Επιλογή Σελίδας

ΕΛΛΑΔΑ

– Ηράκλειο, 10 Ιανουαρίου: η Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και η Σοφία Νταλαμπέκη, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στον νομό Ηρακλείου, διοργανώνουν λέσχη ανάγνωσης με αντικείμενο το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη Όφις και Κρίνο.


«Πατρίς», 22 Ιανουαρίου 2019

– Ηράκλειο, 18 Απριλίου. Ο «Καπετάν Μιχάλης» στη Λέσχη Ανάγνωσης έργων του Νίκου Καζαντζάκη

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα, στον ιδιαίτερο χώρο του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της «Λέσχης Ανάγνωσης έργων του Νίκου Καζαντζάκη» που οργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη. Στη αναγνωστική ομάδα συμμετείχαν, δύο τμήματα της 1ης Τάξης (Α1 και Α2) του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την Φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη και τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ. Το εμβληματικό έργο «Καπετάν Μιχάλης» που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα και τα πιο πολυδιαβασμένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1953 και ως σήμερα έχει κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις και έχει μεταφραστεί σε τριάντα περίπου γλώσσες.

Την παρουσίαση έκανε η κ. Μαρία Ζαχαριάκη, Γεωπόνος, μέλος της Τοπικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ Ηρακλείου. Στην συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές που συμμετείχαν, οι φιλόλογοι και τα μέλη της ΔΕΦΝΚ έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και ακούστηκαν πολλές απόψεις για το νόημα, τους ήρωες και τη λογοτεχνικότητα του βιβλίου καθώς και για τα θέματα του θίγονται και τα οποία απασχόλησαν τον Καζαντζάκη σε ολόκληρη τη ζωή του, το χρέος του ανθρώπου, η θυσία, ο ανήφορος, αλλά και η Κρήτη με το Μεγάλο Κάστρο. Ο Καζαντζάκης έγραψε αυτό το μυθιστόρημα, ένα από τα τελευταία του έργα για να αναστήσει, όπως ίδιος είπε, το Ηράκλειο των παιδικών του χρόνων. Ένα αθάνατο δώρο για την γενέθλια πόλη. Αξίζει να θυμηθούμε εδώ τους στίχους του Κωστή Παλαμά για τα έργα του πνεύματος «… μόνο με του πνεύματος τα μάγια σου το υψώνω, σ’ έναν τόπο άυλο απείραχτο απ’ το χρόνο».

Η επόμενη συνάντηση, τελευταία για την εφετινή χρονιά, με την σύμφωνη γνώμη όλων θα γίνει στις 4 Ιουλίου 2019 στο Ξενοδοχείο «Σοφία» (Σταδίου 57 Αλικαρνασσός) , που ευγενικά παραχώρησε η κ. Σοφία Νταλαμπέκη, Υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στο Νομό Ηρακλείου. Το έργο που θα μελετηθεί και θα συζητηθεί είναι το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Συζητήθηκε επίσης και αποφασίστηκε, αφού ακούστηκαν οι προτάσεις όλων, το πρόγραμμα ανάγνωσης για την περίοδο 2019-2020.

1.Οκτώβριος 2019: «Ταξιδεύοντας Κίνα»

2.Ιανουάριος 2020: «Αναφορά στο Γκρέκο»

3.Απρίλιος 2020: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

4.Τέλη Ιουνίου 2020: «Ο τελευταίος πειρασμός»

Επιθυμία του Προέδρου της Εταιρείας κ. Γιώργου Στασινάκη και όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής καθώς και των μελών Ελληνικού Τμήματος, που λειτουργεί με πρόεδρο την κ. Ρουμπίνη Σμέρλα και αντιπρόεδρο τον κ. Σήφη Μιχελογιάννη μέλος επίσης της Συντονιστικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Κρήτης της ΔΕΦΝΚ, είναι να καθιερωθούν ως θεσμός οι αναγνωστικές ομάδες του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης άλλωστε δεν ανήκει στην χορεία των συγγραφέων που αποχωριζόμαστε εύκολα, ούτε εξαντλείται η ανάγνωσή του έργου του γρήγορα και αβασάνιστα. Είναι μια συντροφιά που μπορεί να προσφέρει στήριξη στον άνθρωπο σε άπειρες περιπτώσεις, για πάρα πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την αξία της ανάγνωσης «Η ανάγνωση αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο και ανθεκτικό στήριγμα στην ανηφορική πορεία της ζωής μας».

Αξίζει να συγχαρώ την εξαιρετική Φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη για την θαυμάσια προετοιμασία που είχε κάνει με την ομάδα των μαθητών της, άνθρωποι με εκπληκτικό ήθος και ποιότητα, που με συγκίνηση άκουσα να μιλούν για τον «Καπετάν Μιχάλη» καθώς και στην Λυκειάρχη του Σχολείου κ. Αντωνία Μαρμαρέλη για τους ορίζοντες που ανοίγει στους μαθητές του σχολείου που διευθύνει.

Εκ μέρους της ΔΕΦΝΚ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση της αίθουσας και ιδιαιτέρως στους υπεύθυνους του Βιβλιοπωλείου κ. Κωνσταντίνα Τσοπανέλη και Βαγγέλη Ιερωνυμίδη που μας βοήθησαν στην οργάνωση της βραδιάς.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα ανάγνωσης έργων του Ν. Καζαντζάκη να επικοινωνήσουν μαζί μας. Σοφία Νταλαμπέκη sofia_dala @ yahoo.gr
Κατερίνα Ζωγραφιστού kzografistou @ gmail.com

– Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου: η Γιούλη Ιεραπετριτάκη, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, διοργανώνει λογοτεχνικό καφενείο με θέμα Ο Καζαντζάκης και η Εκκλησία, με τη συμμετοχή της Νίνας Κυριαζή, διδάκτορος θεολογίας.

– Βόλος, 5 Φεβρουαρίου: ομιλία του Δημήτρη Σιάτρα, συγγραφέα και νομικού, με θέμα Ο Καζαντζάκης και το ποίημα της Οδύσειας.

– Καλαμάτα, 6 Φεβρουαρίου: παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα.

– Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου: με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», η ΔΕΦΝΚ και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη διοργανώνουν βραδιά με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Αθανάσιο (Η θέση της λογοτεχνίας στη σύγχρονη διδασκαλία της γλώσσας: το παράδειγμα της ελληνικής γλωσσικής εκπαίδευσης) και την Αθηνά Βουγιούκα (Καζαντζάκης και Γλώσσα). Θα συντονίζει η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Ρουμπίνη Σμέρλα.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 09-02-2019, διοργάνωσαν εκδήλωση στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο «Αθηναΐς».

Χαιρετισμούς διαβίβασε με επιστολή της η Υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία λόγω υποχρεώσεών της δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης από την Ελβετία, όπου διοργανώθηκε επίσης εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας σε Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην Αθήνα περιελάμβανε:
Χαιρετισμό της Νίκης Σταύρου, Διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Ανάπτυξη του θέματος :«Η θέση της λογοτεχνίας στη σύγχρονη διδασκαλία της γλώσσας: το παράδειγμα της ελληνικής γλωσσικής εκπαίδευσης» από τον κ. Μιχάλη Αθανάσιο, Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συνέχεια η κα Αθηνά Βουγιούκα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Ειδική Μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: “Καζαντζάκης και γλώσσα”
Τη συζήτηση συντόνιζε η κα Ρουμπίνη Γ. Σμέρλα, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακοί φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη και φίλοι της ΔΕΦΝΚ. Το ακροατήριο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προσέγγιση των θεμάτων και ακολούθησε για αρκετή ώρα διεξοδική, διαδραστική συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων σε πολύ φιλικό κλίμα.

Απρίλιος

– Βόλος, 6 Απριλίου: «Στα Παλάτια της Κνωσού».
– Ηράκλειο, 18 Απριλίου: «Καπετάν Μιχάλης».

Μάϊος

– Θεσσαλονίκη, 9-12 Μαΐου: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.
* 11 Μαΐου: «Από τη Μακεδονία στη Μεσσηνία».
* 12 Μαΐου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική».
– Καλαμαριά, 10 Μαΐου: « Η επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη».
Ο κύριος Γιώργος Στασινάκης είναι αυτός που χάρισε μια εξαιρετική βραδιά σε όσους ήταν στο θεατράκι της οδού Χηλής την Παρασκευή 10 Μαϊου 2019.
Ο κύριος Γιώργος Στασινάκης είναι συγγραφέας και ένας εξαιρετικός ομιλητής.
Με χιούμορ, αμεσότητα και γνώση.
Γύρω του άναψαν σπίθες, που φώτισαν το φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης όπως του αξίζει .
Η Κρήτη κι ο Θεός, η θρησκεία κι η πολιτική, η γυναίκα του κι η ζωή, ζωγραφίστηκαν με το λόγο του κου Στασινάκη τρισδιάστατα, διείσδυσαν ταχύτατα στην ψυχή των παριστάμενων και άφησαν μια αίσθηση για το μεγαλείο του Κρητικού στοχαστή λαμπερότερη από ποτέ.
Το μαγικό αποτύπωμα της διαχρονικότητας της σκέψης του, που την κάνει σχεδόν προφητική, ήταν το δώρο που πήραν μαζί τους όσοι ήταν εκεί.
Πολύ διαφωτιστική και η αναφορά στην έδρα Καζαντζάκη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Ευχαριστούμε το κύριο Γιώργο Στασινάκη για όσα είναι και για όσα μας πρόσφερε.
Το βιβλίο του, ‘Καζαντζάκης-Ζορμπάς : μια αληθινή φιλία‘ 2017, εκδόσεις Καστανιώτη, είναι απόκτημα.
Με την υπογραφή του, ακόμη περισσότερο.

– Αθήνα, 23 Μαΐου: ΙΑΝΟΣ, Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική». Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο IANOS, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική. Επιμέλεια: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Νίκος Χρυσός. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Έρη Σταυροπούλου ομ. καθ. Νεολληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ
Ιωάννα Σπηλιοπούλου αν. καθ. Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού στο Παν. Πελοποννήσου-επιμελήτρια του τόμου
Περικλής Βαλλιάνος καθ. Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ
Νίκος Χρυσός συγγραφέας-επιμελητής του τόμου

– Αθήνα, 24 Μαΐου: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του παραδοθεί το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική».
– Σίφνος, 27 Μαΐου: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Αιγαίο», εντοιχισμός αναμνηστικής πλάκας στο κελί όπου έμεινε ο Καζαντζάκης το 1915, παρουσίαση των βιβλίων «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, «Μια αληθινή φιλία», «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.

