αθάνατο.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΟΙ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Στην πλατεία, στο Κρυονέρι της πρωτοπορίας και του πολιτισμού, υπάρχουν δύο προτομές του Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής Χριστοδουλάκη-Καζαντζάκη. Το Κρυονέρι είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του και των ευτυχισμένων παιδικών χρόνων του μεγάλου συγγραφέα.
Εκεί στην πλατεία θα συνεχίζεται για πάντα η μεταφυσική συνομιλία δυο προσώπων, που τόσο πολύ στερήθηκαν τον μεταξύ τους διάλογο όσο ζούσαν. Και ας ήταν τόσο πολύ αγαπημένοι, η μάνα και ο γιος της, που ήταν και γιος της οικουμένης.
Η αποκάλυψη των προτομών έγινε σε μια τελετή με παρουσία πλήθους κόσμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, στις 20 Οκτωβρίου 2019. Συνδιοργανωτές της τελετής ήταν ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Οι Ασσυρώτοι», με την δραστήρια πρόεδρο του κα Ελένη Βερτούδου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με παρόντα τον πρόεδρο της και πρεσβευτή Ελληνισμού κ. Γιώργο Στασινάκη. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Φωτούλας Χριστοδουλάκη-Σιγανού.
Ήταν πρωτοποριακή η πολιτιστική πρωτοβουλία των ανθρώπων στο Κρυονέρι, να τιμηθεί παράλληλα με τον μεγάλο συγγραφέα και η μητέρα του. Άμεσα τιμήθηκε η μητέρα του και έμμεσα τιμήθηκε το άλλο μισό της Γης και του Ουρανού, με την προβολή μια σχέσης ισότητας, αμοιβαίου σεβασμού και αφοσίωσης.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, παράλληλα με τη λογοτεχνική του προσφορά, που έκανε γνωστή την σύγχρονη Ελλάδα στα πέρατα της γης, παράλληλα με την κληρονομιά ενός ακατάβλητου αγωνιστικού και αντιστασιακού πνεύματος, που είναι το πνεύμα της Κρήτης, μας άφησε και μια τεράστια κληρονομιά πολιτισμού και ανθρωπισμού.
Θερμά συγχαρητήρια στο Κρυονέρι, στο Μυλοπόταμο, στους ανθρώπους της Κρήτης, που ανέδειξαν και πρόβαλαν και αυτή την πλευρά της προσωπικότητας και της προσφοράς του παγκόσμιου και πολυσύνθετου συγγραφέα.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανέκδοτο
– Νίκος Καζαντζάκης: Άγιον Όρος Νβρης – Δβρης 1914. Ημερολόγιο, εκδόσεις Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης, Μυρτιά (στα ελληνικά). Πρόκειται για μια σημαντική δημοσίευση που πρέπει απαραιτήτως να διαβαστεί από όλους τους θαυμαστές του συγγραφέα μας.
Μετάφραση
– Συμπόσιο, από τα ελληνικά στα ιαπωνικά από τον FUKUDA Kosuke, εκδόσεις Kyoryoku – sha, Κυότο.
Μελέτες
– Άλκης Ρήγος: Ο πολιτικός Καζαντζάκης (ελληνικά) εκδόσεις Παπαζήση. Αθήνα.
– Παναγιώτης Δημόπουλος: Φάρος, 18 προσωπικότητες φωτίζουν το δρόμο του αύριο (ελληνικά). Ελληνοεκδοτική, Αθήνα.
– Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων ελλήνων συγγραφέων (ελληνικά), εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα.
Προς έκδοση
– Ο Ανήφορος, ένα ανέκδοτο του Καζαντζάκη, εκδόσεις Καζαντζάκη, Αθήνα.
– Συνομιλίες Καζαντζάκη- Sipriot, μετάφραση από τα γαλλικά της Μαρίας Φλετορίδου, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα.
– Γιώργος Στασινάκης: Δρόμοι ζωής, στα χνάρια του Καζαντζάκη, εκδόσεις Κάπα Εκδοτική, Αθήνα.
– Οδύσεια μετάφραση από τα ελληνικά στα ιταλικά από τον Nicola Crocetti, εκδόσεις Fratrinelli – Crocetti, Μιλάνο.

