Επιλογή Σελίδας
Την αφίσα φιλοτέχνησε η
Ellen Weijers-Γιγουρτάκη
20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Εορτάσαμε, τη χρονιά που πέρασε, την 20ή επέτειο από την ίδρυση της Εταιρείας μας. Αν κατορθώσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των 20 ετών να προωθήσουμε, με επιμονή, σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στις πέντε ηπείρους, είναι χάρη στη βοήθεια και τη συμπαράσταση που δεχτήκαμε από όλα τα μέλη μας και τους συμπαθούντες, από το Mουσείο Νίκου Καζαντζάκη, από τις ελληνικές και γαλλικές αρχές, τους εκπαιδευτικούς, τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, τους τοπικούς άρχοντες, τους ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Οφείλουμε επίσης να στρέψουμε τη σκέψη μας προς τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, και ιδιαίτερα προς την Ελένη Καζαντζάκη, τον Γιώργο Ανεμογιάννη και την Τιτίκα Σακλαμπάνη, στους οποίους θα αποτίσουμε φόρο τιμής στις 14 Δεκεμβρίου 2008.

*

Για λεπτομερέστερα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις παρακάτω ή άλλες εκδηλώσεις (διοργανωτές, ομιλητές, κτλ), σας παραπέμπουμε στο ενημερωτικό δελτίο Synthesis και στη στήλη Παιδεία της ιστοσελίδας μας.


ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής έκθεση βιβλίου, Θεσσαλονίκη 29 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2008


Μέλη της Εταιρείας στο φετινό της περίπτερο


Ημερίδες

• Σητεία, 5 Οκτωβρίου: Διάλεξη της Κλεοπάτρας Πρίφτη Ο Ερωτόκριτος και η Οδύσσεια του Καζαντζάκη



Γιώργος Αγγελάκης, υπεύθυνος της Εταιρείας στη Σητεία, Κατερίνα Ζερβάκη, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, η ομιλήτρια Κλεοπάτρα Πρίφτη και ο Γιώργος Στασινάκης

• Ηράκλειο, 3 Νοεμβρίου: Ο Καζαντζάκης και οι τόποι του



(Πατρίς, 4 Νοεμβρίου 2008)

• Χανιά, 7 Νοεμβρίου: Νίκος Καζαντζάκης και Ελευθέριος Βενιζέλος
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ο Δήμος “Νίκος Καζαντζάκης”, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Δήμου Χανίων. Μίλησαν: Σίφης Μιχελογιάννης, πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος στα Χανιά των φίλων του Καζαντζάκη: “Σχέσεις της πολιτικής με την τέχνη”, Ζωή Μητσοτάκη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων: “Βενιζέλος-Καζαντζάκης: δράσεις ελευθερίας και πολιτικής”, Γιώργος Στεφανάκης, δικηγόρος παρ’Αρείο Πάγο: “Βενιζέλος-Καζαντζάκης: παράλληλοι δρόμοι ή η ανάγκη των μεγάλων ιδανικών”, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας: “Ακρωτήρι και Μαρτινέγκο: παραλληλίες και συμβολισμοί”.


Από την εκδήλωση στα Χανιά, 7 Νοεμβρίου 2008

• Ρέθυμνο, 12 Δεκεμβρίου: συνέντευξη τύπου, ομιλία σε σχολείο και διάλεξη της κυρίας Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Νίκος Καζαντζάκης και Παντελής Πρεβελάκης



Από την εκδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου
Μανώλης Παπυράκης, νομαρχιακός σύμβουλος, η ομιλήτρια, και ο Γιώργος Στασινάκης

Στρογγυλές Τράπεζες

• Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2008: Η ανθρωποθυσία στον «Πρωτομάστορα» του Νίκου Καζαντζάκη και στην παράδοση και λογοτεχνία των Βαλκανικών Χωρών

• Ηράκλειο, 13 Δεκεμβρίου 2008: Η Εταιρεία διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα, με γενικό θέμα «Νέες προσεγγίσεις στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά νέες πτυχές του έργου του Καζαντζάκη μέσα από πρωτότυπες επιστημονικές αναλύσεις. Ομιλήτριες: η Χριστίνα Αργυροπούλου, η οποία ασχολήθηκε με τους πολιτισμικούς κώδικες στο μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», η Κόνστανς Ταγκοπούλου, η οποία επιχείρησε έναν παραλληλισμό μεταξύ Νίκου Καζαντζάκη και Τζέιμς Τζόις και η Αθηνά Βουγιούκα, η οποία ανέπτυξε το θέμα της αφηγηματικής τέχνης στο μυθιστορηματικό έργο του Καζαντζάκη.