– Αθήνα, 29 Μαΐου, πρωί: Τιμητική διάκριση από τη ΔΕΦΝΚ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

– Λάρισα, 29 Μαΐου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.
– Τρίκαλα, 30 Μαΐου: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «οδοιπορικό στον πρεσβευτή του ελληνισμού Νίκο Καζαντζάκη» στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη, που είχε τίτλο «οδοιπορικό στον πρεσβευτή του ελληνισμού Νίκο Καζαντζάκη». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία, η Τοπική Επιτροπή Τρικάλων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Νομού Τρικάλων «ο Ψηλορείτης». Το καλωσόρισμα, με δάκρυα, έγινε από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιουλία Σταγάκη, η οποία αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι αυτή η εκδήλωση, μιλώντας και για το νησί της, την Κρήτη, μη μπορώντας να συγκρατήσει τη έντονη συγκίνησή της. Στη συνέχεια ο φιλόλογος κ. Μανώλης Αποστολάκης έκανε τον πρόλογο για το Νίκο Καζαντζάκη. Αναφέρθηκε στο έργο του, στη ζωή του και στα μηνύματα που εκπέμπουν ακόμα και σήμερα για έναν καλύτερο κόσμο, δημιουργήματα, του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή. Ο Υπεύθυνος για το νομό Τρικάλων της Τοπικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη δημοσιογράφος Αποστόλης Ζώης, παρουσίασε το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:
«Στον συλλογικό αυτό τόμο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες, η ενεργή πολιτική του δράση (οι σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου). Καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντι του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία)».

Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον δημοσιογράφο Λάζαρο Τσουμένη, ο οποίος παρουσιάζοντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Νομού Τρικάλων ο Ψηλορείτης σημείωσε: Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» ιδρύθηκε το 1982, κυριολεκτικά από μια χούφτα Κρητικών που βρέθηκαν στα Τρίκαλα και έφτιαξαν εδώ τις οικογένειές τους, μα που δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους και την παράδοση του τόπου τους.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 100 περίπου οικογένειες Κρητικών, που διαμένουν στα Τρίκαλα ενώ παράλληλα έχει ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για τους φοιτητές της ΣΜΥ και των σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατάγονται από την Κρήτη και φοιτούν στην πόλη μας. Στα 37 αυτά χρόνια από την ίδρυση του, τα μέλη του κατάφεραν αυτό που οι ιδρυτές του είχαν οραματιστεί: να κρατήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους και ταυτόχρονα μέσα από μια πληθώρα εκδηλώσεων να προβάλλουν σε όλους τους Τρικαλινούς και Τρικαλινές την ιστορία, την ομορφιά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας τους , της Κρήτης».
Επίσης μιλώντας για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ανέφερε:
» Πρόκειται για ένα διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, κατόπιν επιθυμίας και με τη συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους – Μυρτιά (Κρήτη), οι οποίοι και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη. Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση – με διάφορους τρόπους (και ιδιαίτερα με μελέτες) – του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957).
Έδρα του είναι η Γενεύη. Διοικείται από ένα κεντρικό όργανο που ονομάζεται Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τη Παγκόσμια Γενική Συνέλευση. Τα μέλη, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε 9.142, κατοικούν στις ακόλουθες 130 χώρες».
«Η προσωπικότητα του Ζορμπά και η σχέση του με τον Καζαντζάκη μου έκαναν βαθιά εντύπωση. Το 1968 συνάντησα στη Γενεύη την Ελένη, τη χήρα του μεγάλου Κρητικού. Μου μιλούσε συχνά για τη φιλία που συνέδεε αυτά τα δύο πρόσωπα, εκ διαμέτρου αντίθετα λόγω καταγωγής, μόρφωσης, αλλά και ιδιοσυγκρασίας. Αποφάσισα να μάθω περισσότερα γι’ αυτή τη φιλία».

Και συνέχισε ο κ. Στασινάκης αναφερόμενος στο βιβλίο του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.:
«Τα περισσότερα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη τα διάβασα στο Μπορντό, στη Γαλλία, τη δεκαετία του 1960, σε γαλλική μετάφραση. Εκεί διάβασα για πρώτη φορά και το μυθιστόρημά του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», το οποίο έγραψε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Για ποιο λόγο δεν διάβασα τον Καζαντζάκη στα ελληνικά; Ας θυμηθούμε ότι κατά τις δεκαετίες του 1950 και ακόμη και του 1960 βρισκόταν στο στόχαστρο των πολιτικών, ακαδημαϊκών και εκκλησιαστικών κύκλων και μου ήταν δύσκολο να διαβάσω το έργο του. Στο Μπορντό, το 1965, είδα και την κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Zorba the Greek” που γυρίστηκε στην Κρήτη. Συμβουλεύτηκα λοιπόν διάφορα αρχεία, περιοδικά, βιβλία, και ήλθα σε επαφή στην Ελλάδα και στα Σκόπια με εγγόνια και δισέγγονα του Ζορμπά. Ύστερα από δεκάχρονη έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, θα ήταν ενδιαφέρον να συγκεντρώσω όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα βιβλίο. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για λογοτεχνικό ή ακαδημαϊκό έργο, αλλά για μια μαρτυρία, και μάλιστα πέρα από κάθε γραφικότητα, στην οποία μας έχει συνηθίσει η ταινία και η υποδοχή της από το μεγάλο κοινό. Εκθέτω απλά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την πραγματικότητα και περιγράφω τη μεγάλη φιλία που ένωνε τους δύο αυτούς ανθρώπους».

Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς, προσθέτει, γίνονται διάσημοι, για να εξηγήσει:
» Η εικονογράφηση περιλαμβάνει πολλές σπάνιες φωτογραφίες. Το βιβλίο κλείνει με ένα Επίμετρο, όπου δημοσιεύονται 6 προσωπικές μαρτυρίες, της δισέγγονης του Ζορμπά και ανθρώπων της Μάνης». Αναπτύσσοντας στη συνέχεια ο κ. Στασινάκης, «η επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη» τόνισε : «η σκέψη του έχει μεγάλη συνοχή και συνέπεια, και είναι δεμένη με τη ζωή, με την καρδιά και το πνεύμα. Είναι πάντα επίκαιρη. Είναι, όπως θα έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Χάιντεγκερ, “μία ουσιώδης σκέψη που διασχίζει ανέπαφη τα πλήθη των οπαδών, αλλά και των αντιπάλων της”. Την παρουσίασε εξετάζοντας διαδοχικά τα εξής σημεία, βασιζόμενος στα γραπτά του:
1. Την αναζήτηση της ουσίας και την έννοια της ελευθερίας.
2. Τη λατρεία της φύσης.
3. Τα πρωτεία των πνευματικών αξιών.
4. Την αναγκαιότητα υπέρβασης και σύνθεσης. Όλα αυτά τα στοιχεία της “καζαντζακικής” σκέψης είναι στενά δεμένα μεταξύ τους. Τα ξεχώρισε, όπως είπε για καθαρά μεθοδολογικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον Καζαντζάκη, ο άνθρωπος πρέπει πάντα ν’ αναζητεί το ουσιώδες, να μη χάνει το χρόνο του σε ανούσιες συζητήσεις, σε εφήμερα πράγματα, σε πολυτέλεια, σε ψευτοπολιτικούς αγώνες και ασήμαντη λογοτεχνία. Πρέπει να υπερβεί το “καθημερινό” και το “φυσιολογικό”, γιατί αυτά οδηγούν στο χαμό του ίδιου του ανθρώπου και τον μεταμορφώνουν σ’ έναν “οποιονδήποτε”. Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αναζητεί αυτό που καθοδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνία, τα νήματα που οδηγούν για να πορευτεί όλο και πιο μακριά, δίχως σταμάτημα., ανέφερε ο κ. Στασινάκης. Ο Καζαντζάκης ήταν μεγάλος φυσιολάτρης. Αγαπά τη φύση και την περιγράφει διαρκώς στο έργο του. Της αφιερώνει δύο κεφάλαια της Ασκητικής. Μέσα στη φύση, περιλαμβάνει τον άνθρωπο, το τοπίο, τη γη, το νερό, τη θάλασσα, τον άνεμο, το βουνό, την εξοχή, τα φυτά, τους καρπούς, τα ζώα, τον ουρανό, τον ήλιο., τόνισε ο ίδιος, όπως και τα παρακάτω:
«Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για τις σχέσεις του Καζαντζάκη με την «εκκλησία» και την «θρησκεία». Ορισμένοι, καλόπιστα ή κακόπιστα αναφέρουν ότι ήταν «άθεος» και «αφορισμένος» από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μια πρώτη απάντηση τη δίνει ο καθηγητής Νικόλαος Λούβαρις: 5 Η θρησκευτικότητα – αποφαίνεται ο καθηγητής – είναι ο πυρήνας, η θρησκεία είναι ο φλοιός. Η θρησκευτικότητα είναι το βίωμα, η θρησκεία είναι η έκφραση. Η θρησκευτικότητα αποτελεί το πηγαίο και πρωταρχικό, η θρησκεία το παράγωγο και δευτερογενές. Υπάρχουν άνθρωποι που απορρίπτουν κάθε θρησκεία, κανείς όμως που να μην έχει θρησκευτικότητα, επειδή η θρησκευτικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ψυχικής υφής του ανθρώπου. Ο Καζαντζάκης τοποθετείται αναμφίβολα στην θρησκευτικότητα».

Καταλήγοντας: «Το σημείο απ’ όπου ξεκινά όλο το έργο του Καζαντζάκη, είναι η Κρήτη. Η γη, η γλώσσα, η ιστορία, οι κρητικές παραδόσεις είναι μόνιμες σ’ όλο του το έργο. 7 Μπορούμε, συνεπώς, να τον θεωρήσουμε συγγραφέα “τοπικιστή”, όπως τον χαρακτήρισε ο Γεώργιος Θεοτοκάς; Ασφαλώς όχι. Ο Καζαντζάκης ήταν βαθιά Κρητικός, είχε για την Κρήτη ένα πάθος σχεδόν μυστικιστικό. Όμως, η ζωή, το έργο και η σκέψη του ξεπερνούν την Κρήτη. Οι ρίζες του είναι κρητικές, η συνείδησή του όμως παγκόσμια. Γράφει για την Κρήτη, την προσπερνά όμως για να ενδιαφερθεί για προβλήματα που αφορούν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, όπου κι αν ζει, για να φτάσει στη σύνθεση».

Βράβευση
Στο τέλος της εκδήλωσης και μετά από ερωτήσεις του κοινού, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών «Ο Ψηλορείτης» απένειμε στον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ τιμητική πλακέτα και έναν χειροποίητο ξύλινο στυλό. Ο κ. Στασινάκης πρόσφερε στην κ. Σταγάκη, το περιοδικό: “ Le Regard crétois ” [Η Κρητική ματιά]. Εκδίδεται ετησίως στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Σκοπός του είναι να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του αναγνωστικού κοινού για τον Νίκο Καζαντζάκη και να συμβάλει στη διεθνή προβολή του έργου του. Δημοσιεύονται άγνωστα κείμενα του Καζαντζάκη, ξεχασμένα ή αδημοσίευτα ακόμα, αξιόλογες μελέτες και μαρτυρίες, ανέκδοτες φωτογραφίες κ.α. Να σημειώσουμε πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Νομού Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης» φρόντισε στην είσοδο της αίθουσας να υπάρχει τσικουδιά για όλους, ενώ μέσα στην αίθουσα η λαϊκή κρητική παράδοση και πολιτισμός βρισκόταν σε έναν ζεστό και πολύ προσεγμένο χώρο, όπου κέντρισε το ενδιαφέρον των όλων που παρέστησαν στην εκδήλωση. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Τρικάλων, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Τσίγκας, όπως και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας.
Τοπική Επιτροπή Τρικάλων της Διεθνούς
Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

– Άρτα, 31 Μαΐου: «Ένας άλλος Καζαντζάκης ο ποιητής και ο ταξιδευτής», παρουσίαση των βιβλίων «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία», «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.

