Επιλογή Σελίδας

30Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Πριν από 30 χρόνια, μερικοί φίλοι που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης ίδρυσαν, με προτροπή της Ελένης Καζαντζάκη και παρουσία της ίδιας, καθώς και του μεγάλου θεατράνθρωπου Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη, τη «Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη». Τι μεγάλη διαδρομή, πόση δουλειά χρειάστηκε, παρόλα τα εμπόδια! Τα μέλη μας, χωρίς γραφικότητες και κοσμικότητες και με ελάχιστα οικονομικά μέσα, κατόρθωσαν, χωρίς υπερβολή, να πραγματοποιήσουν ένα αληθινό θαύμα. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτιστικό σωματείο εθελοντών κατάφερε να διατηρηθεί και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του επί 30 χρόνια στις πέντε ηπείρους!

Ελλάδα

• Κολυμπάρι, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, 9 και 10 Φεβρουαρίου. Εκλεκτοί μελετητές του Καζαντζάκη έλαβαν μέρος σ’ αυτό το Συνέδριο.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε το μουσικό συγκρότημα «Vamos Ensemble”. Μας ενθουσίασαν οι μουσικοί.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε διάκριση:
-στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
-στο Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων
-στον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων.

Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω απ’όλα το έργο».

«Τραγουδώντας την Άβυσσο». Μουσική εκδήλωση από το μουσικό σχήμα “Vamos Ensemble”, με την ευγενική οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Συνεδρίου «Πνευματικότητα – Θρησκευτικότητα – Καζαντζάκης και Κρήτη».
Μπορείτε να το ακούσετε εδώ

• Κόρινθος, 13 Φεβρουαρίου. 350 μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου παρακολούθησαν την Ευρωπαϊκή Χορωδία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη από τον Καπετάν Μιχάλη, καθώς και ένα δρώμενο. Έδειξαν είσης ενδιαφέρον για τις ομιλίες της Rozmi Pahlisch-Dzanos και του Γιώργου Στασινάκη.

Δεν χρειάζονται λόγια: οι φωτογραφίες βεβαιώνουν την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η ΔΕΦΝΚ ευχαριστεί θερμά όλους τους μαθητές και τους καθηγητές για τη συμμετοχή τους.

• Αθήνα, 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018. Επιστημονικό συνέδριο: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική».

Κατά γενική ομολογία, το Συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία. Όλα τα μηνύματα που λάβαμε είναι πολύ θετικά. Οι ομιλητές παρουσίασαν άγνωστα ή λίγο γνωστά στοιχεία από τις πολιτικές τοποθετήσεις του Καζαντζάκη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστούμε θερμά, καθώς και τον εκπρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού και όλους τους προεδρεύοντες και ομιλητές.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε τιμητικές διακρίσεις:
-στις κυρίες Αθηνά Βουγιούκα, Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Αγάθη Μαρκάτη
-στο ζεύγος Ανεμογιάννη
-στους κυρίους Σήφη Μιχελογιάννη και Αριστείδη Γιαπαλή
-στην εφημερίδα «Ελληνική Γνώμη».


Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», 7/3/2018


Εφημερίδα «Πατρίς Ηρακλείου», 20/2/2018

* Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου. Η Γιούλη Ιεραπετριτάκη, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στην Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, παρουσίασε το έργο του Καζαντζάκη στους μαθητές του 1ου Λυκείου Ανατολής Ιωαννίνων.

• Καλαμάτα, Μουσικό Σχολείο, 28 Απριλίου. Συνάντηση των μελών και συμπαθούντων της ΔΕΦΝΚ.

• Θεσσαλονίκη, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου 3-6 Μαΐου.
1. STAND, Περίπτερο 13, αρ.40
– Όπως κάθε χρόνο, η ΔΕΦΝΚ θα έχει stand όπου θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές της στις πέντε ηπείρους για τον μεγάλο Κρητικό, και το τελευταίο τεύχος της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard crétois / Η Κρητική ματιά, το οποίο περιέχει ένα σημαντικό άρθρο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τον Νίκο Καζαντζάκη.

2. ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ 3
Προβολή Ντοκιμαντέρ, Κυριακή 6 Μαΐου, ώρα 17:00-18:00, αίθουσα «Δημοκρατία»
Παρουσιάζει: Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος – μουσικός.

3. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Κυριακή 6 Μαΐου, ώρα 16:00 – 17:00 μμ. Αίθουσα: Άρης Αλεξάνδρου «Νίκος Καζαντζάκης, ταξιδευτής του κόσμου»
Ομιλητές:
– Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Γαλλία».
– Μιχάλης Πάτσης, διδάκτωρ Φιλολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, συγγραφέας: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ρωσία».
– Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Κίνα και την Ιαπωνία».

Συντονίστρια:
Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ιστορικός, αρχαιολόγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

• Κομοτηνή, 7 Μαΐου.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) εορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.
Με την ευκαιρία αυτή και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΔΚΕΠΠΑΚ και η ΔΕΦΝΚ οργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 7 Μαΐου, ώρα 19:30, στη Κομοτινή, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτής Ελληνισμού θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη».
Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία» από την καθηγήτρια Βάντα Παπαϊωάννου. Η κυρία Εβίτα Κεχαγιά – Βαρελά (Άβδηρα Ξάνθη) θα καταθέσει τη μαρτυρία της για τον προπάππο της Γιώργη Ζορμπά. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

• Ηράκλειο, 9 Μαΐου: Διάλεξη της Μαρίας Χναράκη με θέμα «Καζαντζάκης και μουσική». Απότιση φόρου τιμής σε δύο επίτιμα μέλη της ΔΕΦΝΚ: Νίκος Ψιλάκης, «Τιτίκα Σακλαμπάνη, πρώην διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη», και Νίκος Γιγουρτάκης, διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Κλεοπάτρα Πρίφτη πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ». Συντονισμός: Κατερίνα Ζωγραφιστού, καθηγήτρια γαλλικών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

• Βόλος, 6 Ιουνίου. Η τοπική Ομάδα «Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη» παρουσίασε στο Καφέ «Ζώγια» την ανέκδοτη συνομιλίας του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γάλλο συγγραφέα και δημοσιογράφο Πιέρ Σιπριό (1921-1998) με τίτλο «Ο Ήρωας και οι Αντινομίες του ιδανικού». Η μετάφραση ήταν της Δρ Μαρίας Φλετορίδου. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον χειμώνα του 1957 και θα αποδοθεί από τον ηθοποιό Βασίλη Μητσάκη (στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη) και τον φιλόλογο Λεωνίδα Χριστοδουλίδη (στο ρόλο του Πιέρ Σιπριό).

• Βόλος, 3 Οκτωβρίου: Συνάντηση μελών της Τοπικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και του Συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι».

• Βόλος, 16 Οκτωβρίου.


«Θεσσαλία Βόλου», 17.10.2018

• Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου.

• Ηράκλειο, 17 Σεπτεμβρίου. Βραδιά που θα περιλαμβάνει τρία μέρη: Πολιτιστικές διαδρομές: Καζαντζάκης-Ζορμπάς, από τον Σήφη Μιχελογιάννη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και υπεύθυνο της ΔΕΦΝΚ για την Κρήτη. Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πρατάνου «Ο ανεπιθύμητος νεκρός», από την Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Αναγγελία των αποτελεσμάτων του Διεθνούς Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» – καλλιτεχνικές δημιουργίες, από τον Γιώργο Στασινάκη.

• Στούπα, 23 Σεπτεμβρίου. Εορτασμός των 30 χρόνων της ΔΕΦΝΚ και Διαδρομές Καζαντζάκη-Ζορμπά. Προγραμματίζονται: επισκέψεις των τόπων που θυμίζουν τη διαμονή στη Μάνη του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, με την Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα. ΔΕΦΝΚ, 30 χρόνια παγκόσμιας παρουσίας, από τον καθηγητή Γιάννη Σόλαρη, αντιπρόσωπο της ΔΕΦΝΚ στη Μεσσηνία. Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Στασινάκη Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία, που δημοσιεύτηκε το 2017 και του βιβλίου της Κατερίνας Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα Η Στούπα θυμάται, που εκδόθηκε πρόσφατα και περιέχει ανέκδοτες μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

• Λάρισα, 26 Σεπτεμβρίου: Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τιμώντας τα 30 χρόνια παγκόσμιας δράσης της οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8μμ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (οδός Κούμα).
Θα μιλήσει για την επέτειο το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος κ. Ν. Σκεντέρης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία» από τον συγγραφέα του και Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας κ. Γ. Στασινάκη, που θα μιλήσει και για τις πολιτιστικές διαδρομές Καζαντζάκη-Ζορμπά.
Ο κ. Γ. Στασινάκης θα απονείμει εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Εταιρείας τιμητική διάκριση στον κ. Ν. Σκεντέρη.
Η εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι απο τον «Καπετάν Μιχάλη»απο τον Σπύρο Καβαλιεράτο (κιθάρα και τραγούδι).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

• Αθήνα, 21 Νοεμβρίου. ο σύλλογος «Λίνος» και η ΔΕΦΝΚ διοργανώνουν διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, με θέμα Καζαντζάκης και Μπερξόν.

Εξωτερικό

• Αλβανία, Τίρανα, 25 Απριλίου: Η ΔΕΦΝΚ, η Ελληνική Πρεσβεία και το Πανεπιστήμιο οργάνωσαν εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών μελετητών του έργου του Καζαντζάκη.

Μεταφράσεις έργων του Καζαντζάκη στα αλβανικά

• Αργεντινή, Μπουένος Άιρες, 22 Οκτωβρίου. Το Τμήμα προγραμματίζει προβολή κινηματογραφικών ταινιών βασισμένων σε έργα του Καζαντζάκη, καθώς και παρουσίαση της Εταιρείας «30 χρόνια» από τον Γιώργο Στασινάκη.

• Αυστραλία, Σίδνεϊ, 19 Αυγούστου.
Το Τμήμα της ΔΕΦΝΚ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, 33.333, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη.

• Αυστραλία Σίδνεϊ, 17 Οκτωβρίου: προβολή του ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη 33.333, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη. Σίδνεϊ, 10 Νοεμβρίου: μουσική βραδιά με τραγούδια εμπνευσμένα από έργα του Καζαντζάκη.

• Αυστραλία Σίδνεϊ, Δεκέμβριος: έκδοση στα ελληνικά και στα αγγλικά ενός τόμο που περιλαμβάνει εργασίες μελών του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ πάνω στη σκέψη και τη ζωή του Καζαντζάκη.