Στα γαλλικά
• René Bouchet: «Les racines et l’exil» [Οι ρίζες και η εξορία]. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις, Dijon, 2020. Σε αυτό το δοκίμιο, ο φίλος μας René προτίθετε να διακρίνει, στα κύρια έργα του Καζαντζάκη, τα ίχνη μιας πορείας που προσπαθεί να συμβιβάσει την προσήλωση στην καταγωγή του και την επιθυμία του να γυρίζει τον κόσμο. Αυτή η αναζήτηση της ελευθερίας μέσα από τα ταξίδια, προϋπέθετε τη διατήρηση σαν ένα εφόδιο αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει «κρητική ματιά». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δοκίμιο που πρέπει να διαβαστεί.

Στα ελληνικά
• Άλκης Ρήγος: «Ο πολιτικός Καζαντζάκης», Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2020.
• Χρήστος Τσαντής: «Νίκος Καζαντζάκης. Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο», Δοκίμιο, Εκδόσεις Ραδάμανθυς, Χανιά, 2020.
• Δημήτρης Γκιώνης: «Για τέσσερις λόγους…», Εκδόσεις Άγκυρα, Αθήνα, 2020. Ο γνωστός δημοσιογράφος αφιερώνει ένα κεφάλαιο στον Καζαντζάκη και τις γυναίκες του.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Πληροφορίες για το βιβλίο:
https://www.kapaekdotiki.gr/product/giorgos-stasinakis-dromoi-zois/

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Την Παρασκευή 15 Μαίου είχαμε τηλεδιάσκεψη με το συμβούλιο. Λόγω της αδυνατότητας συνάντησης φυσικής παρουσίας σε κοινό χώρο επιλέξαμε να γίνει η συνάντηση μέσα από την πλατφόρμα του MESSENGER. Ήταν όλοι παρόντες. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την Virtual επαφή και συζήτηση και ζήτησαν να επαναληφθεί συχνότερα.
Επίσης έγινε Virtual μελέτη με θέμα «Φιλοσοφικά ερωτήματα του Καζαντζάκη» που παρουσίασε ο Αντώνης Χουντάλας.
Ήταν μια καταπληκτική δουλειά. Ακολούθησε πολύ καλή επικοδομητική συζήτηση.
Λόγω της επιτυχίας και επειδή είναι απρόβλεπτη η λήξη των περιοριστικών μέτρων συζητήθηκαν λύσεις για τη συνέχεια και βελτίωση του έργου μας.
Προτάσεις:

Τηλεδιασκέψεις του συμβουλίου
Μελέτη (Για συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων χρήση πλατφόρμας webex)
Δημιουργία πλατφόρμας από τη ΔΕΦΝΚ για σύνδεση με όλα τα τμήματα.
-Δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής παρουσιάσεων, συζητήσεων δραστηριοτήτων από όλα τα μέλη στον κόσμο
-Κοινοποίηση εκδηλώσεων
-Κοινοποίηση εισηγήσεων
Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου -Τράπεζα υλικού παρουσιάσεων

Επειδή ακυρώθηκε ο χώρος συνάντησής μας, λόγω της εκκρεμούς κατάστασης με τον κορονοιό, η δημιουργία Πλατφόρμας από την ΔΕΦΝΚ είναι απαραίτητη και θα κάνει εφικτή την συνάντησή μας για το Συνέδριο του Οκτώβρη.

ΓΑΛΛΙΑ, ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ
ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μισέλ Ταμιζιέ (Michel Tamisier), πρώην δημάρχου του Καντενέ (Cadenet) στην Προβηγκία της Γαλλίας.

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έλαβε ενεργό μέρος στην αδελφοποίηση του Δήμου του με τον Δήμο «Νίκος Καζαντζάκης» στη Μυρτιά. Επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας παρευρέθηκε στην αδελφοποίηση, επισκέφτηκε το Μουσείο Καζαντζάκη, το χωριό και την Κρήτη. Μία οδός στη Μυρτιά φέρει το όνομα Καντενέ.

Ο τότε δήμαρχος του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης», Ρούσσος Κυπριωτάκης, ανταπόδωσε την επίσκεψη. Με πολλούς δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους έλαβε μέρος στην αδελφοποίηση των δύο Δήμων στο Καντενέ. Παρευρέθηκαν βουλευτές, δημότες και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία. Έκτοτε μία οδός του Καντενέ φέρει το όνομα Νίκος Καζαντζάκης.