– Βόλος, 22 Μαΐου: «Όφις και κρίνο»

Ιούνιος

– Βόλος, 3 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.


Εφημερίδα «Θεσσαλία Βόλου», 4/6/2019

– Ηράκλειο, 5 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.


– Άγιος Νικόλαος, 6 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.

– Στούπα, 9 Ιουνίου: «Ένας άλλος Καζαντζάκης ο ποιητής και ο ταξιδευτής», παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.
– Ρέθυμνο, 11 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.


«Κρητική Επιθεώρηση», 28/6/2019

– Χανιά, 12 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.


– Καλαμάτα, 30 Ιουνίου: «Καζαντζάκης και Άγιο Όρος».

Ιούλιος

– Ηράκλειο, 4 Ιουλίου: Όπως ήταν προγραμματισμένο από τα μέλη και τους συντονιστές της Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου ΣΟΦΙΑ (Σταδίου 57, Νέα Αλικαρνασσός) η τελευταία για την αναγνωστική περίοδο 2018-19 συνάντηση των μελών της Λέσχης. Το έργο που είχε προταθεί για μελέτη ήταν το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Την παρουσίαση έκαναν οι μαθητές της Α’ τάξης του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου με την καθοδήγηση της Φιλολόγου του Τμήματος κ. Δέσποινας Πιταροκοίλη. Είχαν επεξεργαστεί το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη και διάβασαν στην διάρκεια της βραδιάς τις εργασίες τους. Το περιεχόμενο των εργασιών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, σχολιάστηκαν οι μυθιστορηματικές προσωπικότητες του Ζορμπά και του συγγραφέα, της Μαντάμ Ορτάνς, της χήρας καθώς και οι ιδέες που ο Καζαντζάκης προβάλει μέσα από τους διαλόγους των δύο φίλων (Ζορμπά- Συγγραφέα). Ακούστηκαν, επίσης, εξαιρετικές απόψεις για την διαχρονική του αξία του μυθιστορήματος και την απήχησή του παγκόσμια. Προσκεκλημένοι στην συζήτηση ήταν, επίσης, η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «ΟΙ ΑΣΣΥΡΩΤΟΙ». Το Κρυονέρι ήταν τόπος καταγωγής της Μαρίας Χριστοδουλάκη, μητέρας του Ν. Καζαντζάκη. Το ερχόμενο φθινόπωρο ετοιμάζονται εκεί εκδηλώσεις για να τιμηθεί την μνήμη της.

Τα μέλη της ομάδας ανάγνωσης απόλαυσαν την ζεστή και γεμάτη χαμόγελο φιλοξενία της οικογένειας Γιαουρτά, των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Ο κ. Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, η κ. Ρουμπίνη Σμέρλα, Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος και Υπεύθυνος Κρήτης της ΔΕΦΝΚ, η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντ. Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ τους εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στην κ. Σοφία Νταλαμπέκη, Υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στον Ν. Ηρακλείου που ήταν η οικοδέσποινα της βραδιάς.

Για την επόμενη αναγνωστική περίοδο 2019-20, οι συναντήσεις θα γίνονται στον 2ο όροφο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τα έργα που θα μελετηθούν και θα συζητηθούν είναι:
1. Οκτώβριος 2019: «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία – Κίνα»
2. Ιανουάριος 2020: «Αναφορά στο Γκρέκο»
3. Απρίλιος 2020: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»
4. Τέλη Ιουνίου 2020: «Ο τελευταίος πειρασμός»
Οι συντονίστριες της Λέσχης, Κατερίνα Ζωγραφιστού (Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ), Σοφία Νταλαμπέκη (Υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στο Νομό Ηρακλείου), Μαρία Ζαχαριάκη (Μέλος της Τοπικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ) εύχονται στα μέλη της αναγνωστικής ομάδας καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Οκτώβριος

– Ηράκλειο, 25-26 Οκτωβρίου.


Από το τρισάγιο στον τάφο του Καζαντζάκη, 26 Οκτωβρίου

– Χανιά, 27 Οκτωβρίου: Πολιτιστικές διαδρομές Καζαντζάκης – Ζορμπάς.
– Αγρίνιο, Οκτώβριος: : «Ένας άλλος Καζαντζάκης ο ποιητής και ο ταξιδευτής», παρουσίαση των βιβλίων «Καζαντζάκης – Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία», «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και της επιθεώρησης Le Regard crétois.
– Βόλος, Νέα Ιωνία, 12 Νοεμβρίου. Διάλεξη της Rozmi Pahlisch-Tzanos, προέδρου του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, στους εκπαιδευτικούς, με θέμα: «Παιδεία, Νέοι, οι Πολίτες του Αύριο».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

• Μπακού, Πανεπιστήμιο, 20 Μαΐου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης, ένας Έλληνας συγγραφέας στο Αζερμπαϊτζάν».

• Μπακού, Ελληνική Κοινότητα, 20 Μαΐου: Διάλεξη με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης, ένας Έλληνας συγγραφέας στο Αζερμπαϊτζάν».

• Μπακού, 21 Μαΐου, Γαλλικό Ινστιτούτο. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Έργο, σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με την Γαλλία και την συγγραφέα Banine»΄.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Έργο, σκέψη και σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με τον Αραβικό κόσμο».

• Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, 15 Μαΐου.

• Κάιρο, 16 Μαΐου, Αμπέτειος Σχολή.

• Αλεξάνδρεια, 17 Απριλίου, Αβερώφειος Σχολή.


Νέα Κρήτη, 20 Απριλίου 2019


«Πατρίς», 24 Απριλίου 2019

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

• Μπουένος Άϊρες, Μάϊος: Συμμετοχή του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και διάλεξη της Cristina Quiroga.

• Μπουένος Άϊρες, Μάϊος, Πανεπιστήμιο Uba: κάθε Παρασκευή παρουσιάσεις έργων του Καζαντζάκη.

• Μπουένος Άϊρες, Ιούνιος, Πανεπιστήμιο Uba: κάθε Παρασκευή παρουσιάσεις έργων του Καζαντζάκη.

• Μπουένος Άϊρες, Αύγουστος, Ελληνική Κοινότητα: Προβολή των ταινειών «Ζορμπάς», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού».

• Μπουένος Άϊρες, 31 Οκτωβρίου: διάλεξη της Cristina Tsardikos με θέμα «Καζαντζάκης και Λατινική Αμερική. Το τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα».

• Μπουένος Άϊρες, Πολιτιστικό Κέντρο Cooperación, 15 Νοεμβρίου 2019: Διαλέξεις με μεγάλη επιτυχία με θέμα: «Νίκος Καζαντζάκης, η κραυγή της ελληνικότητάς του στον Αλέξη Ζορμπά» και «Το θεατρικό έργο του Καζαντζάκη και η Λατινική Αμερική» από την καθηγήτρια Cristina Quiroga και την Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρο του Συλλόγου «Νόστος» και του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών και άλλων σημαντικών επιστημονικών φορέων. Μετά τις διαλέξεις, παρουσιάστηκε σε μορφή μουσικού θεάτρου η παράσταση του έργου «Zorba el Griego».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

• Σύδνεϋ, Μάρτιος: Μουσική βραδιά-συνεστίαση στην ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ με πρόγραμμα βασισμένο σε τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Μουσική επιμέλεια και ερμηνεία: Άννα Παπούλια.

• Μπρισμπέιν, Απρίλιος: διάλεξη του Athanase Comino, δικηγόρου και μέλους του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για τη μετάφραση από τον Καζαντζάκη του Ηγεμόνα του Μακιαβέλι. Σιδνεϊ, Μάρτιος: μουσική συνάντηση εμπνευσμένη από το έργο του Καζαντζάκη με την Άννα Παπούλια.

• Μπρισμπέιν, Μάιος: Διάλεξη του Athanase Comino, δικηγόρου και μέλους του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για τη μετάφραση από τον Καζαντζάκη του Ηγεμόνα του Μακιαβέλι.

• Σιδνεϊ, Μάιος: μουσική συνάντηση εμπνευσμένη από το έργο του Καζαντζάκη με την Άννα Παπούλια.

• Σύδνεϋ, Αύγουστος: Με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως Έτους Ερωτόκριτου από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας διοργάνωση ομιλίας-εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κρητών Σύδνεϋ & ΝΝΟ υπό τον τίτλο Από τον Κορνάρο στον Καζαντζάκη: η λογοτεχνία και μουσική της Κρήτης. Ομιλητής ο Δρ Alfred Vincent.

• Μπρισμπέιν, Σεπτέμβριος: «Καζαντζάκης και Μπερξόν».

• Σύδνεϋ, Οκτώβριος: Επίσημη παρουσίαση συλλογικού τόμου που απαρτίζεται από κείμενα-μελέτες των μελών του Τμήματος Σύδνεϋ αναφορικά με το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Επιμελητής ο Δρ Βασίλης Αδραχτάς.

• Σύδνεϋ, Οκτώβριος: Επίσημη παρουσίαση συλλογικού τόμου που απαρτίζεται από κείμενα-μελέτες των μελών του Τμήματος Σύδνεϋ αναφορικά με το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

• Σάο Πάολο, 10 Μαΐου: Μελέτη και παρουσίαση των ταξιδιωτικών διηγήσεων του Καζαντζάκη στην Ιταλία και στην Ασίζη.

• Σάο Πάολο, 1 Ιουνίου: Κείμενα του Καζαντζάκη για το χορό του Ζορμπά.

• Σάο Πάολο, Σεπτέμβριος: Συνάντηση του Καζαντζάκη με τον Καβάφη.

• Σάο Πάολο, Νοέμβριος: Ο Νίκος Καζαντζάκης μεταφραστής.

• Σάο Πάολο, 8 Δεκεμβρίου. Το δραστήριο τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ έλαβε μέρος στο Φόρουμ του Συλλόγου «Atene». Τα μέλη διάβασαν κείμενα του Καζαντζάκη για τον Διόνυσο. Η Ασπασία Παπαζανάκη έδωσε διάλεξη για την διχοτομία Απόλλων και Διόνυσος στο μυθιστόρημα Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

ΓΑΛΛΙΑ

• Μπορντώ, 6 Νοεμβρίου, διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα: “Το πρόσωπο του πρόσφυγα στο μυθιστόρημα ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’”

• Γκρενόμπλ, 13 Δεκεμβριου, διάλεξη του ΓΙώργου Στασινάκη με θέμα: «Καζαντζάκης, Παναΐτ Ιστράτι και Γαλλία».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

• Πράγα, 9-12 Μαΐου, Φεστιβάλ «Ο κόσμος του βιβλίου»: παρουσίαση βιβλίων του Καζαντζάκη.