• Αυστραλία Μελβούρνη, 25 Νοεμβρίου: προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 Πάνω απ΄ όλα, το έργο και απολογισμός των 30 χρόνων δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ.

• Βέλγιο, Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου. Το Βελγικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ θα διοργανώσει βραδιά με θέμα Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής, μια όψη λίγο γνωστή του έργου του μεγάλου Κρητικού.


• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 28 Απριλίου: προβολή της ταινίας του Franco Zefirelli Fratello Sole, Fratella Luna, που αναφέρεται στη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Προηγήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη Ο Φτωχούλης του Θεού.

• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 25 Μαΐου: ανάγνωση του θεατρικού έργου του Καζαντζάκη Κωνσταντίνος Παλιολόγος. Ακολούθησε συζήτηση.

• Βραζιλία, Σάο Πάολο, 17 και 18 Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει για τα 30 χρόνια της ΔΕΦΝΚ. Θα ακολουθήσει μουσική και απονομή βραβείων σε μαθητές που πήραν μέρος σε διαγωνισμό για το έργο του Καζαντζάκη και ειδικότερα για το βιβλίο Στα παλάτια της Κνωσού.

• Γαλλία, Prunelli di Fiumorbo (Κορσική), 7 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Nicolas Zallu με θέμα: “ Ο ηρωικός πεσιμισμός του Καζαντζάκη”.

• Γαλλία, Grenoble, 27 Φεβρουαρίου. Ο σύλλογος « Orphée » οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον “Νίκο Καζαντζάκη και την ελληνική εξορία”.

• Γαλλία, Στρασβούργο, 14 και 15 Οκτωβρίου: ο σύλλογος «Alsace-Crète» και η ΔΕΦΝΚ προγραμματίζουν διάλεξη του Προέδρου του Γαλλικού Τμήματος Jean-Claude Schwendemann με θέμα Η ζωή και το έργο ενός μεγάλου Κρητικού, του Νίκου Καζαντζάκη, με τη συμμετοχή και τη μαρτυρία της Yvette Renoux-Herbert και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 Πάνω απ’ όλα, το έργο.

• Γερμανία. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ LUDWIG-MAXIMILIANS-UNIVERSITA ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στο ακαδημαϊκό χειμερινό εξάμηνο 2018/2019 προσφέρεται στους φοιτητές ενός μεγάλου αριθμού τμημάτων, όχι μόνο των Νεοελληνικών σπουδών, εβδομαδιαίο σεμινάριο που αφορά στον μεγάλο έλληνα στοχαστή.
Ο τίτλος του είναι „Από την Οδύσσεια στον Αλέξη Ζορμπά: Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη“ (μτφ. από τον γερμανικό τίτλο „Von der Odyssee zur Alexis Sorbas: Leben und Werk von Nikos Kazantzakis“) και αποσκοπεί στην προσέλευση φοιτητών ανεξαρτήτου εθνικότητας που ενδιαφέρονται για την ελληνική λογοτεχνία. Στόχος είναι να αναδείξει τον Νίκο Καζαντζάκη μέσα από το έργο του και να κάνει γνωστό το όνομά του σε νέους φοιτητές κι ερευνητές που προέρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου είναι η Δρ. Ευανθία Τσίγκανα, Πρόεδρος του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Διδάσκει ως εντεταλμένη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και Βυζαντινολογίας καθώς και στο Ινστιτούτο Κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου από το 2010.
Το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig-Maximilians-Universität München, Λουδοβίκειο-Μαξιμιλιάνειο Πανεπιστήμιο του Μονάχου) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση ανάμεσα στα γερμανικά πανεπιστήμια κατόπιν αξιολόγησης από γερμανούς φορείς περιοδικά (CHE-Ranking, Focus) καθώς και από διεθνείς (Shanghai Ranking, Nesweek). Το Πανεπιστήμιο του Μονάχου έχει ένα ευρύτατο φάσμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με 150 θέματα διαθέσιμα σε διάφορους συνδυασμούς σπουδών. Το 15% των 50.000 φοιτητών του πανεπιστημίου προέρχονται από το εξωτερικό.


«Πατρίς», 16/10/2018

• Ελβετία, Λοζάνη 27 Μαρτίου: Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη. Αναγνώσεις από τους ηθοποιούς Anne-Lise Fritsch και Michel Kuhne. Συνοδεύει στην κιθάρα ο Tiago Almeida. Θα συντονίζει στα ενδιάμεσα η Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Palisch.

• Ελβετία, Γενεύη 29 Απριλίου: Γενική συνέλευση του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

• Ελβετία, Γενεύη, Πανεπιστήμιο, 29 Νοεμβρίου Νίκος Καζαντζάκης: συγγραφέας Έλληνας και οικουμενικός. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, εορτασμός των 30 χρόνων της ΔΕΦΝΚ. Ο Γιώργος Στασινάκης θα κάνει σχετική αναφορά. Η Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος Rozmi Pahlisch, οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Michel Kuhn θα μιλήσουν για τον Λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη. Θα απονεμηθεί ειδική διάκριση στη Rozmi Pahlisch. Μουσική από τον κιθαρίστα Diago Almedia.

• Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Τάμπα, Φλόριντα, 19 Ιανουαρίου: Τα τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, με επικεφαλής τη Μαρία Χαραλαμποπούλου και με τη συνδρομή των Κρητικών, θα παρουσιάσει την ταινία «Zorba the Greek». Θα επακολουθήσει συζήτηση.

• Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 12 Οκτωβρίου, Los Angeles.

• Ιαπωνία, Κιότο, 25 Νοεμβρίου. Η Πρόεδρος του Ιαπωνικού Τμήματος Sachiko Fujishita διοργανώνει στο Πανεπιστήμιο συνέδριο με τις ακόλουθες παρεμβάσεις: Tetsuya Sonochara, Όφις και Κρίνο. Kosuke Fukuda, Ασκητική. Hiroaki Yoshikawa, Νίκος Καζαντζάκης και Akitas Outzaku, εκείνο που ενώνει τους ανατολικούς και τους δυτικούς ποιητές. Sashiko Fujishita, Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία και την Κίνα.

• Ισπανία, Πανεπιστήμιο του Jaén, 29, 30, 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου: Συνέδριο Νίκος Καζαντζάκης από τη γραφή στην οθόνη. Η Helena Gonzalez Vaquerizo, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πολλοί άλλοι ειδικοί μελετητές θα αναλύσουν τις προσαρμογές στον κινηματογράφο των τριών μυθιστορημάτων του Νίκου Καζαντζάκη: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο τελευταίος πειρασμός.

• Ισραήλ, Τελ Αβίβ, 30 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Daniel Dalliot θα παρουσιάσει 30 χρόνια δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

• Ιταλία, Μπολόνια 12 Μαΐου: Διάλεξη της Gilda Tentorio, προέδρου του Ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για το «Ποιητικό έργο του Καζαντζάκη». Ο ηθοποιός Alfonso De Filippis θα διαβάσει αποσπάσματα έργων του μεγάλου Κρητικού. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Angela Peduto, πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Officina Mentis» και τη ΔΕΦΝΚ.

• Ιταλία, Μιλάνο, 14 Οκτωβρίου. Διάλεξη της Gilda Tentorio, Προέδρου του Ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ με θέμα: “Ο Καζαντζάκης και ο κινηματογράφος”.

• Ιταλία, Μπάρι, 1 Δεκεμβρίου. Ο Donato Bisceglia, το βιβλιοπωλείο Laterza, η ελληνική κοινότητα και η ΔΕΦΝΚ, με τη στήριξη του Δήμου και των εκδόσεων Crocetti, θα τιμήσουν τον Καζαντζάκη. Η Πρόεδρος του Τμήματος Gilda Tentorio θα παρουσιάσει τη μετάφρασή της του Τελευταίου πειρασμού.

• Καζαχστάν, Αλμάτι, Ινστιτούτο Σορβόνη – Καζαχστάν, 12 Απριλίου: Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε τη «Ζωή, το έργο του Καζαντζάκη, τις σχέσεις του με τη Γαλλία και το ταξίδι του στη Κεντρική Ασία 1929». Την ίδια μέρα έδωσε διάλεξη στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων του Καζαχστάν.

• Καναδάς, Τορόντο, 22 Φεβρουαρίου: «Kazantzakis and Dostoyevsky » απο την φίλη Κατίνα Μαργαρίτη.

• Καναδάς, Τορόντο, 22 Μαρτίου: «Γενική αναδρομή στα Tαξιδιωτικά έργα του NK» με την Πρόεδρο Βούλα Βέτση.

• Καναδάς, Μόντρεαλ, 22 Απριλίου. Μεγάλη εκδήλωση του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ που οργάνωσε με επιτυχία η πρόεδρός του Χρυσούλα Πετιμεζά. 60 άτομα συμμετείχαν σε γεύμα και στη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω απ’ όλα το έργο». Η Ομοσπονδιακή βουλευτής Εμμανουέλα Λαμπροπούλου συνεχάρη τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε τη σημαντική δράση της ΔΕΦΝΚ τα 30 τελευταία χρόνια.

• Καναδάς, Τορόντο, 29 Μάη: «ΟΦΙΣ και ΚΡΙΝΟΣ» από την φίλη Ειρήνη Στούμπου.

• Καναδάς, Μόντρεαλ, 9 Σεπτεμβρίου: Γενική συνέλευση του Τοπικού Τμήματος.

• Καναδάς, Μόντρεαλ, 10 Οκτωβρίου. Με τίτλο «30 χρόνια φιλίας και δράσης, συνταξιδιώτες του ονείρου και της αιωνιότητας, Νίκος Καζαντζάκης», το Τμήμα προγραμματίζει μια μεγάλη εκδήλωση. Θα περιλαμβάνει προσφωνήσεις, μουσική, ανάγνωση ποιημάτων… Ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει γι’ αυτή την επέτειο. Θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη από το Zoume Montreal

• Καναδάς, Τορόντο, 1 Νοεμβρίου – «Ιαπωνία» απο την φίλη Αγγελική Γουναροπούλου.

• Καναδάς, Τορόντο, 18 Νοεμβρίου

• Καναδάς, Τορόντο, 29 Νοεμβρίου – «Ρωσσία» από φίλη την Φωτεινή Χαντζηνικολάου.

• Καναδάς, Τορόντο, 19 Δεκεμβρίου – «Askitiki / Filosophia NK» με την Χρυσή Μυλοπούλου (Βιβλιοθηκάριος).