Και οι δύο αδελφοποιήσεις είχαν μεγάλη επιτυχία.
Εκφράζουμε στην οικογένειά του και στους φίλους του τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΣΣΑ

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ NICOLA CROCETTI ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απογευμα.

Ο μεταφραστής του Νίκου Καζαντγζάκη Nicola Crocetti θα μιλήσει για το έργο του μεγάλου κρητικού “Οδύσσεια” ενώ ο συγγραφέας Matteo Nucci και ο ηθοποιός Tommaso Spagno θα διαβάσουν μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Ρώμης.

Η μετάφραση, ένας πραγματικός άθλος κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στα ιταλικά από τον μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Νικόλα Κροτσέτι.

Ο Ιταλός εκδότης και ελληνιστής με τις ελληνικές ρίζες και την άσβεστη φλόγα για την ποίηση δηλώνει πολύ χαρούμενος που ένα κοπιώδες έργο ετών επιτέλους κυκλοφόρησε. Οπως σημειώνει, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει τη μετάφραση και άλλα δύο για να την ξανακοιτάξει και να επιμεληθεί την έκδοση.

Πρόκειται όπως τονίζεται για το βιβλίο για έναν ‘’ύμνο στο μεγαλείο του ανθρώπου. Στο εύθραυστο μεγαλείο του ανθρώπου. Η φανταστική συνέχεια του ομώνυμου ομηρικού ποιήματος’’.

Ο Νικόλα Κροτσέτι γεννήθηκε το 1940 στην Πάτρα, όπου και έζησε την παιδική του ηλικία. Το 1945 η οικογένειά του μετακόμισε στην Φλωρεντία, όπου έκανε τις σπουδές του. Έζησε στο Μιλάνο για πολλά χρόνια. Μετέφρασε από τα ελληνικά στα ιταλικά περισσότερες από 60 ποιητικές συλλογές σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Ανάμεσα τους Καβάφη, Ελύτη, Ρίτσο, Σεφέρη, Φωστιέρη.

Εργάστηκε σε κάποιους από τους πιο σημαντικούς ιταλικούς εκδοτικούς οίκους. Πριν από 25 χρόνια δημιούργησε τον δικό του εκδοτικό οίκο (Εκδόσεις Κροτσέτι), ο οποίος είναι τώρα ένας από τους πιο αναγνωρισμένους στην Ιταλία και ειδικεύονται στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Από το 1988 εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό “Poesia”, του οποίου η κυκλοφορία φτάνει τα 20.000 αντίτυπα. Είναι το πιο πετυχημένο περιοδικό ποίησης στην Ιταλία και σ’ όλη την Ευρώπη και δημοσιεύει μεγάλο αριθμό σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

Το 2004 ο Κροτσέτι δημοσίευσε την δίγλωσση έκδοση “Ανθολογία της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης”, με επιμέλεια του Filippomaria Pontani. Το βιβλίο αυτό είναι η πιο πλήρης ανθολογία ελληνικής ποίησης δημοσιευμένης στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει 63 ποιητές, από τον Καβάφη ως τις μέρες μας. Οργάνωσε πολλά φεστιβάλ ποίησης. Ανάμεσα τους, 3 φορές το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Πάρμα, το 2004, 2005 και 2006.

Έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Εκδότη από το Ιταλικό Υπουργείο (Βραβείο Υπουργείου Προεδρίας) και το Βραβείο Μετάφρασης από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.Το 2018 τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

EΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
«LE REGARD CRETOIS / H ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ»

Λόγω των γεγονότων, το τυπογραφείο ανέστειλε τη λειτουργία του. Ως εκ τούτου, η εκτύπωση του τελευταίου τεύχους της επιθεώρησης αναβάλλεται.

Αυτό το περιοδικό δημοσιεύεται από το 1990 στα γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει ανέκδοτα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του Καζαντζάκη και πρωτότυπες μελέτες. Τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσιεύτηκε στα ελληνικά και γαλλικά ένα Ευρετήριο των τευχών 1-40 (1990-2014). Είναι η μοναδική περιοδική έκδοση αφιερωμένη σε έλληνα συγγραφέα και ποιητή.