ΕΛΒΕΤΙΑ

• Γενεύη, 27 Μαρτίου: λογοτεχνική συνάντηση στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελβετία.

• Λοζάνη, 7 Απριλίου: Ο λογοτεχνικός, καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος του Καζαντζάκη: διάλεξη με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Ελβετία».

• Γενεύη (Πανεπιστήμιο), 28 Νοεμβρίου: Γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΗΠΑ

• Νέα Υόρκη, 8 Οκτωβρίου: «Έργο και σκέψη του Καζαντζάκη».

ΙΑΠΩΝΙΑ

• Κιότο, 9 Ιουνίου: Εκδήλωση με θέμα «Ο Καζαντζάκης και το ιαπωνικό συμπόσιο».
Παρουσιάσεις
Yosiki Sato: Από τους «Αδερφοφάδες»
Hiroaki Yoshikawa: «Η Ρωσική επανάσταση για τους Ταξιδιώτες», αναφορά για την μετάφρασή του Τόντα Ράμπα
Minoru Ntoimoto: Ο Καζαντζάκης και ο Θεοδωράκης
Kousuke Fukuda: Ο Καζαντζάκης και το «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα»

ΙΤΑΛΙΑ

• Taranto, 25 Φεβρουαρίου: «Η ζωή και το έργο του Καζαντζάκη».

• Μπολώνια, 25 Μαΐου: «Nikos Kazantzakis, sovvertimenti, archetipi, sogni» (N.K., ανατροπές, αρχέτυπα, όνειρα). Διοργανωτές: Angela Peduto, αντιπρόσωπος του τοπικού τμήματος ΔΕΦΝΚ Bologna και Πολιτιστικό Κέντρο CostArena. Ομιλητές: Angela Peduto, Gilda Tentorio. Διάβασε ο ηθοποιός Filippo Lanzi.

• Φλωρεντία, 6 Ιουνίου: «Ο Τελευταίος Πειρασμός. Παρουσίαση της πρόσφατης μετάφρασης από τα Ελληνικά». Διοργανωτές: Giorgios Rizikaris (υπεύθυνος του σχολείου ελληνικής γλώσσας Φλωρεντίας), Fabrizio Raschellà (αντιπρόσωπος του τοπικού τμήματος ΔΕΦΝΚ Φλωρεντίας). Ομιλητές: Fabrizio Raschellà, Gilda Tentorio. Διάβασε ο ηθοποιός Αntonio Fazzini.

ΚΑΝΑΔΑΣ

• Τορόντο, 31 Ιανουαρίου: Ασκητική, με τη Φιφή Μυλοπούλου. 28 Φεβρουαρίου: Αλέξης Ζορμπάς, με τον Ανδρέα Παράσχη. 28 Μαρτίου: Η φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη, με τη Μαρία Λυχνάκη. 25 Απριλίου: Ταξιδεύοντας στη Ρωσία, με τη Φωτεινή Χατζηνικολάου.

• Μόντρεαλ. To Τμήμα μας έχει οργανώσει για φέτος Μελέτη κάθε 2η Τετάρτη του μήνα με τις πιο πολυαναφερόμενες ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη, 13 Φεβρουαρίου το «Χρέος», Μάρτιος «Ο ανήφορος», Απρίλιος «Η Οδύσσεια», Μάιος «Η γυναίκα» κτλ.

Την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα Oasis Saint Martin στο 1446 Saint Martin στο Laval, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία , πνευματική μουσική βραδιά που διοργάνωσε το Τμήμα Μόντρεαλ της ΔΕΦΝΚ με θέμα «Με ευθύνη και χρέος» εμπνευσμένο από τα συγγράμματα και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
Πλέον των 70 ατόμων, μέλη και φίλοι της ΔΕΦΝΚ παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Ήταν ένα πνευματικό συμπόσιο με παρουσιάσεις, αναγνάσματα από τα γραπτά του Νίκου Καζαντζάκη κα με τους ήχους ποιοτικής μουσικής όπου με αφοσίωση και ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι μέχρι αργά το βράδυ. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον των νέων να γνωρίσουν περισσότερα για τον Καζαντζάκη και το έργο του.
Η Χρυσούλα Πετιμεζά, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ-Μόντρεαλ, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε το θέμα του χρέους στο έργο του Καζαντζάκη και τη σχετικότητα στη ζωή μας. Ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς εμπνευσμένες αναγνώσεις από τον νεαρό Σωτήρη Παπαδέα, από την Ασκητική, από την Ευαγγελία Τσαλκίδου, αντιπρόεδρο του τμήματος από την Αναφορά στον Γκρέκο και την Ελευθερία Μπαμιτζόγλου και ΕιρήνηΤουρκομανώλη διαλογικά αναγνώσματα από την Ασκητική.
Η μουσική προσφέρθηκε ευγενικά από τους μουσικούς Νίκο Αναστασίου, Γιώργο Γεωργακόπουλο και την Άντζελα.
Εκδηλώθηκε μεγάλη επιθυμία για περισσότερες τέτοιου είδους εκδηλώσεις
«Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ’ όραμα» και να το διαδώσουμε!

• Μόντρεαλ, Απρίλιος: Ιδέες του Καζαντζάκη «Οδύσεια».

• Μόντρεαλ, Μάϊος: Ιδέες του Καζαντζάκη «Η Γυναίκα».

• Τορόντο, 2 Μαϊου: «Γιατί διαβάζω τον Νίκο Καζαντζάκη σήμερα;»

• Τορόντο, 25 Ιουνίου: «Οι εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη απο τα ταξίδια του στη Ρωσσία».

• Τορόντο, 5 Οκτωβρίου: «Ο Καζαντζάκης μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

• Μόντρεαλ, 6 Οκτωβρίου: «Η Ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη».

• Μόντρεαλ, Νοέμβριος: Ιδέες του Καζαντζάκη «Θεός και ανήφορος».

• Τορόντο, 28 Νοεμβρίου: «Οι Γυναίκες και ο Καζαντζάκης».

• Τορόντο, 19 Δεκεμβρίου: «H Φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη».

ΚΙΝΑ

• Πεκίνο, 8 Μαΐου: διάλεξη με θέμα «Το έργο του Καζαντζάκη».

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

• Σαν Χοσέ, Πανεπιστήμιο, από τον Φεβρουάριο: η Θεοδώρα Τσίχλη, Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, διοργανώνει αναγνώσεις έργων του Καζαντζάκη. Θα συμμετέχουν καθηγητές, φοιτητές και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

ΚΟΥΒΑ

• Σαντιάγο, Alliance française, 17 Ιανουαρίου: διάλεξη της Dianelis Zaldivar Valdez, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα Το έργο του Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία.

• Σαντιάγο, Alliance française, 30 Σεπτεμβρίου: «Έργο, σκέψη του Καζαντζάκη και σχέσεις του με τη Γαλλία».

• Αβάνα, Alliance française, 2 Οκτωβρίου: «Έργο, σκέψη του Καζαντζάκη και σχέσεις του με τη Γαλλία».

ΚΥΠΡΟΣ

• Λευκωσία, Institut français, 16 Μαΐου: Διάλεξη με θέμα «Το έργο του Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία».

• Λευκωσία, 17 Μαΐου: Βιβλιοπαρουσιάσεις.

ΜΑΡΟΚΟ

• Ραμπάτ, 13 Φεβρουαρίου και Καζαμπλάνκα, 14 Φεβρουαρίου: Προσκεκλημένος από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Μαρόκο κ. Π. Σαρρή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γιώργος Στασινάκης έδωσε διαλέξεις στο Ραμπάτ (Μορφωτικό Κέντρο) και στην Καζαμπλάνκα (Διεθνής Έκθεση Έκδοσης και Βιβλίου) στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2019, με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Καζαντζάκη και η προσήλωσή του στον αραβο-αφρικανικό κόσμο».

Παρέστησαν: οι Πρέσβεις της Ελλάδος –μαζί με το προσωπικό της Πρεσβείας-, της Αλγερίας, του Βελγίου, της Ινδονησίας, του Κονγκό-Κινσάσα, της Παραγουάης και της Ρωσίας, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μαρόκου, καθώς και πολλοί ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ερευνητές και πανεπιστημιακοί, μαροκινοί, γάλλοι και έλληνες.


«Ρεθεμνιώτικα Νέα», 21/2/19


«Πατρίς», 28/2/19

Για τους συμμετέχοντες είχε μεγάλη σημασία, όπως είπαν, ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν, πέρα από τον ποιητή, τον συγγραφέα και τον δραματουργό, έναν άλλο Καζαντζάκη: τον ταξιδευτή, τον σεναριογράφο, τον ανθρωπιστή, τον μυστικιστή, τον υπερασπιστή της ελευθερίας, τον λάτρη της φύσης, έναν άνθρωπο που είχε τις ρίζες του στη χώρα του αλλά ήταν ταυτόχρονα ανοιχτός και σε ολόκληρο τον κόσμο, και προπάντων έναν «ανατολίτη» συγγραφέα στενά δεμένο με τον πολιτισμό, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον των αραβικών και αφρικανικών χωρών. Ευχήθηκαν μάλιστα να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η τελευταία όψη του έργου και της προσωπικότητάς του. Ο Γιώργος Στασινάκης τους απάντησε ότι έχει ήδη παρουσιάσει τον Καζαντζάκη σε 24 αραβικές και αφρικανικές χώρες και ότι στις 15 Απριλίου 2019 πρόκειται να υπογράψει στο Κάιρο πρωτόκολλο αδελφοποίησης της ΔΕΦΝΚ με το περίφημο Πανεπιστήμιο Al-Azhar, που θα προβλέπει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαγωνισμών και δημοσιεύσεων.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

• Ουέλινγκτον, Απρίλιος: η Ειρήνη Αναγνωστάκη, τοπική υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ, διοργανώνει απότιση φόρου τιμής στον μεγάλο Κρητικό.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

• Όσλο, 12 Οκτωβρίου. Σε συνεργασία με τον Ελληνονορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο: διάλεξη του Νορβηγού καθηγητή φιλοσοφίας Tore Frost για τον Καζαντζάκη και παρουσίαση του βιβλίου του για την Κρήτη.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

• Τασκένδη, Μάρτιος: διάλεξη για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και το ταξίδι του στην Κεντρική Ασία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

• Βουκουρέστι, Institut français, 14 Μαΐου: σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία και τον Παναΐτ Ιστράτι.

ΡΩΣΙΑ

• Μόσχα, 18 Απριλίου: το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το Ρωσικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ διοργάνωσαν βραδιά πάνω σε έργα του Καζαντζάκη.
Σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης, σε υψηλό καλλιτεχνικό και αισθητικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η μουσικό-λογοτεχική βραδυά «Μελετώντας Νίκο Καζαντζάκη», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στο πλαίσιο της αγαστούς και εποικοδομητικής επί σειρά ετών συνεργασίας με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον Πρόεδρό της Γιώργο Στασινάκη.