• Κίνα, Πεκίνο, 24 Μάϊου: Προβολή της ταινίας “Ζορμπάς ο Έλληνας”.

• Κίνα, πρώτος διαγωνισμός ανάγνωσης. Το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης και η ΔΕΦΝΚ διοργανώνουν σε όλη την Κίνα διαγωνισμό μεταξύ των προχωρημένων φοιτητών στην νεοελληνική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαβάσουν ένα από τα ακόλουθα βιβλία του Καζαντζάκη και να γράψουν τις κρίσεις τους: Ο Καπετάν Μιχάλης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και Ταξιδεύοντας. Ιαπωνία-Κίνα.

• Κούβα, Σαντιάγκο, 8 Ιουνίου: Παρουσίαση της ΔΕΦΝΚ και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

• Κύπρος, Λευκωσία, 1η Νοεμβρίου. Η Νίτσα Σολομονίδου, Πρόεδρος του συλλόγου «Αδούλωτη Κερήνεια» (περιοχή υπό Τουρκική στρατιωτική κατοχή), θα παρουσιάσει το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία, που δημοσιεύτηκε το 2017 στην Αθήνα, στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Μάριος Αντωνίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, θα μιλήσει για τα 30 χρόνια της ΔΕΦΝΚ. Ο Γιώργος Στασινάκης θα απονείμει ειδική διάκριση στην Πρόεδρο του Κυπριακού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Δήμητρα Κάττου.

• Λίβανος, Βηρυτός, Οκτώβριος-Νοέμβριος. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Iskandar Habache διοργανώνει βραδιά για τα 30 χρόνια. Σκέπτεται να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον σε δραστηριότητες σε Πανεπιστήμια και σχολεία.

• Λουξεμβούργο, 22 Νοεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μεγάλο Δουκάτο, η ΔΕΦΝΚ και ο Σύλλογος Κρητών θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Καζαντζάκη. Προγραμματίζονται αναγνώσεις και μουσική.

• Μεξικό, 25 Απριλίου: Το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ τίμησε τον ελληνιστή και ακαδημαϊκό José Lui Martinez.

• Μεξικό, Πόλη του Μεξικού, 15 Οκτωβρίου.
Πλήθος Πανεπιστημιακών δασκάλων και φοιτητών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριο με θέμα: «Η άβυσσος του Νίκου Καζαντζάκη, 30 χρόνια της ΔΕΦΝΚ» που έλαβε χώρα στις 15 Οκτωβρίου στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Απηύθυναν χαιρετισμούς:
– Ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Αναστάσιος Πέτροβας.
– Ο πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομμάτης.
– H διευθύντρια της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Γλωσσολογίας και Μετάφρασης (ENALLT) του Πανεπιστημίου UNAM, Maria del Carmen Contijoch Escontria
– Ο προϊστάμενος του τμήματος Ρωσσικών, Ασιατικών Γλωσσών και Νέων Ελληνικών της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Γλωσσολογίας και Μετάφρασης (ENALLT) του Πανεπιστημίου UNAM, Ricardo Cornejo Avila.
– Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μεξικού, Γεωργία Μπουτσιάνη.
– Η γλύπτρια Gogy Farias, που φιλοτέχνησε προτομή του Νίκου Καζαντζάκη.
– Ο Γιώργος Στασινάκης.

Νέοι διανοούμενοι παρουσίασαν με μεγάλη γνώση και αγάπη του έργου του Καζαντζάκη, τις
ακόλουθες εισηγήσεις:
– Mauro Rivera, πρόεδρος του Μεξικάνικου τμήματος της ΔΕΦΝΚ: «Εισαγωγή στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τη φιλοσοφία του Νίτσε».
– Άννυ Χρυσομαλλάκου, καθηγήτρια Νεων Ελληνικών της Σχολής ENALLT του πανεπιστημίου UNAM: «Νίκος Καζαντζάκης: Η ψυχή ενός μεγάλου άνδρα, μέσα από το έργο του»
– Sara Garcia Pelàez Cruz, επιμελήτρια εκδόσεων του Κέντρου CEEY του Μεξικού: «Μέγας Καζαντζάκης: Σχετικά με το έργο του για τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας»
– David Noria Miguel, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου UNAM: «Διαβάζοντας το έργο του Ν. Καζαντζάκη: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»
– Rodrigo Blum, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου UNAM: «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και το βιβλιο VII της Πολιτείας του Πλάτωνα»

Στο τέλος του Συνεδρίου ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε «Τιμητική Διάκριση» στο Mauro Rivera για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ.

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο εδώ


Εφημερίδα «Πατρίς», 20-10-18

• Μολδαβία, Κισινάου, 19 Μαΐου. Το τμήμα της Μολδαβίας της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου (UPF) και το Τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ με πρόεδρο την Cristina Grossu-Chiriac, οργάνωσαν με επιτυχία ένα λογοτεχνικό καφενείο. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το έργο, τη ζωή του μεγάλου Κρητικού και την ΔΕΦΝΚ. Η Cristina Grossu-Chiriac έκανε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων του Τοπικού Τμήματος από το 2001. Φοιτητές διάβασαν στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ρουμάνικα, αποσπάσματα του μυθιστορήματος “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Συγχαρητήρια στην Cristina και στην ομάδα της.

• Νορβηγία, Όσλο, 29 Σεπτεμβρίου.
Στο Όσλο στις 29 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια εκδήλωση σε συνεργασία ανάμεσα στην Εταιρεία και τον Ελληνονορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νορβηγίας. Την ίδια μέρα λίγο πριν θα γίνει η ετήσια γενική συνέλευση της Εταιρείας. Θέμα: «Δείγματα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση κάποιων έργων, ανάγνωση αποσπασμάτων, μουσική καθώς και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες. Τόπος: Ελληνονορβηγικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Όσλο.

• Νορβηγία, Σταβάνγκερ, 13 Οκτωβρίου.
Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στο Σταβάνγκερ στις 13 Οκτωβρίου σε συνεργασία ανάμεσα στην Εταιρεία, τον Σύλλογο Ελλήνων του Ρόγκαλαντ και τη Βιβλιοθήκη του Σταβάνγκερ με θέμα: «Πολιτιστική συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νορβηγία». Σε αυτήν την εκδήλωση θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε δείγματα πολιτισμικών συναντήσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον νορβηγικό πολιτισμό. Θα ταξιδέψουμε διαχρονικά και με αφετηρία την αρχαιότητα θα ακούσουμε μύθους από την ελληνική μυθολογία και νορβηγικά ποιήματα του νορβηγού ποιητή Arne Ruste εμπνευσμένα από τους ελληνικούς μύθους. Στη συνέχεια θα μετακινηθούμε στην αναγέννηση και θα ακούσουμε αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο του Βιτζέντζου Κορνάρου μεταφρασμένα στα νορβηγικά από τον Egil Wyller. Στο τέλος θα ακούσουμε για τη γνωριμία και τη φιλία ανάμεσα στον Νίκο Καζαντζάκη και τον γερμανoνορβηγό εκδότη Max Tau που έκανε τον Καζαντζάκη γνωστό στη Νορβηγία. Τόπος: Βιβλιοθήκη και Πολιτιστικό Κέντρο, Σταβάνγκερ.

• Νότιος Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ, 14 Οκτωβρίου. Η ΔΕΦΝΚ, το Πανεπιστήμιο, το Λύκειο των Ελληνίδων και το ελληνικό γραφείο εκπαίδευσης θα διοργανώσουν εκδήλωση που θα περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: 30ή επέτειος της ΔΕΦΝΚ, από τον Δρ Γεώργιο Βλάχο, συντονιστή εκπαίδευσης. Παρουσίαση ορισμένων όψεων του έργου του Καζαντζάκη, από την Βαρβάρα Κοσμά, καθηγήτρια φιλόλογο στη Σχολή SAHETTI. Προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ3, Πάνω απ’ όλα, το έργο. Μουσική εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Κρητικού, από τη Theano Fyguiri, καθηγήτρια μουσικής στο SAHETTI.

• Νότιος Κορέα, Σεούλ, 29 Σεπτεμβρίου. Το Τμήμα, υπό την Προεδρία του Yu Jaewon, εορτάζει τη 10η επέτειό του. Με την ευκαιρία αυτή, προγραμματίζει το 9ο συνέδριό του αφιερωμένο στον Ζορμπά και βασισμένο στη μετάφραση στα κορεατικά από τον Yu Jaewon του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

• Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, Alliance Française, 14 Απριλίου και Μπουχάρα, Πανεπιστήμιο 17 Απριλίου: Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το «Έργο του Νίκου Καζαντζάκη και το ταξίδι του στη Κεντρική Ασία 1929».

• Ουκρανία, Κίεβο, Πανεπιστήμιο, 15 Μαΐου και Οδησσός, Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, 17 Μαΐου: διαλέξεις για την επέτειο των 30 ετών από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ.

• Ουρουγουάη, Μοντεβίδεο, 20 Οκτωβρίου. Εορτασμός των 30 χρόνων από την Πρόεδρο του Τμήματος Margarita Larriéra.

• Πορτογαλία, Λισαβόνα, 6 Δεκεμβρίου. Διάλεξη του καθηγητή José Antonio Costa Ideias και προβολή ταινίας βασισμένης σε έργο του Καζαντζάκη.

• Ρουμανία, Βουκουρέστι, 17 Μαΐου: παρουσίαση της μετάφρασης της Έλενας Λαζάρ των ταξιδιών του Καζαντζάκη στην Κίνα και την Ιαπωνία.