Η Συντακτική Επιτροπή αποτελείται από εκλεκτούς μελετητές διεθνώς του Καζαντζάκη: Peter Bien (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), Αθηνά Βουγιούκα (Ελλάδα), Yvette Renoux–Herbert (Γαλλία), Helena Gonzalez Vaquerizo (Ισπανία), Margarita Larriera (Ουρουγουάη) και Γιώργος Στασινάκης (Ελβετία).

Περιεχόμενα του τεύχους 47 – Δεκέμβριος 2020

Προλεγόμενα
Κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη
– Τα δύο αδέρφια. Δύο αδέλφια – Γένεση ενός επιλόγου του Hans-Ulrich Seifert. |- Ζορμπάς, ο πόλεμος, η πατρίδα
– Επιστολές στον Börje Knös.
Μελέτες
– René Bouchet: “Ελευθερία ή θάνατος”, ένα μυθιστόρημα για τις ρίζες (στα γαλλικά)
– Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Ο Θεός φταίει που έκανε τον κόσμο τόσο ωραίο. Αλληγορίες από τον Καζαντζάκη (στα ελληνικά).
– Βασίλης Σαμπατακάκης: O Νίκος Καζαντζάκης και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (στα αγγλικά)
– Helena González Vaquerizo: Λαϊκοί μύθοι και παραδόσεις στην “Οδύσεια” του Καζαντζάκη (στα ισπανικά).
Βιβλία
Μεταφράσεις και Μελέτες

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ


Τέλη Σεπτεμβρίου 2019 η ΔΕΦΝΚ αριθμεί 9.144 μέλη που κατοικούν σε 131 χώρες.

 

Νέοι Υπεύθυνοι – Νέα Τμήματα

• Γερμανία, Βερολίνο: Γεωργία Κωνστακοπούλου.
• Ελλάδα, Γύθειο: Παναγιώτα Μένεγα.
• Εσθονία, Kuressaare: Kaarina Rein.
• Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Υόρκη: Ματίνα Δέμελη, Τάμπα: Μανόλης Βεληβασάκης.
• Ιρλανδία, Δουβλίνο: Παντελής Γουλάρας.
• Καναδάς, Οττάβα: Κατερίνα Δημητρίου.
• Καζακστάν, Αλμάτι: Κωνσταντίνος – Κρίστοφερ Δημητρίου.
• Κούβα, Αβάνα: Rosario Parode.
• Μεξικό, Πόλις του Μεξικού: Sara Garcia Pelaez Gruz.
• Τζιμπουτί: Cathérine Stouraitis Mezzedimi.
• Τυνησία, Τύνιδα: Chedia Heddad

Συντονιστική Επιτροπή, νέο μέλος: Απόστολος Ζώης, Τρίκαλα.

Εθνική Γενική Συνέλευση: Ελβετικό Τμήμα, Γενεύη 25 Ιανουαρίου 2020.

Παγκόσμια Γενική Συνέλευση: Θα λάβει χώρα στο Μόντρεαλ στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2020.

• Ιρλανδία, Δουβλίνο, 9 Φεβρουαρίου 2020. Με τη βοήθεια της Ελληνικής κοινότητας, Έλληνες και Ιρλανδοί θαυμαστές του μεγάλου Κρητικού ίδρυσαν παράρτημα της ΔΕΦΝΚ, με
πρόεδρο τον Παντελή Γουλάρα.
• Καναδάς, Οττάβα, 7 Ιανουαρίου 2020. Η δυναμική Κατερίνα Δημητρίου και μία ομάδα λάτρεις του Νίκου Καζαντζάκη ίδρυσαν Τμήμα στην πρωτεύουσα του Καναδά.
Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα έχουν όλη την υποστήριξη της ΔΕΦΝΚ.