Το πρόγραμμα της βραδυάς, δομημένο με μαεστρία και επαγγελματισμό, συνίστατο σε αποσπάσματα από έργα του Καζαντζάκη, καθώς και από μελέτες για το έργο του, για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, επενδύθηκε από τις μουσικές συνθέσεις του μεγάλου Έλληνα συνθετη Μάνου Χατζιδάκι – όλα αυτά προσέδωσαν στη βραδυά μιά ιδιαίτερη ποιότητα και αισθητική, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας ομοϊδεατών, επαγγελματιών, ανθρώπων με ουσιαστική αφοσίωση και προσήλωση στο έργο τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
Παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα-στοχαστή από σπουδαστές στα τμήματα γλώσσας του Κ.Ε.Π. [αρμόδιες εκπαιδευτικοί, η εν Μόσχα αποσπασμένη φιλόλογος Κλαυδία Κανδηλάπτηκαι η φιλόλογος Μαρίνα Ναζάρενκο, αρμόδια για τη Ρωσία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη], καθώς και από τους φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) Άννα Ιβανόβα, Άννα Σινέλνικοβα, Φιόντορ Κουζμίν και τις αρμόδιες καθηγήτριες Άννα Τόροποβα, Νατάλια Κομαρόβσκαγια.
και
Καλλιτεχνική επένδυση, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Κ.Ε.Π., καλλιτεχνική διευθύντρια η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός, μουσικόςΙνέσσα Εφραιμίδου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π., με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Παναγόπουλο.

Μάς χαροποίησε ιδιαίτερα η υψηλή καλλιτεχνική απόδοση των σπουδαστών μας στη Χορωδία και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. Σε κάθε τους εμφάνιση στη σκηνή η βελτίωσή τους είναι αισθητή. Θερμοί Φιλέλληνες, υπό την άοκνη επίβλεψη των καλλιτεχικών τους διευθυντών, των δασκάλων τους, του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Παναγόπουλου και της αποσπασμένης μουσικού-εκπαιδευτικού Ινέσσας Εφραιμίδου, γνήσιων φορέων του αυθεντικού ελληνικού πολιτισμού, ακονίζουν, στιλβώνουν διαρκώς τις ικανότητές τους, εθίζονται στο να εκτίθενται στο ευρύτερο κοινό, βελτιώνουν την σκηνική τους παρουσία. Μαζί τους δίπλα, επάξια επίσης οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες, οι ένθερμοι Φιλέλληνες, ουσιαστικοί και βαθείς γνώστες του ελληνικού πολιτισμού, οι σπουδαστές του Κρατικού Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με αρμόδιες καθηγήτριες τις Άννα Τόροποβα, Νατάλια Κομαρόβσκαγια, και η εκπαιδευτικός του Κ.Ε.Π., φιλόλογος Μαρίνα Ναζάρενκο, υπεύθυνση για την εν λόγω εκδήλωση. Σάς ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και σύμπραξη! Το πρόγραμμα της βραδυάς άγγιξε τις καρδιές μας.

Την βραδυά τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Βακάλη, στην οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την χαρά που μάς έδωσε, για την ουσιαστική στήριξή της, για την ηθική επιβράβευση, που εισπράττουν τα μέλη των Συγκροτημάτων μας και οι σπουδαστές μας από την επικοινωνία μαζί της, στις προσπάθειες μύησης στον ελληνικό πολιτισμό, που καταβάλλουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του προέδρου της SEED POINT Σωτήρη Λυκουρόπουλου, στον οποίο εκφράζουμε την βαθιά και ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την ανταπόκριση και στήριξή τους.

Ευχαριστούμε επίσης όσους συμμετείχαν στη μουσική και λογοτεχνική βραδιά: τη Χορωδία και το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., τους σπουδαστες ελληνικής γλώσσας του Κ.Ε.Π., ιδιαίτερα τις πρωτοετείς Όλγα και Γκαλίνα που τόλμησαν να καταπιαστουν με τόσο δύσκολα κείμενα, και τους καθηγητές τους, τους σπουδαστές και καθηγητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), καθώς και όλους τους επισκέπτες της ουσιαστικής αυτής βραδιάς.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚ ΝΕΟΥ «ΤΟ ΦΤΕΡΩΤΟ ΑΛΟΓΟ» ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Τον προηγούμενο χρόνο το Μέγαρο Μουσικής ανέβασε «Το Φτερωτό άλογο» του… Νίκου Καζαντζάκη!
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διαμαρτυρήθηκε προφορικώς και γραπτώς στην διεύθυνση, διότι πρόκειται για ένα ανύπαρκτο έργο του μεγάλου Κρητικού και θεώρησε τη στάση του Μεγάρου αντιδεοντολογική και ανεύθυνη.
Διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες στις εφημερίδες ότι «Το Φτερωτό άλογο» ανεβαίνει εκ νέου στο Μέγαρο, χωρίς ουδεμία αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη. Οι υπεύθυνοι στο Μέγαρο κατάλαβαν το λάθος τους.


Εφημερίδα «Πατρίς», 16-11-2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι η προβολή σε νέες χώρες και με διάφορους τρόπους του έργου του μεγάλου συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή.
Αυτό συνέβη στις 11 Νοεμβρίου 2019 και στην Πόλη του Κουβέιτ. Προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε, ενώπιον πολλών νέων διανοουμένων, το έργο, τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού και την έλξη του για τη Γαλλία και τον Αραβικό κόσμο.

Το κοινό εντυπωσιάστηκε από το πολύμορφο έργο και την πολιτισμικότητα του Καζαντζάκη και εξέφρασε την επιθυμία να μάθει περισσότερα. Η ΔΕΦΝΚ θα αποστείλει βιβλία και ντοκιμαντέρ.
Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των υπευθύνων και εκπαιδευτικών του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Πρέσβη της Ελλάδας Κωνσταντίνου Πιπερήγου, που έχει υποστηρίξει τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ και από προηγούμενα διπλωματικά του αξιώματα, της Προέδρου και του Αντιπροέδρου της νεοσύστατης Ελληνικής κοινότητας του Κουβέιτ.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Έχουν περάσει 31 χρόνια και είμαστε πάντοτε αισιόδοξοι!
Στις 31 Δεκεμβρίου 1988 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με πρωτοβουλία και παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη (του ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη), η Εταιρεία μας, ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτισμικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού. Τι μακρύς που ήταν ο δρόμος μας! Με τι αφοσίωση και προθυμία πρόσφεραν την εθελοντική τους εργασία στις πέντε ηπείρους τα μέλη μας και οι συμπαθούντες! Τους συγχαίρουμε όλους και τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη στήριξή τους. Οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν με την ίδια διαθεσιμότητα τα επόμενα χρόνια. Το αξίζει ο Καζαντζάκης, αυτός ο βαθυστόχαστος και συνάμα τόσο ανθρώπινος συγγραφέας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ

Συνέδριο του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών»

Έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, από τη πρώτη έως 4η Αυγούστου 2019. Προσκεκλημένη, η ΔΕΦΝΚ εκπροσωπήθηκε από τον Σήφη Μιχελογιάννη, τέως βουλευτή Χανίων, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρώτο Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Εταιρείας μας. Την ομιλία του – που έκανε μεγάλη εντύπωση – διάβασε η Κατερίνα Ζωγραφιστού.

Λέσχη ανάγνωσης

Οι φίλες μας Κατερίνα Ζωγραφιστού, Σοφία Νταλαμπέκη και Μαρία Ζαχαριάκη ίδρυσαν στο Ηράκλειο μία Λέσχη ανάγνωσης.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου με θέμα «Ταξίδια του Καζαντζάκη στην Ιαπωνία και την Κίνα».
Εξάλλου, πρόκειται να δημοσιεύσουν προσεχώς σε αυτοτελή μικρό τόμο την παρουσίαση των τεσσάρων βιβλίων του συγγραφέα μας που μελετήθηκαν, Όφις και Κρίνο, Καπετάν Μιχάλης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ταξιδεύοντας. Ιαπωνία-Κίνα, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Λογοτεχνικό καφενείο

• Αθήνα, Δεκέμβριος: Παρουσίαση της Αθηνάς Βουγιούκα του μυθιστορήματος Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κρήτη: Κρυονέρι Μυλοποτάμου, 20 Οκτωβρίου

Παρουσία εκατοντάδων και σε κλίμα συγκίνησης, χθες, τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Νίκου Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής Χριστοδουλάκη-Καζαντζάκη
Πλημμύρισε ζωή, χθες, το Κρυονέρι των 14 μόνιμων κατοίκων, για «χάρη» δύο σπουδαίων ανθρώπων, τους οποίους το χωριό έχει να υπερηφανεύεται πως γέννησε.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Οι Ασσύρωτοι», διοργανώθηκε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια των προτομών του σπουδαίου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής Χριστοδουλάκη-Καζαντζάκη.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία της Φωτούλας Σιγανού-Χριστοδουλάκη, ανιψιάς της μητέρας του Ν.Καζαντζάκη που ήταν εκεί, παρακολουθώντας με συγκίνηση τα αποκαλυπτήρια των προτομών, που αποτελούν δωρεά της οικογένειας Σιγανού.
Το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου – εκπρόσωποι αρχών και φορέων αλλά και εκατοντάδες πολίτες – αποδίδοντας την δέουσα τιμή στη γυναίκα που έφερε στη ζωή τον μεγάλο συγγραφέα αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη που έζησε στο Κρυονέρι μέρος των παιδικών του χρόνων.
Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος μάλιστα ήρθε από την Γενεύη στην Κρήτη, ειδικά για την εκδήλωση.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και δημοτικών αρχών.


«Ρεθεμνιώτικα Νέα», 7/11/19

Άλλες εκδηλώσεις

• Αίγυπτος, Κάιρο, Οκτώβριος: Ο τοπικός αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ θα οργανώσει ιδρυτική γενική συνέλευση του Τμήματος του Καΐρου.

• Αργεντινή, Πανεπιστήμιο του Ρίο Νέγκρο, Παταγονία, 29 Οκτωβρίου: Διάλεξη της Cristina Kiroga, καθηγήτριας, ερευνήτριας θεάτρου, για το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

• Αυστραλία, Μπρισμπέιν, 27 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη του καθηγητή Alfred Vincent με θέμα Από την Κρήτη στο Παρίσι, Ζορμπάς ο Έλληνας, Νίκος Καζαντζάκης και οι σχέσεις του με τη Γαλλία, ιδιαίτερα με τον Henri Bergson. Συνδιοργανώνεται από τον τοπικό υπεύθυνο της ΔΕΦΝΚ Λεωνίδα Ναούμη, την Ελληνική Κοινότητα, την ΑΧΕΠΑ και την Alliance Française. Σύδνεϋ: Το Τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ θα δημοσιεύσει στο τέλος του χρόνου ένα συλλογικό τόμο που θα περιλαμβάνει διαλέξεις για τον Καζαντζάκη των: Βασίλη Αδραχτά, Αδριανού Καζά, Γιώργου Στασινάκη, Alfred Vincent, Zdenko Zlatar και Walter Lalich.

• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 5 Οκτωβρίου: Εκδήλωση με θέμα Νίκος Καζαντζάκης και Ελ Γκρέκο και προβολή του φιλμ Ελ Γκρέκο. 30 Νοεμβρίου: Ο Διόνυσος στο έργο του Καζαντζάκη. Δεκέμβριος: προβολή του ντοκυμαντέρ του Μουσείου Καζαντζάκη.

• Γαλλία, Μπορντώ, 6 Νοεμβρίου: Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα Η μορφή του πρόσφυγα στο «Χριστό Ξανασταυρώνεται». Γκρενόμπλ, 15 Νοεμβρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Παναΐτ Ιστράτι και Νίκος Καζαντζάκης και οι σχέσεις του μεγάλου Κρητικού με τη Γαλλία.

• Ελβετία, Γενεύη, Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ελληνικών, 28 Νοεμβρίου: Ανακάλυψη του έργου του Καζαντζάκη, με προβολή βίντεο.

• Ελλάδα.
Ηράκλειο, 15 Σεπτεμβρίου: Φιλοσοφικό συνέδριο που οργανώνει ο Ροταριανός όμιλος. Η Αγάθη Μαρκάτη, πανεπιστημιακός, επίτιμο μέλος της ΔΕΦΝΚ, θα μιλήσει για την Ασκητική το ιστορικό της γραφής της και τη φιλοσοφία της. Η Κατερίνα Ζωγραφιστού θα απευθύνει χαιρετισμό. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη για την Ελληνικότητα του Καζαντζάκη.

Αίγινα, 2 Οκτωβρίου.

Λαμία, 13 Οκτωβρίου, συνδιοργανωτές: Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ΔΕΦΝΚ, συμμετέχει ο Σύλλογος Κρητών Νομού Φθιώτιδας. Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ θα προσφέρουν βιβλία.

Τρίκαλα, 14 Οκτωβρίου: Διάλεξη σε Γυμνάσιο του Γιώργου Στασινάκη.

Χαλκίδα, 17 Οκτωβρίου: Διάλεξη σε Γυμνάσιο του Γιώργου Στασινάκη.

Πύργος, 22 Οκτωβρίου, συνδιοργανωτές Δήμος Πύργου, ΔΕΦΝΚ και Εκδόσεις Καζαντζάκη (Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των εκδόσεων), συντονιστής: Τάκης Αντωνακόπουλος.


«Πατρίς Πύργου», 16/10/19


«Πατρίς Πύργου», 19/11/19

Αγρίνιο, 23 Οκτωβρίου: Συνδιοργανωτές Δήμος Αγρινίου και ΔΕΦΝΚ. Συμμετοχή της φιλολόγου Γεωργίας Λαϊνά – Καψάλα. Συντονισμός Μαρία Αγγέλη.
O Δήμος Αγρινίου και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Λογοτεχνία και στην Πολιτική», την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.
Πρόγραμμα
20:00-20:10: Προσέλευση- Καλωσόρισμα
20:10-20:25: Καζαντζάκης – Ζορμπάς – Μία αληθινή φιλία, του Γ. Στασινάκη. Παρουσίαση του βιβλίου από τη Μαρία Ν. Αγγέλη, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
20:25-20:40: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική. Παρουσίαση του βιβλίου από τη Γεωργία Λαϊνά – Καψάλα, Φιλόλογο.
20:40-20:55: «Η Επικαιρότητα της σκέψης του Ν. Καζαντζάκη», Ομιλία του Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ


«Τα Νέα Αιτωλοακαρνανίας», 30-10-2019

Γρεβενά, 29 Οκτωβρίου: Συνδιοργανωτές: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και η ΔΕΦΝΚ. Συντονισμός: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δόρτσιος, τοπικός αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ.

Έδεσσα, 30 Οκτωβρίου: Ευάγγελος Κυριάκου και Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσουν για τις σχέσεις Καζαντζάκη-Ζορμπά.

• Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Υόρκη, 8 Οκτωβρίου: η ΔΕΦΝΚ, εκπροσωπούμενη από τον φίλο μας Μανόλη Βελιβασάκη, η οργάνωση Philo4thought και το Hellenic American Project Queens College CUNY διοργανώνουν ημερίδα για τον μεγάλο Κρητικό με τη συμμετοχή του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Αλεξίου και Γιώργου Στασινάκη.


«Εθνικός Κήρυξ», 11 Οκτωβρίου 2019

• Καναδάς, διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη για την Ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη στην Οτάβα, 4 Οκτωβρίου (υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παρνασός») και στο Μόντρεαλ, 6 Οκτωβρίου, στο Τορόντο, 5 Οκτωβρίου με θέμα Ο Καζαντζάκης μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής (σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ένωση και την Ένωση Κρητών «Η Κνωσός»).

• Κούβα, Σαντιάγο, Alliance Française, 30 Σεπτεμβρίου και Αβάνα 2 Οκτωβρίου: Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη.

Για τέταρτη φορά η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργάνωσε στην Alliance Française εκδηλώσεις για το μεγάλο Κρητικό στο Σαντιάγο (30 Σεπτεμβρίου) και Αβάνα (2 Οκτωβρίου).
Ενώπιον πολλών μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, καλλιτεχνών και Γάλλων, Ελλήνων, Κυπρίων και Βουλγάρων διπλωματών ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το έργο, τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με τη Γαλλία.
Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ανακάλυψαν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφική του σκέψη, τις σχέσεις του με τον κομμουνισμό και την επιρροή του στη Λατινική Αμερική. Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν διπλώματα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Χάρη στη σημαντική βοήθεια της Alliance Française, της Ελληνικής Πρεσβείας και των τοπικών υπευθύνων της ΔΕΦΝΚ οι εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.


Η Πρέσβης της Ελλάδας, ο δεύτερος της Ελληνικής Πρεσβείας, ο διευθυντής της Alliance Française,
ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, η Πρέσβης της Βουλγαρίας και ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Κουβέιτ, Γαλλικό Ινστιτούτο, 11 Νοεμβρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία και τον Αραβικό κόσμο.

• Μαρόκο, Καζαμπλάνκα, Νοέμβριος: Η Mireille Jourdanet θα οργανώσει εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη.

• Νορβηγία, Όσλο, 12 Οκτωβρίου: Το Τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ με πρόεδρο την Κυριακή Παπαδοπούλου – Samuelsen και ο Πολιτιστικός Ελληνονορβηγικός Σύλλογος οργανώνουν διάλεξη του καθηγητή φιλοσοφίας Tore Frost για τον Νίκο Καζαντζάκη.

• Ουγγαρία, Βουδαπέστη, Οκτώβριος: ο Ανδρέας Οικονόμου, τοπικός εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ, θα οργανώσει εκδήλωση για τον μεγάλο Κρητικό.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ
Συντονιστική Επιτροπή

Θα συνεδριάσει στο Ηράκλειο στις 19 Οκτωβρίου 2019.

Νέοι Υπεύθυνοι

• Ελλάδα: Αθανάσιος Καλαμάτας (Μυτιλήνη), Κωνσταντίνος Δόρτσιος (Γρεβενά), Κώστας Σκαρβέλης (Νάξος) και Γιώργος Μπόγρης (Αίγινα).
• Μαρόκο: Συντονίστρια Mireille Jourdanet (Καζαμπλάνκα), Mohammed Othman Benjelloun (Ραμπάτ).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

H απέλαση του Νίκου Καζαντζάκη από την Αγγλία Δημοσιεύσαμε στην επιθεώρηση Le Regard cretois (τεύχη 31 – Ιούλιος 2005 και 38 – Δεκέμβριος 2011) άρθρα για ένα γεγονός που δεν είναι γνωστό: την απέλαση του Νίκου Καζαντζάκη από την Αγγλία. Στον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική ο Γιώργος Ρωμαίος αναφέρεται εκτενώς σε αυτή την απέλαση. Δημοσιεύουμε συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη στον Βάσο Γεωργίου στην οποία περιγράφει τα της απέλασης. Δημοσιεύτηκε στον Ρίζο της Δευτέρας, στις 16 Δεκεμβρίου 1946: «Όταν με κάλεσε το Βρετανικό Συμβούλιο ως λογοτέχνη να επισκεφτώ και να μελετήσω την μεταπολεμική Αγγλία, μου δηλώθηκε ότι κατά το διάστημα της παραμονής μου εκεί σύμφωνα με την καθιερωμένη αρχή, δεν θα έπρεπε να αναμιχθώ στα πολιτικά πράγματα. Εγώ δήλωσα ότι δεν πρόκειται να παραβιάσω την καθιερωμένη αυτή αρχή. Και πραγματικά σ’όλο το διάστημα της παραμονής μου δεν έκανα καμιά ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί για πολιτική ανάμιξη.
Δύο γεγονότα που μεσολάβησαν, αν και είχαν πολιτικό χαρακτήρα, δεν ήταν όμως και παραβίαση της καθιερωμένης αρχής. Το πρώτο είναι η πρόσκληση που έκανε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Μακ Νηλ. Ο Άγγλος υπουργός με παρακάλεσε να του εξηγήσω τις απόψεις μου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Του δήλωσα με πλήρη ειλικρίνεια αυτό που πίστευα και πιστεύω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλη λύση στο ελληνικό πρόβλημα παρά ο σχηματισμός Οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εφαρμόσει πολιτική κατευνασμού και συμφιλίωσης. Με ρώτησε ποια είναι κατά τη γνώμη μου η δύναμη του ΚΚΕ. Απάντησα : Τουλάχιστον 30%. Ο Άγγλος υπουργός το αμφισβήτησε αυτό και μου είπε ότι κατά τις δικές του πληροφορίες που στηρίζονται σε αντικειμενικές εκθέσεις, η δύναμη του ΚΚΕ δεν είναι μεγαλύτερη από 5%. Διαπίστωσα έτσι ότι οι εκτιμήσεις του κ. Μακ Νηλ ήταν διαμετρικά αντίθετες από τις δικές μου. Το δεύτερο γεγονός ήταν ο χαιρετισμός που έστειλα στην Ελλάδα κατά τις παραμονές του δημοψηφίσματος δια μέσου της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας, όπου τόνιζα ότι ο Ελληνικός λαός ύστερα από τη δοκιμασία του Μεταξά και την ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία της Κατοχής δε μπορεί να ανεχθεί να του επιβάλουν ένα νεοφασιστικό καθεστώς.
Το Βρετανικό Συμβούλιο μετά τη συνομιλία μου με τον Μακ Νηλ με κάλεσε και μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί παραβίασα την υπόσχεση να μην αναμιχθώ στα πολιτικά πράγματα. Απάντησα ότι καμιά πράξη πολιτική δεν έκανα αναπτύσσοντας τις ιδέες μου στον υφυπουργό των Εξωτερικών ή στέλνοντας το χαιρετισμό μου στην Ελλάδα. Εδήλωσα ακόμα ότι η πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου και η φιλοξενία μου στην Αγγλία δε μπορούσε να σημαίνει ότι απαλλοτρίωσα τις ιδέες μου και τις αντιλήψεις μου κι όχι μόνο εγώ αλλά κανείς Έλληνας πατριώτης, κανείς ελεύθερος άνθρωπος δε μπορούσε να ανεχθεί να πουλήσει δηλαδή την ιδεολογία του για ένα ταξίδι μελέτης ή για οτιδήποτε άλλο.
Με τον Αγγλικό λαό είμαστε φίλοι. Τα παράπονά μας στρέφονται εναντίον της επίσημης αγγλικής πολιτικής, που υποστηρίζει το νεοφασισμό. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει παρά η αποχώρηση του αγγλικού στρατού από την Ελλάδα.»