Από αριστερά προς δεξιά:
Liviu Papadima, κοσμήτορας της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου,
Έλενα Λαζάρ, μέλος της ΔΕΦΝΚ, Victor Ivanovici, καθηγητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος
και Grete Tarlep, ποιήτρια και μεταφράστρια

• Ρωσία, Μόσχα, 19 Απριλίου, Οίκος Εθνοτήτων Μόσχας: Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 ετών από την Ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Θέμα εκδήλωσης «Παρουσίαση του έργου Καπετάν-Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη».
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
Εισαγωγική ομιλία – χαιρετισμός Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Παρουσίαση έργου ΚΑΠΕΤΑΝ-ΜΙΧΑΛΗΣ. Ανάγνωση αποσπασμάτων και μουσική απόδοση από τα Τμήματα Γλώσσας (αρμόδια εκπαιδευτικός, φιλόλογος Κλαυδία Κανδηλάπτη), τη Χορωδία (αρμόδια εκπαιδευτικός, μουσικός Ινέσσα Εφραιμίδου) και το Θεατρικό Εργαστήρι (καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθέτης Γιώργος Παναγόπουλος) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ).
Βράβευση του ΚΕΠ από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για την πολυετή σύμπραξη και συνεισφορά του στη διάδοση του έργου του Νικου Καζαντζάκη και δη του ελληνικού πολιτισμού.
Με την ευγενική υποστήριξη του προέδρου της SEED POINT Σωτήρη Λυκουρόπουλου και της υπεύθυνης βιωματικών εργαστηρίων της «Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου» (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Μαίρης Κρητικού

• Ρωσία, Εκατερίνμπουργκ, 19-22 Απριλίου: Το θέατρο «Όπερας και Μπαλέτου» παρουσιάζει την όπερα του Bohuslav Martinù «Ελληνικά Πάθη», εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η ΔΕΦΝΚ ήταν συνδιοργανώτρια των εκδηλώσεων. Στις 22 Απριλίου ο Γιώργος Στασινάκης παρευρέθηκε στην παράσταση και έκανε μία ομιλία για την όπερα και τις σχέσεις του Καζαντζάκη με την θρησκεία.

• Ρωσία, Μόσχα, Νοέμβριος. Η Marina Nazarenko, Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσίας της ΔΕΦΝΚ, θα οργανώσει, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης».

• Σερβία, Βελιγράδι, 27 Απριλίου. Μεγάλη εκδήλωση με την Ελληνική Πρεσβεία.

• Σουηδία, Στοκχόλμη, 13 Οκτωβρίου. Εκδήλωση του σουηδικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ σε αίθουσα του ABF στην κεντρική Στοκχόλμη.
Σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία Σουηδίας και την Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα τραντάχρονα της εταιρείας. Ο πρέσβης της Ελλάδας Δ. Τουλούπας, η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας A M Mellberg και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Θ. Χουλιάρας, καλωσόρισαν τους πολυπληθείς καλεσμένους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του σουηδικού τμήματος Ξ. Παγκαλιάς αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Εταιρείας από την ίδρυσή της ως σήμερα. Κατόπιν έκανε μια εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ακολούθησε η προβολή της ταινίας Πάνω απ’ όλα του έργο, παραγωγής της ΕΤ3.
Η υπεύθυνη του Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Σουηδία Νίκη Ψυχάρη φρόντισε για την αποστολή της ταινίας στη Σουηδία.


Δ. Τουλούπας, Ξ. Παγκαλιάς, A-M Mellberg


Εφημερίδα «Πατρίς», 20-10-18

• Τουρκία, Κωνσταντινούπολη 23 Απριλίου: εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ και διάκριση στον Γιάννη Γιγουρτζή, εκπαιδευτικό, πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

• Τυνησία, Jbeniana, 13 Νοεμβρίου. Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής θα είναι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης του Τμήματος υπό την προεδρία της Fatma Ben Fdhila.

• Φινλανδία, Ελσίνκι, 11 Μαΐου. Ο Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο της ΔΕΦΝΚ τα 30 χρόνια ίδρυσης και τις σχέσεις του Καζαντζάκη με την ποίηση.

• Χιλή, Σαντιάγο, 24 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αντώνης Βασιλειάδης προγραμματίζει εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων της ΔΕΦΝΚ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα στη Μελβούρνη η εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Τμήμα Μελβούρνης) και την Παγκρήτια ΄Ενωση Μελβούρνης.
Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του «Δημόκριτου» στο προάστιο του Northcote.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οκ. Αντώνης Τσουρδαλάκης εκ μέρου της Παγκρήτιας ΄Ενωσης, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δρ Χρήστος Ν. Φίφης και ο μελετητής του Καζαντζακικού έργου κ. Howard Dossor.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μελβούρνηςς κ. Γιάννης Γεωργίου μίλησε για τα 30 χρόνια της ΔΕΦΝΚ και ο Γραμματέας Πάνος Σταματόπουλος αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του Καζαντζακικού έργου.
Ακολούθησε προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Πάνω απ’ όλα το έργο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ένα ντοκιμαντέρ που ενθουσίασε τους πολυπληθείς παρευρισκομένους.

ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2018, παρουσία των αρχών και εκλεκτών διανοουμένων, ελλήνων και φιλελλήνων, δύο έντονες ημέρες, αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου Κρητικού, στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και στην πρόσφατη δημοσίευση της πρώτης μετάφρασης στα ιταλικά από τα ελληνικά του Τελευταίου Πειρασμού.

Την όλη διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε με αφοσίωση ο Donato Bisceglia, μεγάλος γνώστης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η πρώτη μέρα στη κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ. Παρόντες ο Πολιτιστικός σύμβουλος του Δημάρχου Silvio Maselli, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος Stelio Campanale, η πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου “Pitagora” Sarina Eleftheria Garufi, τα μέλη του Συλλόγου Anna Santoliquido, ποιήτρια, Vittorio Polito, συγγραφέας και δημοσιογράφος και πολλοί άλλοι. Ο Silvio Maselli έδωσε στον Γιώργο Στασινάκη και στην Gilda Tentorio, καθηγήτρια, μεταφράστρια και πρόεδρο του Ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, αναμνηστικές πλακέτες.


Donato Bisceglia, Silvio Maselli, Γιώργος Στασινάκης, Gilda Tentorio,
Loula Bisceglia Candilachi και Stelio Campanale

Το πρωί της δεύτερης μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κλασικό λύκειο «Socrate». Την εκδήλωση χαιρέτισε η διευθύντρια του Λυκείου Santa Ciriello, εκφράζοντας τη χαρά της που είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την ημερίδα ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημαντική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Silvio Maselli σημείωσε την επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη, κυρίως μεταξύ των νέων, ενώ ο Stelio Campanale υπογράμμισε τη σημασία της Κρήτης στα έργα του ως πηγή έμπνευσης. Στη συνέχεια ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για τη δράση παγκοσμίως της ΔΕΦΝΚ και την επικαιρότητα του Καζαντζάκη και η Gilda Tentorio για την εμπειρία της μετάφρασης του Τελευταίου Πειρασμού. Δύο νέοι μελετητές, ο Giammmario Di Risio (Πανεπιστήμιο του Molise) και ο Federico Zecca (Πανεπιστήμιο του Μπάρι), μίλησαν για τη μορφή του Χριστού στον κινηματογράφο. Ο πρώτος σύγκρινε το πρόσωπο του Χριστού όπως εμφανίζεται σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες και ιδιαίτερα στον Τελευταίο Πειρασμό του Χριστού του Martin Scorsese και ο δεύτερος ανάλυσε την εργογραφία του Scorsese γενικά και ειδικότερα την ταινία του Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού.

Τέλος, μαθητές του Λυκείου «Rosa Luxemburg» από την Acquaviva delle Fonti παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν υπό την καθοδήγηση του Donato Bisceglia και των καθηγητών τους: με βάση την ταινία του Scorsese, επέλεξαν και ετοίμασαν θεματικές σκηνές, με λεπτομερή ανάλυση της κινηματογραφικής τεχνικής (χρώματα και φωτογραφία, μουσική, πρόσωπα…). Μας εξέπληξαν με τη δεξιότητα και το πάθος τους!

Η Maria Perloretzu, πρώην καθηγήτρια της έδρας της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, έδωσε αναμνηστικές πλακέτες εκ μέρους του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Antonio Uricchio στην Gilda Tentorio και στον Γιώργο Στασινάκη.
Παρευρέθηκαν πολλά μέλη του Φιλελληνικού Συλλόγου του Taranto με επικεφαλής τον πρόεδρο Giancarlo Antonucci, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας με τον πρόεδρο Gianni Grittani.

Το απόγευμα, στο ιστορικό βιβλιοπωλείο της πόλης Laterza, όπου είχε προσέλθει πλήθος κόσμου, η Gilda Tentorio παρουσίασε τη νέα μετάφραση του Τελευταίου Πειρασμού. Ο Silvio Maselli, o Stelio Campanale και ο Donato Bisceglia χαιρέτισαν με θερμό ενθουσιασμό τη νέα μετάφραση. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Bianca Tragni μίλησε με τη μεταφράστρια σε μορφή συνέντευξης και η ηθοποιός Anna Dimitri διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στο κοινό.


Anna Dimitri, Gilda Tentorio και Bianca Tragni


«Πατρίς Ηρακλείου», 15/12/2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)

14 Δεκεμβρίου 1988

Πανεπιστήμιο Γενεύης. Συνέρχονται 30 πρόσωπα, με την παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη και ιδρύουν τη «Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

29 Νοεμβρίου 2018

Μετά 30 χρόνια, η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε στο ίδιο Πανεπιστήμιο μια αξέχαστη βραδιά για να εορτάσει αυτό το γεγονός. Η βραδιά, που τελούσε υπό την αιγίδα της Πρέσβη της Ελλάδος στην Ελβετία, ήταν αφιερωμένη στον «Νίκο Καζαντζάκη, έναν έλληνα και οικουμενικό συγγραφέα και στον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο του».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία Χαρά Σκολαρίκου, ο Πατήρ Φανούριος, εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη στην Ελβετία Σεβασμιωτάτου Μαξίμου, ο Νίκος Οικονομίδης, σύμβουλος τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στους Διεθνείς Οργανισμούς που εδρεύουν στη Γενεύη, η Πρόεδρος του Ελληνίδων Κυριών της Γενεύης Έφη Θεοχαροπούλου, καθώς και πλήθος φίλων από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Γκαμπόν, τη Μολδαβία και την Αλβανία.

Ο Υπουργός της Δημοκρατίας και του Καντονίου της Γενεύης Thierry Apothéloz και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη Αθανάσιος Καφόπουλος ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ο Γιώργος Στασινάκης ευχαρίστησε θερμά: την Πρέσβη της Ελλάδος για τη σταθερή στήριξή της στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ, τους καλλιτέχνες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ που κατοικούν στη Γενεύη, τη Λοζάνη και το Ζουγκ, τον Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης με τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΔΕΦΝΚ για τις «καλλιτεχνικές δημιουργίες» και όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό των 30 χρόνων της παρουσίας της ΔΕΦΝΚ στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας λόγο για την αφοσίωση των μελών της Εταιρείας που εργάζονται ανιδιοτελώς για την προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού. Τέλος, υπογράμμισε την έκταση και την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ, καθώς και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μελών της που ανέρχονται σήμερα σε 9.412, προερχόμενα από 130 χώρες.