Γενική Συνέλευση του Ελβετικού Τμήματος
• Γενεύη, 25 Ιανουαρίου 2020. Έκανε απολογισμό των δραστηριοτήτων του από το 2016 μέχρι 2019 και παρουσίασε τις εκδηλώσεις του τα επόμενα χρόνια. Εξέλεξε νέο Διοικητικό

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ 101 ΧΩΡΕΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ

Αν οι αριθμοί μπορούν να πουν ιστορίες, θα μιλούσαν για το ταξίδι ενός ανθρώπου στον κόσμο για να κάνει γνωστό σε 101 χώρες, στις 5 ηπείρους μέσα σε 30 χρόνια, τις ποικίλες μορφές του έργου ενός μεγάλου και να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του που αντιστέκεται στο χρόνο.

Αυτός ο ταξιδευτής δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και πρεσβευτή του Ελληνισμού Γιώργο Στασινάκη που έρχεται να μοιραστεί με όλους εμάς τις στιγμές που τον σημάδεψαν σ’ αυτό το πολύχρονο ταξίδι,μέσα από το νέο του βιβλίο.

“Οι δρόμοι ζωής-στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989-2019’’, που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, είναι μια μαρτυρία των περιπλανήσεων του σε πολεις, συνοικίες, χωριά, σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα, ναούς,συλλόγους ακόμα και σε φυλακές.

Ένας πραγματικός δρομέας του έργου του μεγάλου συγγραφέα που μπολιάστηκε με περίσσα κρητική “κουζουλάδα” για να ακολουθήσει τα χνάρια του σε χώρες ελευθερες ή μη ελευθερες, αλλά όλες με πλούσιο πολιτισμό και να σπείρει τον λόγο και το έργο του σε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς που πολλοί ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του

Η σχέση με τον Καζαντζάκη, τον “Δάσκαλο” όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος ξεκινά από πολύ νωρίς.

“Προερχόμενος -αναφέρει-από την Ελλάδα, από μια “κλειστή”, όπως θα ‘λεγε ο Henri Bergson, παραδοσιακή κοινωνία, και ζώντας στη Γαλλία, σε μια κοινωνία “ανοιχτή”, η ανάγνωση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη με σημάδεψε βαθιά και σε πολλά επίπεδα.

Η ανακάλυψη διαφορετικών πολιτισμών, λαών και συγγραφέων, ελάχιστα γνωστών ή και άγνωστων για μένα, μου άνοιξε νέους ορίζοντες. Οι ανησυχίες μου βρήκαν απάντηση και η ζωή μου απέκτησε καινούριο νόημα, καθώς αναδύθηκε από μέσα μου ό,τι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τις αληθινές αξίες.

Ακριβώς όπως λέει το απόφθεγμα του Άραβα ποιητή που σταχυολογεί ο Καζαντζάκης: “Η Μέκκα που γυρεύεις βρίσκεται μέσα στην καρδιά σου”. Μου επέτρεψε, επίσης, να είμαι πιο ανεκτικός σε επίπεδο πνευματικό, πολιτικό και πολιτισμικό, ευαισθητοποιημένος ως προς την ανθρώπινη “συνύπαρξη”, υιοθετώντας τελικά τη φράση του Γάλλου συγγραφέα Roger Vaillant: “Μ’ αρέσουν οι γυμνοί άνθρωποι, αυτοί που δεν διακατέχονται απ’ αυτό που κατέχουν”.

Δίπλα στην Ελένη και τον Ανεμογιάννη, όταν δημιουργείται η Διεθνής Ένωση, ο Γιώργος Στασινάκης θα αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προβολή και προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού.

Ο Peter Bien θυμάται

“Έφτασε -γράφει στον πρόλογο του βιβλίου , ο ομότιμος καθηγητής Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, μεταφραστης των έργων του Καζαντζάκη και επιτιμο μέλος της ΔΕΦΝΚ Peter Bien-ο Στασινάκης σε ηλικία συνταξιοδότησης το 2005. Από τότε δραστηριοποιήθηκε ακόμα περισσότερο για την προώθηση του έργου του Καζαντζάκη. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τη νέα ενεργητικότητα του.