Γράμματα στον Börje Knös, Σουηδό μεταφραστή
Μετά την απέλασή του από την Αγγλία ο Καζαντζάκης, προσκεκλημένος από τη Γαλλική κυβέρνηση, εγκαθίσταται στο Παρίσι.

Παρίσι 4-10-1946
Αγαπητέ κύριε Knös,
Βρίσκουμαι στην πόλη-φως αλήθεια, και θυμούμαι τον καιρό της μελετηρής νιότης μου, όταν, όλος θαμασμό, παρακολουθούσα τα μαθήματα του σεβαστού μου δάσκαλου Henri Bergson. Θα ακολουθήσω κι εδώ τις προσπάθειες, που άρχισα στην Αγγλία: να ενώσω
τους «διάκονους του πνεύματος» – συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες – σε μια Διεθνή του Πνεύματος, πάνω από κάθε πολιτική, με
μόνο σκοπό να σωθεί το πνεύμα που κινδυνεύει.
Οι διανοούμενοι καταλαβαίνουν καλά τον κίντυνο, αλλά οι περισσότεροι έχουν γίνει πολλά παθητικοί, πολλά ενδοιαστικοί κι αφήνουν να παρασύρουνται από τα γεγονότα, δίχως καμιάν αντίσταση. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι έτοιμοι να λάβουν μέρος σ’ αυτή την ύστατη σταυροφορία. Είχα αυτές τις ημέρες μια βαθιά συνομιλία μ’ έναν εξαίρετο άνθρωπο, τον Gaston Dupouis πρύτανι στην Σχολή Επιστημών στην Toulouse. Έχει μιαν τραγική ενόραση της εποχής μας κι είναι έτοιμος ν’ αντιδράσει με όλες του τις δυνάμες. Ο μέγας επιστήμων δούκας de Broglie βλέπει κι αυτός καθαρά τον γκρεμό που άνοιξε ξάφνου μπρος στην ανθρωπότητα. οι δυνάμες, που αποκαλύφθηκαν στον άνθρωπο, λέει, είναι τόσο τρομακτικές, που θα μπορούσαν ν’ ανατινάξουν τον πλανήτη μας…

Antibes 17 Δεκεμβρίου 1949
…Πότε θα γυρίσω στην Ελλάδα να μπορώ να Σας στέλνω μέλι, σταφίδες, σύκα – αιώνια ελληνικά δώρα!
Πότε; Ολόμαυρα είναι κει κάτω τα πάντα: σκλαβιά πάλι μας πλάκωσε, επιστημονική σκλαβιά τώρα, καλά οργανωμένη, καλά καμουφλαρισμένη και χρειαζόμαστε ένα καινούριο 1821 για να λευτερωθούμε… Θα ’ρθει κι αυτό σίγουρα, μα ωστόσο χιλιάδες ψυχές, άλλες σκοτώνουνται, άλλες μαραίνουνται, άλλες πουλιούνται…
Εδώ κάθουμαι λοιπόν, εξόριστος στον Παράδεισο της Αντίπολης, και δουλεύω, όσο μπορώ, την ελληνική γλώσσα και το νεοελληνικό πνέμα. 40 χρόνια τώρα άλλο δεν κάνω, χωρίς καμιάν αμοιβή, μα με μεγάλους διωγμούς από τους επίσημους Έλληνες. Μα είμαι από καλό χώμα, made in Creta κι αντέχω. Ελπίζω έτσι να πολεμώ ως τον θάνατο.
Το καινούριο ρομάντζο για την Κρήτη, κάθε μέρα και προχωράει και γρήγορα θα ’ναι έτοιμο. προσπαθώ όσο μπορώ: να αναστήσω τον πατέρα μου. να ξεπλερώσω έτσι το χρέος μου: να γενήσω αυτόν που με γένησε…

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας EUPL 2019 απονεμήθηκε στο Νίκο Χρυσό για το τελευταίο του βιβλίο Καινούρια μέρα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2019. Ο Νίκος είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και λάτρης παλαιών βιβλίων. Είναι δεύτερος αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Του απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια για αυτή τη μεγάλη τιμητική διάκριση που του αξίζει.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

• Ηράκλειο, 26 Οκτωβρίου: όπως κάθε χρόνο, η τοπική ομάδα της ΔΕΦΝΚ τέλεσε τρισάγιο στους τάφους του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Τιτίκας Σακλαμπάνη και της Κλεοπάτρας Πρίφτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Όπως και άλλα μέλη και συμπαθούντες της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ο Γιώργος Στασινάκης θα δώσει τους επόμενους μήνες διαλέξεις στις εξής έξι χώρες:
– Κούβα, Σαντιάγο, 30 Σεπτεμβρίου και Αβάνα 1η Οκτωβρίου.
– Καναδάς, Οττάβα, 4 Οκτωβρίου. Τορόντο, 5 Οκτωβρίου. Μόντρεαλ, 6 Οκτωβρίου.
– ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, 8 Οκτωβρίου.
– Ελλάδα, Λαμία, 12 Οκτωβρίου. Πύργος Ηλείας, 22 Οκτωβρίου. Αγρίνιο, 23 Οκτωβρίου. Γρεβενά, 29 Οκτωβρίου. Έδεσσα, 30 Οκτωβρίου.
– Κουβέιτ, Πόλις του Κουβέιτ, 11 Νοεμβρίου.
– Γαλλία, Γκρενόμπλ, 15 Νοεμβρίου.
Θα αναπτύξει τα εξής θέματα: έργο, σκέψη, ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και σχέσεις του με την Ευρώπη, τη Γαλλία, την Ανατολή, τον Αραβοαφρικανικό κόσμο και τον ελληνορουμάνο συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τα Τοπικά Τμήματα της ΔΕΦΝΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Δήμους.
Σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν επίσης τα βιβλία που δημοσίευσαν οι Εκδόσεις Καστανιώτη: Γιώργος Στασινάκης Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία και ο συλλογικός τόμος Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική.
Σημειώνουμε τέλος ότι η ΔΕΦΝΚ συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε νέες χώρες. Πράγματι, με το Κουβέιτ αριθμεί πλέον 9.144 μέλη προερχόμενοι από 131 χώρες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗς ΕΝΩΣΗΣ EUPL 2019

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ

Στις 24 Μαΐου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ Γιώργο Στασινάκη, την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΝΚ Ρουμπίνη Σμέρλα και τον υπεύθυνο της ΔΕΦΝΚ στη Μεσσινία, Ιωάννη Σολάρη. Του πρόσφεραν το νέο βιβλίο “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική” (Εκδόσεις Καστανιώτης). Είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση.


Εφημερίδα «Πατρίς», 28-05-19

«ΖΟΡΜΠΑΣ» ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΟΚΑ
Η πρεμιέρα θα γίνει στην Καλαμάτα στις 23 Φεβρουαρίου 2020

ΖΟΡΜΠΑΣ!

Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ τάξης Γυμνασίου ανθολογείται απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», η φιλόλογος Μαρία Ν. Αγγέλη αφού δίδαξε το συγκεκριμένο απόσπασμα παρότρυνε τους μαθητές και μαθήτριες να μελετήσουν ολόκληρο το βιβλίο του Καζαντζάκη.
Τα παιδιά συμφώνησαν να παρουσιάσουν αυτό το βιβλίο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ανέλαβαν επίσης, να γράψουν μια εργασία με θέμα:
«Ο Ζορμπάς και οι γυναίκες…»
Οι τρεις καλύτερες θα σταλούν στον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ, κύριο Γιώργο Στασινάκη, ο οποίος θα επιβραβεύσει τα παιδιά, όπως τους υποσχέθηκε κατά την επίσκεψη, διάλεξη και συζήτηση στο 2ο Γυμνάσιο στις 24/10/2019.

ΤΑΙΝΙΑ «ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ

Η ταινία «Ξανασταυρώνεται» είναι μια σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά ενός από τα εμβληματικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του μυθιστορήματος «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

Δημιουργός της ταινίας είναι ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, ο κρητικός σκηνοθέτης της τηλεοπτικής επιτυχίας «Το Νησί», της σειράς που κατέρριψε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία της ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης.

Στόχος της ταινίας είναι να αναδείξει τη διαχρονικότητα του λόγου και την επίκαιρη θεματολογία του πρωτότυπου έργου του Ν. Καζαντζάκη, μέσα από ένα κοινωνικό δράμα με στοιχεία σασπένς, ερωτισμού και πνευματικής αναζήτησης. Η ιστορία ακολουθεί την καταιγιστική διαδρομή ενός ήρωα που τολμά να συγκρουστεί με το συμφέρον και το «εγώ» του, ακροβατώντας μεταξύ αγάπης και μίσους, θάρρους και κακίας, ζήλιας και εγκαρτέρησης.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, «Η ταινία «Ξανασταυρώνεται» είναι μια αλληγορία για την απάθεια της σύγχρονης κοινωνίας μπροστά στη διαφθορά και την υποκρισία. Πρόκειται για την ιστορία μιας κοινότητας που, επειδή θίγεται το συμφέρον της, επιλέγει να εθελοτυφλεί στην αδικία και φτάνει να σταθεί απέναντι σε εκείνον που τολμά να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιδράσει. Μια ιστορία «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ».