Ακολούθως διαβάστηκαν έργα του Καζαντζάκη, μια περιπλάνηση μέσα από τους αιώνες χάρη στην απεραντοσύνη του έργου του: από τη φιλοσοφία στη λογοτεχνία (από τον Αβερόη στον Νίτσε, τον Γκόρκι και τον Λέσκοφ), από τη ζωγραφική στην πνευματικότητα (από τον Γκρέκο στον Σβάιτσερ, τον Χριστό και τον Βούδα). Υποβλητική ήταν η ανάγνωση των κειμένων από τους ηθοποιούς Anne-Lise Fritsch και Michel Kuhne και από την Πρόεδρο του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlisch-Tzanos, ενώ τους συνόδευε με την κιθάρα του ο εξαίρετος μουσικός Tiago Almeida. Οι ακροατές μαγεύτηκαν! Και όχι μόνο αυτό: μπόρεσαν ν’ ανακαλύψουν μέσα από τις τόσο ενδιαφέρουσες αναγνώσεις διάφορες όψεις του έργου του μεγάλου Κρητικού που είναι ελάχιστα γνωστές.


Η Anne-Lise Fritsch και ο Michel Kuhne


Η Rozmi Pahlisch-Tzanos


Ο Tiago Almeida

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή ειδικών διακρίσεων στη Rozmi Pahlisch-Tzanos για την αφοσίωσή της στο έργο του Καζαντζάκη και στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ στην Ελβετία και σε άλλες χώρες, καθώς και στους μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης στη Γενεύη, οι οποίοι έλαβαν το Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», Καλλιτεχνικές Δημιουργίες, Εικαστικές Τέχνες. Με βάση το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσού» και το ταξιδιωτικό του για τον Μυστρά, οι μαθητές φιλοτέχνησαν πρωτότυπες, ζωηρόχρωμες εικόνες, με υψηλές καλλιτεχνικές αξιώσεις, που είναι σαν να παρακινούν σε ταξίδι τώρα αμέσως για την Κρήτη και τον Μυστρά. Μια νεανική, δροσερή παρουσία που ενθουσίασε το κοινό.


Από αριστερά στα δεξιά: ο Πατήρ Φανούριος, ο Γιώργος Στασινάκης, η Χαρά Σκολαρίκου,
η Rozmi Pahlisch-Tzanos, ο Διονύσης Λιανός, η Έφη Θεοχαροπούλου, ο Νίκος Οικονομίδης και οι μαθητές.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
(ΠΡΕΣΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΒΕΡΝΗ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ PASCAL (ΛΙΒΑΝΟΣ)

Την 5η Δεκεμβρίου 2018, στο Λύκειο Pascal (Λίβανος), η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Λιβανικό Τμήμα) και οι τελειόφοιτοι μαθητές αφιέρωσαν μία ολόκληρη ημέρα στην παρουσίαση της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Πρώτα μίλησαν οι μαθητές για τον συγγραφέα και το έργο του. Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του μεγάλου Κρητικού, σκηνοθετημένη από την κυρία Martha Dubois, υπεύθυνη σπουδών και γαλλικής γλώσσας στο λύκειο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας Zorba the Greek και με συζήτηση πάνω στην ταινία, την οποία διηύθυνε ο κινηματογραφικός κριτικός Nadim Jarjoure.

Τις εργασίες της ημερίδας προετοίμασε και συντόνισε ο Πρόεδρος του Λιβανικού Τμήματος Iskandar Habache, συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας στο Λύκειο Pascal.

ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΙΝΗ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

«Όταν σφαλνώ τα μάτια για να δω, ν’ ακούσω, να μυριστώ και ν’ αγγίξω μια χώρα που γνώρισα, νιώθω να ταράζεται και ν’ αναγαλλιάζει το κορμί μου, σα να ‘ρχεται κοντά μου πρόσωπο αγαπημένο».

Να τι έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης για την Ιαπωνία, όπου ταξίδεψε το 1935 και το 1957.

Το Ιαπωνικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει όπως κάθε χρόνο να αγαπά και να μελετά κατά βάθος όλο το έργο του μεγάλου Κρητικού. Έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ, οργάνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο του Κιότο μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ενώπιον πολλών φοιτητών και πανεπιστημιακών έγιναν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

– Tetsuya Sonohara: «Όφις και κρίνο»
– Kosuke Fukuda: «Ασκητική»
– Hiroaki Yoshikawa: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ακίτα Ούτζακου, το Ερυθρό Πανηγύρι που συνδέει τους Δυτικούς και Ανατολικούς ποιητές».
– Sachiko Fujishhika: «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία – Κίνα».

Το κοινό ενθουσιάστηκε από αυτές τις ποικίλες εισηγήσεις γιατί γνώρισε άγνωστες πλευρές του έργου του μεγάλου Κρητικού.
Θερμά συγχαρητήρια στην Sachiko Fujishhika, πρόεδρο του Ιαπωνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και σε όλους τους παρευρισκομένους.


Θεσσαλία Βόλου, 28/11/2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ (ΔΕΦΝΚ)

Γεμάτη η αίθουσα της «Ευρωπαϊκής Εστίας» του Λουξεμβούργου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 22 Νοεμβρίου 2018 ο Σύλλογος Κρητών και η Ελληνική Κοινότητα υπό την αιγίδα και την ενεργό υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας. Ήταν αφιερωμένη σε έναν «Άλλο Καζαντζάκη, τον ποιητή και τον ταξιδευτή» και στα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ.

Οι παρευρισκόμενοι Έλληνες, διπλωμάτες, δικαστές, διεθνείς λειτουργοί, ανακάλυψαν με μεγάλο ενδιαφέρον άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του μεγάλου Κρητικού. Διάβασαν ο κύριος Λούης – Αλκιβιάδης Αμπατής (πρέσβης της Ελλάδος), οι κυρίες Εύα Καστρινάκη (Σύλλογος Κρητών), Κατερίνα Μιχαηλίδου (Ελληνική Κοινότητα), η Αλεξάνδρα Σαριδάκη (μέλος της Διοίκησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και Τοπική Αντιπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ) και ο κύριος Γιώργος Στασινάκης.

Ακολούθησε προβολή του άκρως ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω απ’ όλα το έργο», στο οποίο ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Πλήθος διανοουμένων παρακολούθησε στις 23 Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες, στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «CliquArt», μια πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο: «Συνταξιδεύοντας με τον Νίκο Καζαντζάκη με τα φτερά του λόγου και της μουσικής».

Η πρόεδρος του Βελγικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Παυλίνα Μαρκοπούλου καλησπέρισε τους καλεσμένους, ενώ ο Γιώργος Στασινάκης αναφέρθηκε στις δράσεις παγκοσμίως της ΔΕΦΝΚ. Στη συνέχεια η Μαρία Δελάκη με τη βοήθεια της Εύας Σοΐδου και του Χρήστου Παναγιωτακόπουλου διάβασαν με επιτυχία κείμενα του ποιητικού έργου και των ταξιδιωτικών διηγήσεων του μεγάλου Κρητικού. Ο μαέστρος Χρήστος Γκακίδης τραγούδησε αποσπάσματα από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Μάνου Χατζηδάκη, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Τον συνόδευσε στο πιάνο ο πολυβραβευμένος πιανίστας Αλέξανδρος Σαρακενίδης. Κατά γενική ομολογία επρόκειτο για ένα είδος μυσταγωγίας.

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18 Nοεμβρίου 2018
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
Τμήμα Τορόντο

Tο βράδυ της 18ης Νοεμβρίου 2018, στις 6:30 ΜΜ στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο (30 Thorncliffe Park Drive), περισσότερα απο 350 άτομα παρακολούθησαν το θεατρικό έργο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική ανάγνωση.

Η εκδήλωση οργανώθηκε απο το δυναμικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ του Τορόντο, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Toρόντο και την Ένωση Κρητών Τορόντο «Η ΚΝΩΣΣΟΣ», στα πλαίσια του εορτασμού των 30 χρόνων της ΔΕΦΝΚ απο την ίδρυσή της.

Η παρουσίαση άρχισε με καλωσόρισμα του κοινού από την Προέδρο του Τμήματος Τορόντο της ΔΕΦΝΚ Βούλας Βέτση, και συνεχίστηκε με την ομιλία της ίδιας αναφερόμενη περιληπτικά στην επέτειο των 30 χρόνων της ΔΕΦΝΚ, στο θεατρικό έργο «Καποδίστριας» του Νίκο Καζαντζάκη, καθώς επίσης και στο ιστορικό πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η Θεατρική ανάγνωση «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη εκτελέστηκε απο ερασιτέχνες ηθοποιούς (εθελοντές), κάτω απο την καθοδήγηση της θαυμάσιας σκηνοθέτριας Μαρίας Κορδώνη, και την καλλιτεχνική οργάνωση της ανεπανάληπτης Ειρήνης Στούμπου.

Στην εκτέλεση του έργου συμμετείχαν:
1. Χορός Γυναικών: Παναγιώτα Βόγδου, Μαρία Διολίτση, Ουρανία Κορέντος, Δρ. Μαρία Λυχνάκη –Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά.
2. Τους ανδρικούς ρόλους απέδωσαν οι: Θανάσης Αδάμος (Γιωργάκης Μαυρομιχάλης / Γκίκας), Ιωάννης Δημητρίου (Κολοκοτρώνης / Κωσταντής Μαυρομιχάλης), Γιάννης Κασσιός (Παπαγιώργης), Δημήτρης Κομπιλήρης (Μακρυγιάννης), και Ανδρέας Μπατάκης (Καποδίστριας).
3. Μουσική επένδυση: Σοφίας Σμυρνιούδη
4. Επιμέλεια ήχου: Μιχάλη Παπαϊωάννου

Την παρουσίαση τίμησαν:
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Βίκτωρ Μαλιγκούδης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Αντώνης Αρτεμάκης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Τορόντο «Η ΚΝΩΣΣΟΣ», Χαράλαμπος Μαρκάκης.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ελληνικού Γηροκομείου Τορόντο, Ιωάννης Φαναράς, καθώς επίσης και Πρόεδροι Εθνοτοπικών Τμημάτων της παροικίας μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος Βίκτωρ Μαλιγκούδης, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης.

Την παρουσίαση κάλυψαν η δημοσιογράφος Κατερίνα Γερασκλή και ο θεατρικός σχολιαστής Δημήτρης Κάρρας απο την τοπική εφημερίδα «Ἑλληνικός Τύπος».