Ποιο μέρος να τονίσουμε: τα κείμενα που δημοσίευσε, τη συντακτική του φροντίδα για το ενημερωτικό δελτίο Synthesis και την ειδικευμένη επιθεώρηση Les Regard cretois\Η Κρητική ματιά\ The Cretan clance \La miranda credence, τις διαλέξεις του, τα ταξίδια του,τα συνέδρια που διοργάνωσε, τη συνεργσία του με διάφορους φορείς σε πέντε ηπείρους;’’

Ο γνωστός καθηγητής ξεχωρίζει όμως ένα σημαντικό γεγονός σ’ αυτό το ταξίδι το οποίο και καταγραφει: ’’Ήταν ένα συνέδριο που διοργανωσε η ΔΕΦΝΚ (που σημαίνει, φυσικά, ότι οργανώθηκε κυρίως από τον Στασινάκη, πάντα εννοείται με την βοήθεια των τοπικών φορέων). Έγινε στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά, στις 7 Δεκεμβρίου του 2003. Ήταν τόσο διαφορετικό αυτό το γεγονός επειδή οι εννέα ομιλητές ήταν ξένοι επιστήμονες που απάγγειλαν την διάλεξη τους στα νεοελληνικά.

Οι εθνικότητες τους ήταν αυστραλιανή, αμερικάνικη, γεωργιανή,κινεζική, βραζιλιάνικη, αιγυπτιακή, σέρβικη σουηδική… Η πιο αλησμόνητη ήταν του κυρίου Li Chenggui,του πολύ κεφάτου κινέζου μεταφραστή του Ζορμπά. Μας διηγήθηκε πως η κυβέρνηση του Μάο τον είχε στείλει στην Αλβανία για να μάθει ελληνικά, πως στην Πολιτιστική Επανάσταση ήταν πιο τυχερός από τους άλλους, επειδή αντί να τον στείλουν στα χωράφια όπως άλλους, τον διέταξαν να δουλέψει ως λιμενεργάτης σε ελληνικά καράβια.

Σ’ ένα καράβι βρήκε μια στοίβα με βιβλία κι ανάμεσα τους τον “Ζορμπα”.

Έπρεπε να τα πάρουν οι φρουροί να τα κάψουν εφόσον τα είχε μολύνει ο καπιταλισμός.

Όμως ο κ. Li έπεισε ένα φρουρό να τον αφήσει να κρατήσει τον Ζορμπά αφού ο συγγραφέας του είχε προσκληθεί στην Κίνα από τον Zhou en Lai.

Διαβάζοντας το του έκανε εντύπωση ότι ο ηρωας του βιβλίου απορρίπτει την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Κίνα. Αποφάσισε να μεταφράσει το βιβλίο και προχωρούσε μυστικά, κρύβοντας τα χειρογραφα κάτω από το πάτωμα της καλύβας στην οποία ήταν αναγκασμένος να ζει. Στο τέλος της ομιλίας του στο συνέδριο στην Κρήτη, πρόσφερε στο μουσείο Καζαντζάκη το χειρόγραφο της μετάφρασης του.

Όλοι εμείς συγκινηθήκαμε από την αφοσίωση του στην σοφία του Ζορμπά, μέσα στην τόσο ενάντια ατμόσφαιρα της Πολιτιστικής Επανάστασης’’.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη μετά το “Καζαντζάκης-Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία’’, έρχεται να διορθώσει ορισμένες κακόπιστα εσφαλμένες πληροφορίες για τον Καζαντζάκη, να παροτρύνει τους ακροατές να διαβάσουν τα βιβλία του αλλά και να παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ.

“Το πάθος μου για τον μεγάλο Κρητικό παραμένει αμείωτο”

Οι δυσκολίες σ’ αυτό το δρόμο ήταν πολλές, κοινωνικές, κλιματικές, πολιτικές, ή δικαστικές. Όμως δεν πτοήθηκε γιατί πραγματικά αγαπούσε το έργο του Καζαντζάκη.

‘’Ο περίπλους μου-καταλήγει ο Γιώργος Στασινάκης-τελειώνει εδώ, όχι όμως και οι δρόμοι ζωής-στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη. Το πάθος μου για τον μεγάλο Κρητικό παραμένει αμείωτο, γιατί όπως γράφει ο Χένρι Μίλερ στον Κολοσσό του Μαρουσιού “υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο πλήρεις, τόσο πλούσιοι που δίνονται τόσο απόλυτα, ώστε κάθε φορά που τους αφήνεις, νοιώθεις ότι δεν έχει σημασία αν χωρίζεστε για μια μέρα ή για πάντα.