Αθηνά Βουγιούκα, Κόνστανς Ταγοπούλου, Χριστίνα Αργυροπούλου και Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή.

Τιμητική εκδήλωση

• Πεζά (Δήμος Νίκος Καζαντζάκη), 14 Δεκεμβρίου 2008


Δημήτρης Ξυριτάκης, Κλεοπάτρα Πρίφτη,
Ρούσσος Κυπριωτάκης και Γιώργος Στασινάκης


Άλλες Εκδηλώσεις



Πολύγυρος, 8 Ιανουαρίου

Λαμία(13/2), Ρέθυμνο(14/2), Ηράκλειο(16/2, 14/4), Άγιος Νικόλαος(15/2), Καλαμάτα(24/2), Πάτρα(25/2), Λάρισα(22/2, 6/4), Θεσσαλονίκη(23/2), Βόλος(12/3), Κόρινθος(22/5), Μαρούσι(25/2), Γλυφάδα(27/2)


Χολαργός, 7 Μαΐου

Ωραιόκαστρο(17/6), Καλαμαριά(18/6), Κρασί(26/7),


Σίφνος, 24 Αυγούστου 2008

• Ηράκλειο, 25 Οκτωβρίου: μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη
• Λάρισα, 4 Δεκεμβρίου, διάλεξη της κυρίας Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Η ποίηση της πραγματικότητας και η πραγματικότητα της ποίησης
• Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου, διάλεξη της κυρίας Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Η ποίηση της πραγματικότητας και η πραγματικότητα της ποίησης


Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2008

• Κόρινθος, 18 Δεκεμβρίου: διάλεξη της κυρίας Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: Ο Καζαντζάκης και η φύση

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

• Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, 4 Δεκεμβρίου 2008: ανάγνωση, από τον Μανόλη Μαραγκούλη, Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξάνδρειας, αποσπάσματος της ταξιδιωτικής διήγησης του Καζαντζάκη που αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Καβάφη.
• Αργεντινή: Μπουένος Άιρες(10/5)
• Αυστραλία, Κουισλάνδη: Coolega(16/2), Gold Coast(13/4, 2/5, 2/8), Μπρίσμπαν (9/11), Σύδνεϋ(2/3, 28/9, 2/11), Αδελαΐδα(3/11), Μελβούρνη(4/11)


Σύδνεϋ, 3 Φεβρουαρίου

• Σίδνεϋ, 2 Νοεμβρίου, διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη στο Περιφεριακό Συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας και Άπω Ανατολής με θέμα: Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Θέμις Καλλός, δημοσιογράφος (Σύδνεϋ), Ιωάννης Ιακώβου, Πρέσβης της Κύπρου (Canberra), Μιχάλης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας (Σύδνεϋ), Βασίλης Τόλιος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (Σύδνεϋ), Λεονίδας Ναούμης, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Brisbane), Γιώργος Στασινάκης, Τάκης Χριστοφής, μέλος της Εταιρείας (Σύδνεϋ)

• Σίδνεϋ, 2 Νοεμβρίου, διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη, με θέμα «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

• Σίδνεϋ, 3 Δεκεμβρίου, διάλεξη του Roderick Beaton, καθηγητή του King’s College (Λονδίνο), με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: ο δημιουργός του Ζορμπά και του Τελευταίου πειρασμού, ύστερα από 50 χρόνια». Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, το Πολιτιστικό Κέντρο Κωστής Παλαμάς και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ευχαριστούμε την ΑΧΕΠΑ και τον καθηγητή Βρασίδα Καραλή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

• Βραζιλία: Σάο Πάολο(15/4, 30/5, 16/8, 20/9)

Σάο Πάολο, 20 Σεπτεμβρίου 2008


Σάο Πάολο, 29-30 Νοεμβρίου 2008


Σάο Πάολο, 29-30 Νοεμβρίου 2008

• Γαλλία: Παρίσι (14 Νοεμβρίου)



Από την εκδήλωση στο Παρίσι: 14 Νοεμβρίου 2008

• Εσθονία: Ταλίν(21/5)
• Η.Π.Α.: Νέα Υόρκη(18/4)
• Ισραήλ: Τελ Αβίβ(6/7, 27/9)