Η Θεατρική Ανάγνωση «Καποδίστριας» του Νίκου Καζαντζάκη στο Τορόντο, ήταν ένα υπέροχο αποτέλεσμα καλής συνεργασίας όλων των συντελεστών, που καταχειροκροτήθηκε και θαυμάστηκε απο το κοινό της παροικίας μας.

ΚΑΙ Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Εδώ και δύο χρόνια, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Fatma BEN FDHILA, υπεύθυνη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) στην Τυνησία, είχε διοργανώσει με μια σχολική ομάδα στο EL Mourouj, κοντά την Τύνιδα, μια ξεχωριστή εκδήλωση για το μεγάλο Κρητικό, που είχαν ετοιμάσει και παρουσιάσει οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση περιελάμβανε αναγνώσεις, αναλύσεις, ζωγραφική, χορό, όλα εμπνευσμένα από την «Οδύσεια» του Καζαντζάκη.

Στις 13 Νοεμβρίου 2018, με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ, η κυρία BEN FDHILA οργάνωσε δεύτερη εκδήλωση, αυτή τη φορά στον Οίκο Πολιτισμού της Jbeniana, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
– ανάγνωση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», καθώς και ποιημάτων εμπνευσμένων από αυτό το έργο,
– μουσική, τραγούδια και χορούς ελληνικούς και τυνησιακούς,
– ποιήματα τυνησίων ποιητών που δημοσίευσε ο νέος εκδοτικός οίκος Wachma,
– διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, με θέμα «Οι δεσμοί του Νίκου Καζαντζάκη με τον αραβο-αφρικανικό κόσμο».

Το πολυάριθμο κοινό, που το αποτελούσαν κυρίως νέοι, έδειξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένο από την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία όλων αυτών των παρεμβάσεων.

Το διαρκές ενδιαφέρον που διαπιστώνουμε σ’ αυτή τη χώρα για το έργο του μεγάλου Κρητικού, αποτέλεσε την αφετηρία για τη ΔΕΦΝΚ, τον εκδοτικό οίκο Wachma, την ελληνική κοινότητα Τυνησίας, καθώς και ορισμένους συλλόγους και διανοούμενους, ώστε να αποφασίσουν τη διοργάνωση, εναλλάξ στην Κρήτη και την Τυνησία, «Πολιτιστικών συναντήσεων ‘Νίκος Καζαντζάκης’». Θα περιλαμβάνουν διαλέξεις, αναγνώσεις, διαγωνισμούς, μεταφράσεις στα αραβικά κειμένων του συγγραφέα μας, μουσικοποιητικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2018 εορτάστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, συνέδρια, απονομή βραβείων σε διαγωνισμούς, παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Οι τελευταίες εκδηλώσεις εκτός Ελλάδας, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργου Στασινάκη, πραγματοποιήθηκαν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου (Συνδιοργάνωση: Τμήματος Μελβούρνης της ΔΕΦΝΚ και Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης) και στο Μπάρι της Ιταλίας, το διήμερο 30 Νοεμβρίου- 1η Δεκεμβρίου 2018, παρουσία των αρχών και εκλεκτών διανοουμένων, ελλήνων και φιλελλήνων.

Στην πατρίδα μας αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια του 2018, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Κομοτηνή, τον Βόλο, την Μάνη (Στούπα), την Λάρισα.

Στην Κρήτη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2018 στα Χανιά (Κολυμπάρι, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης), με το Συνέδριο « Η πνευματικότητα στο Νίκο Καζαντζάκη και η σχέση του με την Κρήτη» και συνεχίστηκε στο Ηράκλειο με δυο πολύ ενδιαφέρουσες πνευματικές βραδιές αφιερωμένες στον Κρητικό συγγραφέα, στις 9 Μαΐου και 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο κύκλος των εορτασμών για τα 30 χρόνια δράσης της Εταιρείας έκλεισε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 – γενέθλια ημερομηνία της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. προ τριακονταετίας – με εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, συνδιοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου και της Τοπικής Επιτροπής Ν. Λασιθίου της ΔΕΦΝΚ. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου στις 5.30 το απόγευμα. Κεντρική ομιλήτρια η κ. Έφη Μπουκουβάλα- Κλώντζα, Φιλόλογος και Ψυχολόγος με θέμα «Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης: Ενώ έδενε ο σπόρος της Οδύσειας μέσα του». Ακολούθησε μουσική με μελοποιημένη ποίηση από το έργο του Ν. Καζαντζάκη, με την συμμετοχή των μουσικών Λάινε Πάπιτζε – πιάνο, Χρύσανθου Μακράκη – μαντολίνο, Γιώργου Ροβίθη – Λύρα, Δημήτρη Χατζάκη- λαούτο και Βαλάντω Δρακωνάκη- τραγούδι.

Ένα θερμό ευχαριστώ εκ μέρους της διεθνούς εταιρείας στους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, το Δ.Σ. του Λ. τ. Ελληνίδων και ιδιαιτέρως στην πάντα πρόθυμη και δραστήρια Πρόεδρο κ. Παρούλα Κουτσάκη, στους ταλαντούχους μουσικούς και πολλά συγχαρητήρια στην γλυκύτατη, καλλικέλαδη, νεαρή φοιτητριούλα για την υπέροχη ερμηνεία.
Ευχαριστούμε ακόμη όλους εσάς που παρακολουθήσατε την εκδήλωση ευχόμενοι ενθέρμως «Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ PLOVDIV (ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ)

Στον Διεθνή Διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης», Παραστατικές Τέχνες (νέοι), που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, βραβεύτηκαν οι φοιτητές της Θεατρικής Ομάδας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Plovdiv, οι οποίοι παρουσίασαν στα ελληνικά, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κυρίας Velichka Simonova-Grozdeva, έργο με τίτλο «Οδυσσέας – διάλογοι και μονόλογοι της επιστροφής στην Ιθάκη», εμπνευσμένο από την τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη «Οδυσσέας» και το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη».
Στις 19 Νοεμβρίου 2018, ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε τα βραβεία στους επιτυχόντες Georgi Dikin, Greta Tabalyova, Magdalena Lazarova, Mariya Gyurova, Maria Valkova, Nazile Mehmedalieva, Zdravka Yordanova, Mariyana Prodanska, Anife Eminova.


ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ “ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ” ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Ο Γιώργος Στασινάκης και ο Michael Hautchamp,
διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018: ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΦΝΚ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στις 27 Οκτωβρίου η Τοπική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης, με συντονισμό από την υπεύθυνη στο Ν. Ηρακλείου Σοφία Νταλαμπέκη πραγματοποίησε τρισάγιο στου τάφους του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκης, η Υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Ρουμπίνη Σμέρλα, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ Αθηνά Βουγιούκα, Σήφης Μιχελογιάννης-Υπεύθυνος Κρήτης, Κατερίνα Ζωγραφιστού, οι εκπρόσωποι του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης Μιχάλης Ταρουδάκης (Πρόεδρος Μουσείου), Στέλιος Ματζαπετάκης, Βαρβάρα Τσάκα (Διευθύντρια του Μουσείου) και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς – πρώην Πρεσβευτής Μιχάλης Κουκάκης. Παρευρέθηκαν, επίσης, όλα τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου καθώς και πολλοί φίλοι που αγαπούν το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Σύντομη ομιλία εκφώνησε η κ. Ρουμπίνη Σμέρλα. Το γεγονός πρόβαλαν όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της πόλης του Ηρακλείου και το τοπικό κανάλι της ΚΡΗΤΗ ΤV.

Μαρτινέγκο, 27-10-2018

Αγαπημένοι φίλοι,
Η στιγμή τούτη ιερή.
Δέος.
Λόγια πολλά δε χωρούν.
Η ψυχή κι ο νους μας, στο μεγάλο Κρητικό στοχαστή, στο Νίκο Καζαντζάκη. Στον οικουμενικό συγγραφέα, ποιητή, φιλόσοφο…, Εκείνον που αφιερώνει τη ζωή του … στον αγώνα του ανθρώπου, στον αγώνα του να γίνεται ολοένα καλύτερος, στο μεγάλο ανήφορο…
Ο Καζαντζάκης αγαπάει την Κρήτη βαθιά, τη λατρεύει. Μιλάει παντού γι αυτήν με νόστο στους συνομιλητές του στην ξενιτιά, στα έργα του. Την παίρνει μαζί του, την ταξιδεύει σ΄ όλο τον κόσμο…. Την έχει μέσα του και την τιμάει όσο λίγοι Κρητικοί.
Κι όταν πια βραδιάζει, όταν τελεύει το μεροκάματο, μαζεύει τα σύνεργά του, Όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, όταν το ταξίδι του πάνω στη γης τελειώνει, όχι γιατί κουράστηκε….., έρχεται πάλι να ανταμώσει την Κρήτη. Κουρνιάζει στην αγκαλιά της, εδώ ψηλά στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, σύμφωνα με την επιθυμία του, πάνω από το Ηράκλειο, το Μεγάλο Κάστρο όπου γεννήθηκε, για να αγναντεύει από εκεί ψηλά, στην αιωνιότητα, τη θάλασσα της πολυαγαπημένης του πατρίδας.
Δίπλα του η Ελένη Καζαντζάκη. Αταλάντευτη συνοδοιπόρος της ζωής του. Μοιράζεται μαζί της τις σκέψεις τις αγωνίες του, τις προσδοκίες του, το όραμα…
Κι όταν εκείνος έχει φύγει πια , η Ελένη Καζαντζάκη, ο Γιώργος Ανεμογιάννης και ο Γιώργος Στασινάκης ιδρύουν τη ΔΕΦΝΚ. Σκοπός της η προώθηση του έργου και της σκέψης του Παγκοσμίου φήμης συγγραφέα.
Σήμερα μετράει πάνω από 9.000 μέλη σε 130 χώρες. Στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης.
Είθε , η σκέψη του να μας φωτίζει, να βρίσκουμε το δρόμο, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
…’Ν’ αγαπάς… λέει ο μεγάλος Κρητικός Στοχαστής,
Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.’

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος,
Ρουμπίνη Γ. Σμέρλα

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ (ΔΕΦΝΚ)

Ο μεγάλος Κρητικός επισκέφτηκε πολλές φορές την Κύπρο. Διατύπωσε στις ταξιδιωτικές διηγήσεις του και στην αλληλογραφία του την αγάπη και τον θαυμασμό του για το μαρτυρικό νησί.