Έρχονται κοντά σου ξεχειλίζοντας και σε ξεχειλίζουν κι εσένα’’. Δεν σου ζητάνε τίποτα εκτός από την συμμετοχή σου στη δική τους υπεράφθονη χαρά της ζωής’’.

“Απάντησα σε πολλά και εξήγησα την κουζουλάδα μου”

‘’Απάντησα -γράφει ο συγγραφέας, για το πολύχρονο ταξίδι του-σε πλήθος ερωτήσεων, κυρίως για το έργο του, τη σκέψη του, τις ταξιδιωτικές του αφηγήσεις, την καθημερινή ζωή του, την έλλειψη βιβλίων του στα βιβλιοπωλεία, κάποιες κακές μεταφράσεις των έργων του, τους λόγους που δεν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, την πνευματικοτητα του, τις φιλοσοφικές επιρροές του, την ελληνικότητα του τη στάση του αναμεσα στη Δύση και την Ανατολή, τον πραγματικό Ζορμπά, τις σχέσεις του με τις γυναίκες, το νοημα της επιτύμβιας επιγραφής στον τάφο του, τους λόγους για τους οποίους η ΔΕΦΝΚ ιδρύθηκε στη Γενεύη και όχι στην Ελλάδα, τον τρόπο λειτουργίας της ως ανεξάρτητο παγκόσμιο πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοποικού χαρακτήρα.

Τέλος εδωσα απαντήσεις αναφορικά με τους λόγους που με οδήγησαν να γίνω ‘’Δρομέας ‘’ του έργου του μεγάλου Κρητικού και εξήγησα την “κουζουλάδα’’ μου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΟΓΩ COVID-19

Λόγω της διασποράς του κορονοϊού (covid-19) σε όλες τις ηπείρους, η ΔΕΦΝΚ ανέστειλε τις περισσότερες εκδηλώσεις της το πρώτο εξάμηνο, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, Ελλάδα,
ΗΠΑ, Καναδά, Μαρόκο και Τυνησία. Έκανε το αυτονόητο.
Πράγματι, αυτή η πανδημία αφορά όλον τον κόσμο και ο κάθε πολίτης οφείλει να σέβεται χωρίς ενδοιασμούς τις οδηγίες των αρχών, ιδιαίτερα να παραμένει σπίτι του.
Αυτή η κατάσταση δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να σκεφτεί για την έννοια της ζωής, την κοινωνία μας, την προστασία της φύσης, την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη, γενικά τις πραγματικές αξίες.
Είναι θέματα τα οποία ανέφερε ο Καζαντζάκης στα βιβλία του και στην αλληλογραφία του και διατηρούν όλη τους την επικαιρότητα. Θα ήταν χρήσιμο να τα διαβάσουμε ή να τα ξαναδιαβάσουμε.
Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο ακόλουθο απόσπασμα των συνομιλιών που είχε ο μεγάλος Κρητικός το 1957 στο Γαλλικό ραδιόφωνο με τον Pierre Sipriot (μεταφρασμένες από την Μαρία Φλετορίδου θα δημοσιευτούν φέτος από τις Εκδόσεις Καστανιώτη): «Ένας πραγματικός μυθιστοριογράφος δεν μπορεί παρά να ζει στην πραγματικότητα της εποχής του, και ζώντας αυτή την πραγματικότητα, συνειδητοποιεί την ευθύνη του. Προσπαθεί λοιπόν να βοηθήσει τους όμοιούς του να αντιμετωπίσουν και να λύσουν, όσο είναι δυνατόν, τα αγωνιώδη προβλήματα της εποχής του. Ο μυθιστοριογράφος, αν συνειδητοποιεί την αποστολή του, προσπαθεί να ωθήσει την πραγματικότητα να πάρει τη μορφή που του φαίνεται πιο αντάξια του ανθρώπου. Σήμερα, ένας συγγραφέας, αν είναι πράγματι δραστήριος, είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει και ανησυχεί βλέποντας την πραγματικότητα.
Οδηγείται να συνεργάζεται με όλες τις δυνάμεις του φωτός, που επιβιώνουν ακόμα, και να συμβάλει, ώστε το βαρύ πεπρωμένο του ανθρώπου να προχωρήσει λίγο. Αν σήμερα ο συγγραφέας μένει πιστός στην αποστολή του, είναι αγωνιστής… »