Ο σκηνοθέτης, οι σεναριογράφοι και η παραγωγή της ταινίας εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη του σεναρίου ήδη από το 2017, με την ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Καζαντζάκη και την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Το σενάριο συμμετείχε σε διεθνή forum παραγωγής και ανάπτυξης, όπως το Cinemed του Φεστιβάλ του Μontpellier στη Γαλλία και το Script 2 Film Workshops του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Η παραγωγή έχει εξασφαλίσει το 50% του απαραίτητου προϋπολογισμού και βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης χρηματοδότησης του υπόλοιπου.
Τα γυρίσματα έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020 στην Κρήτη με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Την διεύθυνση φωτογραφίας θα αναλάβει ο βραβευμένος Φαίδων Παπαμιχαήλ με περισσότερες από 40 ταινίες στο βιογραφικό του με μεγάλους σκηνοθέτες (Αλεξάντερ Πείν, Όλιβερ Στόουν, Τζώρτζ Κλούνει) και γνωστούς ηθοποιούς (Κρίστιαν Μπειλ, Ουίλ Σμιθ, Χοακίν Φίνιξ, Τομ Κρουζ, Ντάστιν Χόφμαν κα).
Στόχος της παραγωγής είναι η ταινία να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε ένα διεθνές φεστιβάλ υψηλού κύρους (Κάννες, Βενετία, Τορόντο) και η εμπορική διανομή της ταινίας να ξεκινήσει από την Ελλάδα στα τέλη του 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθείται την σελίδα μας στο facebook
https://www.facebook.com/recrucified.film.project/

ΤΟ «ΦΤΕΡΩΤΟ ΑΛΟΓΟ», ΕΝΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Τα Μέγαρο Μουσικής ανέβασε τους τελευταίους μήνες για την παιδική σκηνή, με μεγάλη διαφημιστική κάλυψη, ένα παραμύθι με τίτλο «Το Φτερωτό Άλογο» που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα του Μεγάρου και στις διάφορες διαφημίσεις σαν πρωτότυπο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν είναι παρά μια μετάφραση ή διασκευή ενός ινδικού παραμυθιού, όπως επιβεβαιώνουν το Μουσείο Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, αλλά και η βιβλιογραφική έρευνα που διενεργήσαμε. Στις 26 Νοεμβρίου 2018 επισημάναμε με επιστολή μας στη διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής ότι δεν επιτρέπεται να παρουσιάζουν το «Φτερωτό Άλογο» ως πρωτότυπο έργο του Καζαντζάκη παρά μόνο ως μετάφραση ή διασκευή του ινδικού παραμυθιού. Παρά ταύτα, το Μέγαρο συνέχισε μέχρι το τέλος των παραστάσεων να προβάλλει το έργο ως πρωτότυπη δημιουργία του μεγάλου Κρητικού. Η στάση αυτή του Μεγάρου Μουσικής είναι αντιδεοντολογική και ανεύθυνη. Δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στο έργο ενός διάσημου Έλληνα συγγραφέα και στις χιλιάδες των αναγνωστών και θαυμαστών του ανά τον κόσμο.


«Πατρίς Ηρακλείου, 5/3/2019»

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
(Αφίσα στο Μετρό Κατεχάκη)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-ΖΟΡΜΠΑΣ»

Πρόκειται για ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΦΝΚ και αποσκοπεί, με διαλέξεις, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και ταξίδια, να αναδείξει την αληθινή φιλία που συνέδεσε τις δύο αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες.

Τόποι που έχουν σχέση με τους δύο φiλους
• Καταφύγι (Κοζάνη): Τόπος γέννησης του Γιώργη Ζορμπά.
• Άγιον Όρος: Γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά.
• Παλαιοχώρι (Χαλκιδική): Εκμετάλλευση επιχείρησης ξυλείας.
• Στούπα: Κοινή εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου.
• Ηράκλειο: Τόπος γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη και γάμος της κόρης του Γιώργη Ζορμπά Αναστασίας με τον αδελφό της Γαλάτειας Ραδάμανθυ Αλεξίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο εγγονός τους είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος «ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ»
• Αίγινα: Συγγραφή του μυθιστορήματος Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
• Ακρωτήρι – Χανιά: Γυρίσματα της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας.
• Σκόπια: Εγκατάσταση του Γιώργη Ζορμπά με την κόρη του Κατίνα, γάμος της τελευταίας με τον Ζόραν Γιάντα και τάφος τους.

Εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ

• Σκόπια, 15 Σεπτεμβρίου 2018: Προσκύνημα στον τάφο του Ζορμπά με τη συμμετοχή της δισέγγονής του Εβίτας Κεχαγιά-Βαρέλα.
• Στούπα, 23 Σεπτεμβρίου 2018 και 9 Ιουνίου 2019. Οκτώβριος 2019: Εκδηλώσεις.
• Καλαμάτα, 6 Φεβρουαρίου 2019: Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Η Στούπα θυμάται, αυθεντικές μαρτυρίες.
• Θεσσαλονίκη, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, 12 Μαΐου 2019: Στρογγυλή τράπεζα Από τη Μακεδονία στη Μεσσηνία.
• Καρδαμύλη, 15 Οκτωβρίου 2019: συνάντηση με τον Δήμαρχο.
• Ηράκλειο, 25 Οκτωβρίου 2019: Διάλεξη του Γιώργου Χατζάκη για τον Ροδάμανθυ και την Αναστασία Αλεξίου.

• Ακρωτήρι, 27 Οκτωβρίου 2019: Διαλέξεις.


Ακρωτήρι-Σταυρός, 27 Οκτωβρίου. Εκεί που γυρίστηκε το έργο «Ζορμπάς ο Έλληνας». Στο βάθος το λιγνιτωρυχείο

• Χαλκιδική, Παλαιοχώρι, 31 Οκτωβρίου 2019: Συνάντηση με το Δήμαρχο.
• Αίγινα, 2 και 3 Νοεμβρίου 2019: Ταξίδι και διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα.

Βιβλία αναφοράς στα ελληνικά

• Γιώργος Στασινάκης: Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2017.
• Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα: Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Η Στούπα θυμάται, αυθεντικές μαρτυρίες. Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, Αρεόπολις 2018.

Υπεύθυνοι

• Συντονισμός των «Πολιτιστικών διαδρομών»: Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα, Στούπα. Υπενθυμίζουμε ότι ο πατέρας της ήταν βαφτισιμιός του Ζορμπά.
• Μακεδονία, Κατερίνη: Ζήνων Σατραζέμης.
• Ηράκλειο: Σοφία Νταλαμπέκη και Κατερίνα Ζωγραφιστού.
• Αίγινα: Γιώργος Μπόγρης.
• Ακρωτήρι – Χανιά: Σήφης Μιχελογιάννης.
• Σκόπια: δεν έχουμε ορίσει ακόμα.

Επαφές

• Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα, e-mail: mgeorgilea @ hotmail.com
• Αθηνά Βουγιούκα, e-mail : vouyouca @ otenet.gr
• Γιώργος Στασινάκης, e-mail : siankcdc @ gmail.com

Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018, η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, διεθνές συνέδριο με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική. Αυτή η θεμελιώδης όψη της σκέψης και της ζωής του μεγάλου Κρητικού εξετάστηκε για πρώτη φορά με τη σοβαρότητα που της άρμοζε, μέσα από πρωτότυπες εισηγήσεις υψηλής ποιότητας. Το συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρενέβη με αξιοσημείωτη ομιλία.
Τον ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης τους εισηγητές (πανεπιστημιακούς, ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικούς) για τη συμμετοχή τους σε αυτό το συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από τον τύπο και το κοινό. Απευθύνουμε επίσης τις ευχαριστίες μας προς τις Εκδόσεις Καστανιώτη που δέχτηκαν να δημοσιεύσουν σε αυτόν τον συλλογικό τόμο όλες τις εισηγήσεις. Δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο δελτίο Synthesis.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – ΖΟΡΜΠΑΣ
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»
Θεσσαλονίκη, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, 11 Μαΐου 2019

1. Στρογγυλή τράπεζα με την συμμετοχή των:
– Ζήνων Σατραζέμης, μαθηματικός, συγγραφέας:
«Γιώργης Ζορμπάς, μύθοι και πραγματικότητες»
– Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ιστορικός, αρχαιολόγος:
«Στα ίχνη του Καζαντζάκη και του Ζορμπά στη Χαλκιδική»
– Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα, συγγραφέας,
«Η περιπέτεια του Καζαντζάκη και του Ζορμπά στη Μάνη»

2. Υπογραφή βιβλίων:
– Γιώργος Στασινάκης: «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία»
Εκδόσεις Καστανιώτη 2017
– Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα: «Η Στούπα θυμάται… Αυθεντικές μαρτυρίες»
Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, Γ.Π. Δημακογιάννης, Αρεόπολη, 2018

Συντονισμός: Αθηνά Βουγιούκα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ


Σχολεία

– Βραζιλία, Σάο Πάολο, 18 Οκτωβρίου 2018. 40 μαθητές του σχολείου «Santa Teresa», ύστερα από ανάγνωση και ανάλυση του μυθιστορήματος Στα παλάτια της Κνωσού, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, παρουσίασαν δεκάδες εικονογραφήσεις του Μινώταυρου και του ανακτόρου της Κνωσού, καθώς και προσωπογραφίες του Καζαντζάκη. Στη συνέχεια ο Γιώργος Στασινάκης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις.
– Ιταλία, Μπάρι, 1η Δκεμβρίου 2018. Οι μαθητές του κλασικού κολλεγίου «Σωκράτης» και του λυκείου «Ρόζα Λούξεμπουργκ» παρουσίασαν και σχολίασαν κινηματογραφικές ταινίες εμπνευσμένες από τον Χριστό, και ειδικότερα τον Τελευταίο πειρασμό του Χριστού του Martin Scorsese.
– Λίβανος, Βηρυττός, 5 Δεκεμβρίου 2018. Ο συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας Iskandar Habache, Πρόεδρος ου Λιβανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, διοργάνωσε ημερίδα Καζαντζάκη στο Λύκειο «Pascal». Περιελάμβανε εργασίες μαθητών για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, καθώς και αναγνώσεις που συνοδεύτηκαν από προβολή της ταινίας Zorba the Greek και συζήτηση.

Αδελφοποίηση

– Αργεντινή, Μπουένος Άιρες, 22 Οκτωβρίου 2018. Χάρη στην αποτελεσματική μεσολάβηση της Προέδρου του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ Cristina Tsardikos, η χήρα του συγγραφέα Jorge Luis Borges Maria Kodama, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Jorge Luis Borges» και ο Γιώργος Στασινάκης εξ ονόματος της ΔΕΦΝΚ υπέγραψαν σύμφωνο αδελφοποίησης. Προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ελβετία και στην Ελλάδα.

Ντοκιμαντέρ

«Πάνω απ’ όλα, το έργο», μια παραγωγή της ΕΡΤ3 που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΕΦΝΚ, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και «33.333, η Οδύσσεια του Καζαντζάκη» του Μένιου Καραγιάννη. Τα ντοκιμαντέρ αυτά έχουν προβληθεί με επιτυχία στην Ελλάδα, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αυστραλία.

Λογοτεχνικές συναντήσεις

Η έκδοση ενός βιβλίου του Καζαντζάκη ή η έκθεση της ζωής και του έργου του στις προθήκες δεν αρκούν. Η ΔΕΦΝΚ πιστεύει ότι η διοργάνωση λεσχών ανάγνωσης, οι βραδιές Καζαντζάκη ή τα λογοτεχνικά καφενεία αποτελούν πρόσφορους τρόπους για μια καλλίτερη γνωριμία με τον συγγραφέα μας. Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα, το 2019, στις δραστηριότητες αυτού του είδους.