Η ΔΕΦΝΚ έχει οργανώσει στην Κύπρο πολλές εκδηλώσεις, διαλέξεις, μουσικοποιητικές βραδιές, διαγωνισμός στους νέους και συνέδρια. Φέτος με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυσή της, το Κυπριακό Τμήμα της, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» οργάνωσαν την 1η Νοεμβρίου 2018 μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά.

Απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Δήμητρα Κάττου. Η Νίτσα Σολομωνίδου – Αναστασίου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, παρουσίασε και ανάλυσε με εξαιρετικό τρόπο το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη «Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία» (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2017) το οποίο περιέχει άγνωστα στοιχεία για τις σχέσεις των δύο φίλων. Η Άννα Χριστίνα Κάττου διάβασε έξοχα αποσπάσματα του βιβλίου.
Το κοινό απόλαυσε με μεγάλη συγκίνηση τη χορωδία «Αδούλωτη Κερύνεια». Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε τις πολλαπλές δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ τα τελευταία 30 χρόνια στις πέντε ηπείρους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή ενθυμάτων. Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ απένειμε «Ειδική διάκριση» στη Δήμητρα Κάττου για τη μεγάλη της προσφορά στην προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόσφερε επίσης βιβλία στη Νίτσα Σολομωνίδου – Αναστασίου και στον Μάριο Αντωνίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ. Η πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και η πρόεδρος του Σωματείου «Αδούλωτη ΚερύνειỨπρόσφεραν τιμητικές πλακέτες στο Γιώργο Στασινάκη.


Δήμητρα Κάττου, Γιώργος Στασινάκης και Νίτσα Σολομωνίδου – Αναστασίου

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ


ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΚΟΡΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος» που προωθεί τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αργεντινή από το 2006, και το τοπικό τμήμα ΔΕΦΝΚ με πρόεδρο την Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, οργάνωσαν στις 22 Οκτωβρίου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση αφιερωμένη στους δυο μεγάλους συγγραφείς: Καζαντζάκη και Μπόρχες.

Ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημήτρης Ζεβελάκης χαιρέτισε την εκδήλωση και συνεχάρη τους συνδιοργανωτές της και τους παραβρισκόμενους.
Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για τα 30 χρόνια παγκόσμιας δράσης της ΔΕΦΝΚ.
Η καθηγήτρια και ηθοποιός Σουσάνα Μόρα, απάγγειλε απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Καζαντζάκη «Κούρος» καθώς και το «Λαβύρινθο» του Μπόρχες.
Η καθηγήτρια Χριστίνα Κιρόγα υπενθύμισε όλες τις δραστηριότητες για την προβολή του έργου του Καζαντζάκη που έχουν γίνει στην Αργεντινή τα τέσσερα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.
Ο αρχιτέκτων και ποιητής Χόρχε Αναγνωστόπουλος μίλησε για τα έργα των δυο συγγραφέων.
Σημαντική στιγμή ήταν η ομιλία της καθηγήτριας Μαρία Κοδάμα, σύζυγος του Μπόρχες και πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μπόρχες η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την εκδήλωση και μίλησε για την αγάπη του Μπόρχες για την Ελλάδα και για τον Καζαντζάκη.


Η κυρία Μαρία Κοδάμα υπογράφει το πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Μετά, το Διεθνές Ίδρυμα Μπόρχες και η ΔΕΦΝΚ αποφάσισαν αδελφοποίηση των δυο οργανισμών και υπέγραψαν σχετικό πρωτόκολλο, και συμφώνησαν για την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων στην Γενεύη όπου διέμενε και ενταφιάστηκε ο Μπόρχες, και στην Κρήτη, την οποία είχε επισκεφτεί το ζεύγος Μπόρχες/Κοδάμα.


Η κυρία Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρος του «Νόστου» και του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ,
ο Γιώργος Στασινάκης, η κυρία Μαρία Κοδάμα και ο κύριος Δημήτριος Ζεβελάκης, πρέσβης της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε «Ειδική Διάκριση» στην κ. Κοδάμα για την αγάπη της για την Ελλάδα και το έργο του Καζαντζάκη καθώς και στην Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου για τις πολλές δραστηριότητες της στην Αργεντινή για την προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού.

ΚΑΙ Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στις 20 Οκτωβρίου 2018, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» τίμησαν τον μεγάλο Κρητικό.
Το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ιδρύθηκε από τον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο. Πρόκειται για ένα κέντρο που προωθεί στην Ουρουγουάη εδώ και 40 χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό με μαθήματα γλώσσας, λογοτεχνίας, τέχνης και μουσικής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος, πάνω από 60 φιλέλληνες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση που διοργάνωσε η δυναμική πρόεδρος του Ιδρύματος και μέλος της
Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ Margarita Larriera. Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του Μουσείου Καζαντζάκη. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για τα 30 χρόνια παγκόσμιας δράσης της ΔΕΦΝΚ. Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του καταξιωμένου ηθοποιού Fernando Toja «Καζαντζάκης και Ζορμπάς ο Έλληνας». Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή διάκρισης από τον Γιώργο Στασινάκη στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για τη σημαντική προώθηση του έργου του Καζαντζάκη και των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΔΝΕΪ

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ: ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΤΙΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΓΙΑ ΤΑ 30 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»
14 Οκτωβρίου 2018

Στις 14 Οκτωβρίου το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ σε συνεργασία με το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων πραγματοποίησαν στους χώρους του Λυκείου (Σχολή Σαχέτι – Πουρούλειο Ίδρυμα) μια πολύ όμορφη εκδήλωση για τον συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη και τα 30 χρόνια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Πολιτιστική Σύμβουλος Πρεσβείας, κ. Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόξενος της Κύπρου, κ. Μιχάλης Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Ν. Αφρικής, κ. Ιωάννης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Σαχέτι, κ. Ανδρέας Στεφάνου, εκπαιδευτικοί, μέλη του Λυκείου και άλλοι.

Αρχικά η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, κα Νίκη Σουρή καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Ύστερα το λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, ο κ. Γ. Βλάχος, οποίος παρουσίασε τη δράση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη από το 1988 μέχρι σήμερα όσον αφορά τη διάδοση του έργου του συγγραφέα, αλλά και τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία αυτό επιτελείται. Μέσα από την περιεκτική παρουσίασή του καταδείχτηκε ότι η ΔΕΦΝΚ, μέσα από τη δράση της για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, έχει συμβάλει αποτελεσματικά τα 30 αυτά χρόνια στην προβολή του έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού και της εικόνας της Ελλάδας, σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια εποχή μάλιστα που η χώρα μας έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να δείξει τα θετικά της στοιχεία και πάνω απ’ όλα την αξία του πολιτισμού της.
Κατόπιν η κα Σουρή αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Έδρας Νεοελληνικών και Λατινικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και ιδιαίτερα του καθηγητή του κ. Χέντριξ, αλλά και του Λυκείου Ελληνίδων όσον αφορά τη διάδοση του έργου του συγγραφέα μέσα από πλήθος εκδηλώσεων που έχουν υλοποιήσει από κοινού, στο Γιοχάνεσμπουργκ, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αποσπασμένη φιλόλογος, κα Βαρβάρα Κοσμά, η οποία παρουσίασε διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και του έργου του συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή μουσικής από ταινία αφιερωμένη στο συγγραφέα από την επίσης αποσπασμένη εκπαιδευτικό Μουσικής, την κα Θεανώ Φυγκιώρη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω από όλα το έργο», το οποίο είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα. Σε αυτό ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, που ασχολήθηκαν με τον μεγάλο Κρητικό και παγκόσμιο δημιουργό, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι και αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του. Μιλούν για τη σχέση του με το Θεό, για τα ταξίδια του, και για τη θέση που είχαν στη ζωή του ο έρωτας, η φιλοσοφία, η φιλία, η αγάπη, η μουσική και το όνειρο.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 30 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε το 1929, κάτω από δύσκολες συνθήκες, την Κεντρική Ασία: Αλμάτι (Καζαχστάν), Τασκένδη, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα (Ουζμπεκιστάν), Μερβ, Ασκαμπάτ (Τουρκμενιστάν). Στην «Αναφορά στον Γκρέκο» και σε επιστολές προς στην οικογένειά του, τη σύντροφό του Ελένη Σαμίου και τον πνευματικό του γιο Παντελή Πρεβελάκη αναφέρει με λεπτομέρειες αυτό το ταξίδι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ανατολή, θαυμάζοντας τα μνημεία, τα τοπία, τη φύση και περιγράφοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων (βλ. γράμμα από τη Σαμαρκάνδη προς την αδελφή του Αναστασία Σακλαμπάνη).

Πρώτη η ΔΕΦΝΚ παρουσίασε αυτό το ταξίδι, άγνωστο σε πολλούς Έλληνες και ξένους, διοργανώνοντας σχεδόν κάθε χρόνο, στο Καζαχστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν πολλές εκδηλώσεις (διαλέξεις, σεμινάρια, μουσικοποιητικές βραδιές, αναγνώσεις, ταξίδια, ακόμη και διαγωνισμό το 2003 μεταξύ των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ασκαμπάτ).
Από τις 11 μέχρι τις 17 Απριλίου 2018, ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε τη ζωή, το έργο, τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού και το ταξίδι του το 1929:

– Αλμάτι, Καζαχστάν, Ινστιτούτο Σορβόννη Καζαχστάν και Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων.

– Τασκένδη, Alliance française και Ελληνική Κοινότητα.

– Μπουχάρα, Πανεπιστήμιο.
120 φοιτητές, μαζί με αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές και αντιπρόσωπους του Δήμου της πόλης, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις τους, στον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ. Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για το ταξίδι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ουζμπεκιστάν και ιδιαίτερα στην Μπουχάρα. Οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν από τις θετικές εκτιμήσεις και περιγραφές του μεγάλου Κρητικού.