Τελ Αβίβ, 6 Ιουλίου 2008

• Καναδάς: Τορόντο(3/2), Μόντρεαλ(10/2), Granby (28/9)

Τορόντο, 3 Φεβρουαρίου 2008

Μόντρεαλ, 10 Φεβρουαρίου 2008

• Κορέα: Σεούλ(10/7, 30/10: συνέδριο, βλ. Δελτίο Τύπου αρ. 5)
Στις 30 Οκτωβρίου 2008, o Jaewon Yu, καθηγητής του Πανεπιστημίου Hankuk (Τμήμα Ελληνικών Σπουδών) και πρόεδρος του Τμήματός μας (ιδρύθηκε από τον ίδιο στις 10 Ιουλίου 2008), διοργάνωσε ένα σημαντικό συνέδριο στη Σεούλ (Νότια Κορέα). Πολλοί παρεμβαίνοντες μίλησαν για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και για την επίδρασή του στην κορεατική λογοτεχνία. Συμμετείχαν πάνω από 126 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης και ο Πρόξενος της Ελλάδος, ο ορθόδοξος Μητροπολίτης της Κορέας, πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί λογοτεχνίας, άνθρωποι του θεάτρου, εκδότες και όλοι οι φοιτητές νέων ελληνικών του προαναφερόμενου πανεπιστημίου. Το επόμενο έτος θα διοργανωθεί και νέα εκδήλωση. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, βγαίνοντας από την αίθουσα του συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε βιβλία του Καζαντζάκη μεταφρασμένα στα κορεατικά και συγκεντρωμένα σε 30 ολόκληρους τόμους (μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά και Οδύσσεια σε τρεις τόμους, σε σχήμα βιβλίου τσέπης). Και οι 30 τόμοι έχουν εκδοθεί εφέτος, το 2008, από έναν εκδοτικό οίκο της Κορέας που ανέλαβε τη δαπάνη και το ρίσκο για τη μνημειώδη αυτή εργασία. Ύστερα από μια τέτοια πρωτοβουλία στη μακρινή αυτή χώρα, τι περιμένει άραγε ο κύριος Πάτροκλος Σταύρου για να εκδώσει επιτέλους τα Άπαντα του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στα ελληνικά;


• Κύπρος: Λευκωσία(19/5), Γεροσκήπου/Πάφος(20/5)


Λευκωσία, 19 Μαΐου 2008


Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2008

• Μεξικό: Μεξικό(2/2, 23/2, 15/3, 29/5)

• Νορβηγία: Όσλο (18/4, 14/11)

Ομιλία του Βασίλη Σαμπατακάκη, λέκτορα νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο του Lund, Σουηδία, με θέμα: Ανταλλαγή πληθυσμών στην Κρήτη το 1923 στη λογοτεχνία και στη πραγματικότητα. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη από τον Καπετάν Μιχάλη με τη Nikol Konstante, mezzo soprano, και τον Ulf Krupka, στο πιάνο.


Από την εκδήλωση στο Όσλο, 14 Νοεμβρίου 2008

• Ουρουγουάη: Μοντεβιδέο 19, 20, 21 και 22 Νοεμβρίου: Ημερίδες «Νίκος Καζαντζάκης»



• Ρουμανία:
Βουκουρέστι, 19 Ιουνίου 2008


Ο Στέφανος Ταμβάκης,
πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Οι ομιλητές


• Σουηδία: Στοκχόλμη (20 Νοεμβρίου)
• Τουρκία:
Σμύρνη, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ekrem Demirtas (Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης), κος Moro, κα Christine Moro (Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη), Χαρά Σκολαρίκου (Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη), Γεώργιος Στασινάκης και Jean-Luc Maeso (Διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου της Σμύρνης)

• Τσεχική Δημοκρατία: Πράγα(19/1)

Μπόζι Νταρ, 27 Σεπτεμβρίου (παλαιότερα Gottesgab, όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης,
βλ. Περισκόπιο και καλλιτεχνικές δημιουργίες της Ιστοσελίδας μας)


Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου
Ruzena Dostalova (δεξιά)

Dita Vorechovska,
πρόεδρος του Τσέχικου Τμήματος της Εταιρείας


• Χιλή: Σαντιάγκο(25/3) Κύκλος διαλέξεων: 29 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου και 13 Νοεμβρίου (βλ. το πρόγραμμα παρακάτω)