Τα αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων είναι πολύ θετικά. Πράγματι, τα παραρτήματα της ΔΕΦΝΚ, οι πανεπιστημιακοί, τα Γαλλικά Πολιτιστικά Κέντρα και οι Ελληνικοί Σύλλογοι αποφάσισαν α συντονιστούν με σκοπό να κάνουν γνωστό στην Κεντρική Ασία το έργο του μεγάλου συγγραφέα, στοχαστή και ποιητή.
Αποφάσισαν συγκεκριμένα:
– Να μεταφράσουν στα καζάκικα και ουζμπέκικα έργα του Καζαντζάκη.
– Να συλλέξουν όλα τα κείμενά του (άρθρα, επιστολές…) που αναφέρονται στην Κεντρική Ασία, να τα μεταφράσουν στις προαναφερόμενες γλώσσες και να τα δημοσιεύσουν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ-ΖΟΡΜΠΑ


ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το 2017 ο Γιώργος Στασινάκης δημοσίευσε στις Εκδόσεις Καστανιώτη ένα βιβλίο με τίτλο: «Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία». Παρουσίασε άγνωστα στοιχεία για τη γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, την επιχείρηση ξυλείας στην Χαλκιδική, το περίφημο λιγνιτωρυχείο στη Στούπα (Μεσσηνιακή Μάνη), το ταξίδι τους στον Καύκασο, τον αποχωρισμό, τη διαμονή του Ζορμπά στα Σκόπια, την αλληλογραφία, το θάνατο και τον ενταφιασμό του Ζορμπά στα Σκόπια, το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», το γύρισμα της ταινίας «Zorba the Greek», την παγκόσμια αναγνώριση, χάρη στον Καζαντζάκη, του θρυλικού Ζορμπά.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Κατόπιν τούτου, η ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να εμβαθύνει στο θέμα, με τη σύσταση μιας ομάδας υπευθύνων κατά τόπους, η οποία θα έχει τους εξής σκοπούς:

– Έρευνες, συγκέντρωση ντοκουμέντων και μαρτυριών.
– Οργάνωση εκδηλώσεων (διαλέξεις, μουσικές εκτελέσεις, απαγγελίες…) και εκθέσεων.
– Οργάνωση ταξιδιών.

Η ομάδα είναι η εξής:
– Ηράκλειο: τόπος γέννησης του Καζαντζάκη και διαμονής μιας κόρης του Ζορμπά μετά το γάμο της με τον Ραδάμανθυ Αλεξίου: Κατερίνα Ζωγραφιστού.
– Καταφύγι Κοζάνης: τόπος γέννησης του Ζορμπά, κατά μία εκδοχή: Ζήνων Σατραζένης.
– Κολινδρός Πιερίας: τόπος γέννησης του Ζορμπά, κατ’ άλλη εκδοχή: Βασίλης Τραούδας.
– Χαλκιδική: γνωριμία των δύο φίλων στο Άγιον Όρος και δημιουργία επιχείρησης ξυλείας: Γιούλη Ιεραπετριτάκη.
– Στούπα, Μάνη, Πελοπόννησος: εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου: Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα.
– Αίγινα: συγγραφή του μυθιστορήματος «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»: Γιώργος Μπόγρης.
– Ακρωτήρι, Χανιά, Κρήτη: γύρισμα της ταινίας «Zorba the Greek»: Σήφης Μιχελογιάννης.

Η πρώτη συνάντηση υπευθύνων Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη εκδήλωση στη Στούπα. Η Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Η Στούπα θυμάται… Αυθεντικές μαρτυρίες» (Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, Γ.Π. Δημακογιάννης, Αρεόπολη).
Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση με πολλά ντοκουμέντα, μαρτυρίες και φωτογραφίες.
Ανακοίνωσε επίσης ότι οι πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την τοποθέτηση προτομής του Ζορμπά δίπλα από εκείνη του Καζαντζάκη και ότι ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας άρχισε τα γυρίσματα της ταινίας «Ο δικός μας Γιώργης Ζορμπάς».
Το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στην Αίγινα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 η Εβίτα Κεχαγιά – Βαρελά και ο Γιώργος Στασινάκης επισκέφτηκαν στα Σκόπια τον τάφο του Ζορμπά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ (15 Σεπτεμβρίου 2018)

Με μεγάλη συγκίνηση το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια υποδέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της “Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη” (ΔΕΦΝΚ) κ. Γεώργιο Στασινάκη, συνοδευόμενο από την κα Εβίτα Κεχαγιά- Βαρελά, δισέγγονη του Γεωργίου Ζορμπά, προκειμένου να επισκεφθούν τον τάφο του Ζορμπά στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων.

Ο Γεώργιος Ζορμπάς, φίλος και συνέταιρος του Νίκου Καζαντζάκη , από τον οποίο ο μεγάλος συγγραφέας εμπνεύσθηκε τον μυθιστορηματικό ήρωα του πολυδιαβασμένου βιβλίου του “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” ήταν υπαρκτό πρόσωπο, Έλληνας από το Κολινδρό Πιερίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στην περιοχή της τότε Σερβίας, από το 1925 μέχρι τον θάνατό του στα Σκόπια το 1941.

Ο κ. Στασινάκης, ο οποίος επί 30 συναπτά έτη αναδεικνύει και κάνει γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο την ζωή, το έργο και την σκέψη του μεγάλου Κρητικού και η κα Κεχαγιά- Βαρελά, εγγονή της δεύτερης κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης, την οποία ο πατέρας της αγαπούσε ιδιαίτερα, μας μίλησαν για την δυνατή φιλία που ένωνε τους δύο άνδρες και που είχε σαν αποτέλεσμα και τον συνεταιρισμό τους στην εκμετάλλευση των ορυχείων της Πράστοβας, κοντά στο χωριό Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: ” Γοητευμένοι, μετά την πολύωρη συζήτησή μας κυρίως γύρω από τις δραστηριότητες και τις προσεχείς εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΝΦΚ , τους αποχαιρετίσαμε το απόγευμα της ίδιας μέρας με την ευχή το εξαιρετικό έργο της “Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη” να συνεχισθεί με τον ίδιο ζήλο, ώστε η ελεύθερη σκέψη του μεγάλου διανοητή, ο προβληματισμός και η αγάπη του για την ζωή και την γνώση να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι”.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

Το 2011 η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αποφάσισε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την «επιβράβευση ενός ατόμου (ή μιας ομάδας) για την σύνταξη πρωτοτύπου γραπτού λόγου ή πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Ο διαγωνισμός γραπτού λόγου έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία το 2013. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε δύο επιστήμονες, μία από την Ελλάδα και μία από την Αργεντινή.

Το 2014 άρχισε το δεύτερο μέρος «καλλιτεχνικής δημιουργίας» που περιλάμβανε:

Για τους ενήλικες:
1. Εικαστικές τέχνες
2. Μουσική
3. Παραστατικές τέχνες

Για τους νέους (μαθητές ή σπουδαστές):
1. Εικαστικές τέχνες
2. Παραστατικές τέχνες

Πολλές οι συμμετοχές από Αργεντινή, Βουλγαρία, Ελβετία και Ελλάδα. Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ επέλεξε τις ακόλουθες και πληροφόρησε τους ενδιαφερομένους τον Ιούλιο 2018.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Εικαστικές τέχνες
– Ιωάννης Μορέλλος, Θεσσαλονίκη (Ελευθέριο-Κορδελιό).
– Μαρία Ρουσάκη, Αθήνα
– Αγάπη Χατζή, Πειραιάς
– Χριστίνα Ρήγου, Αθήνα (Βριλήσσια)
– Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, Ηράκλειο (Κρήτη)
– Θεόδωρος Ντόλατζας, Αθήνα (Ζωγράφου)
– Agnès Borsa-Zirinis, Αθήνα (Νέα Ερυθραία)
– Νίκος Φρατζολάς, Αθήνα
– Heini K. Christ Βασιλεία, Ελβετία

Μουσική
– Μιχάλης Πολυχρονάκης, Αθήνα (Περιστέρι)

Παραστατικές τέχνες
– Μένιος Καραγιάννης, Αθήνα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ (Μαθητές ή Σπουδαστές)

Εικαστικές τέχνες
– Μαθητές Σχολείων, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
– Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης, Γενεύη

Παραστατικές τέχνες
– Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πλόβντιβ Βουλγαρία
Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο 2018 να βραβεύσει τους εξής συμμετέχοντες τους οποίους και πληροφόρησε άμεσα.

ΕΝΗΛΙΚΟΙ:

Εικαστικές Τέχνες
Βραβεύονται ισότιμα η Χριστίνα Ρήγου (Βριλήσσια) και Θεόδωρος Ντόλατζας (Ζωγράφου) οι οποίοι παρουσίασαν αντίστοιχα 32 και 25 πίνακες εμπνεόμενοι από πολλά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Βραβεύονται τόσο για την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα όσο και για τον μεγάλο αριθμό των έργων.

Παραστατικές τέχνες:
Βραβεύεται ο Μένιος Καραγιάννης (Αθήνα) για το ντοκυμαντέρ «33.333, η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη». Πρόκειται για εργασία πρωτότυπη και πιστή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με πολλές και σημαντικές συμμετοχές.

ΝΕΟΙ:

Εικαστικές τέχνες:
Βραβεύονται οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τεχνών της Γενεύης. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών οι νέοι διάβασαν και ανάλυσαν «Στα Παλάτια της Κνωσού» και «Ταξίδι στο Μυστρά». Εργάστηκαν μήνες και παρουσίασαν (στα ελληνικά και γαλλικά) έκθεση με αποσπάσματα από τα προαναφερόμενα έργα του μεγάλου Κρητικού.

Παραστατικές τέχνες:
Βραβεύεται η θεατρική ομάδα του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Plovdiv της Βουλγαρίας που έδωσε παράσταση στο εκεί Πανεπιστήμιο με έργα (στα ελληνικά) εμπνευσμένα από την τραγωδία «Οδυσέας» του Νίκου Καζαντζάκη και το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Οι βραβεύσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου, στη Γενεύη στις 29 Νοεμβρίου και στο Plovdiv στις 19 Νοεμβρίου.


«Πατρίς Ηρακλείου», 24/09/2018

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η Kapa Research και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διεξήγαγαν έρευνα, από το 2016 μέχρι το 2018, μεταξύ 12.000 Ελλήνων της διασποράς σε 24 χώρες στις πέντε ηπείρους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην αθηναϊκή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (1η Απριλίου 2018).

Στην ερώτηση «Όταν σκέφτεστε την Ελλάδα, ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ή συγγραφείς σας έρχονται στο μυαλό;» 33% των ερωτηθέντων επέλεξαν τον Νίκο Καζαντζάκη, 32% τον Κωνσταντίνο Καβάφη και 18% τον Γιώργο Σεφέρη.

Στην προτίμηση αυτή έχει συμβάλει χωρίς καμιά αμφιβολία η επί 30 ολόκληρα χρόνια συνεχής και αφιλοκερδής δραστηριοποίηση της ΔΕΦΝΚ σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Α’ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